Megvédte Swaney Elizabethet a MOB-főtitkár

Elégedettségének adott hangot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a 21. helyen végzett az éremtáblázaton a phjongcshangi téli játékokon.

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya váltó megnyerte az 5000 méteres váltót, s a küldöttség tagjai ezen kívül további négy pontszerző helyet gyűjtöttek a Koreai Köztársaságban.

„Nem volt még példa arra, hogy téli olimpián ilyen előkelő helyen zárjunk, úgyhogy elégedettek lehetünk magunkkal” – fogalmazott Vékássy Bálint.

Az interjú során szóba került Swaney Elizabeth is, aki a síakrobaták félcső számában a 24., utolsó helyen végzett úgy, hogy egyetlen trükköt sem mutatott be. Vele kapcsolatban a főtitkár azt mondta, nem mindig aranyakban mérik az eredményességet, s a versenyzőt sokan megismerték phjongcshangi szereplése kapcsán. Vékássy hangsúlyozta még, hogy Swaney Elizabeth nem használta ki a plusz kvótát, amely az edzőjének-kísérőjének járt volna, ezt pedig a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott kapta, amely így plusz egy segítőt vihetett ki magával.

A férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte, s 1980 óta ez volt az első magyar dobogós helyezés a téli játékokon.