Nagy eséssel kezdte utolsó versenyét Lindsey Vonn

Az esélyeknek megfelelően az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg a svédországi Aréban zajló alpesisí-világbajnokság első számát, a női szuper-óriásműlesiklást, melyben az utolsó versenyén szereplő Lindsey Vonn nagyott bukott.

A kétszeres olimpiai bajnok, immár négyszeres vb-aranyérmes Shiffrin elsősorban a technikai számokban jeleskedik, ám a mostani idényben ebben a számban mind a három világkupa-viadalt megnyerte, amelyiken elindult, így ő áll a szakági pontverseny élén.

epa07337844 Mikaela Shiffrin of the USA in action during the first run of the women's Slalom race of the FIS Alpine Skiing World Cup in Maribor, Slovenia, 02 February 2019. EPA/ANTONIO BATKedden egy rövidített pályán küzdöttek a versenyzők, és Shiffrin annak ellenére is az élen végzett, hogy a pálya alsó részén nagyot hibázott.

Az érmek sorsa szoros versenyben dőlt el, a 23 éves amerikai mindössze két századmásodperccel előzte meg Sofia Goggiát, az olaszok lesikló olimpiai bajnokát és öttel a svájci Corinne Sutert.

A sportág legendás alakja, Vonn múlt heti bejelentése szerint a világbajnokság után visszavonul. Utolsó versenyén nem alakult jól az első szereplése, a pálya felső szakaszán nekiment az egyik kapunak és látványosat bukott. Az amerikai sztárt a pályamunkások szabadították ki a pályát szegélyező hálóból, majd visszaállt léceire és a közönségnek integetve lecsúszott a célba. Tervei szerint még lesiklásban áll rajthoz.Az olaszoknak viszont jól sikerült a szuper-óriásműlesiklás, mind a négy indulójuk az első tízben végzett. Az öt osztrák közül ugyanakkor egyik sem: ketten kiestek, míg a szám címvédőjeként induló, 2017-ben győztes Nicole Schmidhofer 11. lett.

A tavalyi téli olimpián győztes cseh Ester Ledecká – akinek első számú sportága a hódeszka – 27.-ként zárt a 29 célba érő közül.

A világbajnokság szerdán a férfiak szuperóriás-műlesikló számával folytatódik.

női szuper-óriásműlesiklás:
világbajnok: Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:04.89 perc
2. Sofia Goggia (Olaszország) 1:04.91
3. Corinne Suter (Svájc) 1:04.94