Vb-bronzzal zárta fantasztikus pályafutását Lindsey Vonn

Ilka Stuhec címét megvédve nyerte a női lesiklást a svédországi Arében zajló alpesi világbajnokságon, míg Lindsey Vonn bronzéremmel fejezte be karrierjét.

A 28 éves szlovén síző 23 századdal bizonyult gyorsabbnak az ezüstérmes svájci Corinne Suternél és közel fél másodperccel Vonn-nál. A vasárnapi futamot rövidített pályán rendezték meg a köd és az erős szél miatt.

Lindsey Vonn utolsó futama


„El kell ismernem, ideges voltam, talán egész életemben most izgultam a legjobban. Nagyon szerettem volna méltóképpen búcsúzni” – mondta a 34 esztendős amerikai versenyző, aki minden idők legidősebb női sízőjeként állhatott dobogóra vb-n. Az eddigi rekordot a szlovák Veronika Velez-Zuzulova tartotta, aki 2017-ben két évvel fiatalabban lett ezüstérmes a csapatversenyben.
Vonn egyúttal az első női síző, aki hat világbajnokságon is nyert érmet, illetve az osztrák Annemarie Moser-Pröll és a német Christel Cranz után a harmadik, aki lesiklásban ötször végzett a legjobb három között.


Ilka Stuhec és Lindsey Vonn a 2019-es alpesi világbajnokság női lesikló számának eredményhirdetésén (Fotó: EPA/Valdrin Xhemaj)A 2010-es, vancouveri olimpián lesiklásban aranyérmes Vonn mostani szereplésével nyolc vb-éremmel fejezte be pályafutását, közte két arannyal, amelyeket lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban nyert tíz évvel ezelőtt a franciaországi Val d'Isere-ben. Vonn 82 futamgyőzelmével a legeredményesebb női versenyző a világkupa-sorozatban, a 86 elsőségével abszolút rekorder svéd Ingemar Stenmark a helyszínen tekintette meg a legendás síző utolsó versenyét, a célban virágcsokorral köszöntötte a visszavonuló sztárt.

női lesiklás, világbajnok:
Ilka Stuhec (Szlovénia) 1:01.74 perc
2. Corinne Suter (Svájc) 1:01.97
3. Lindsey Vonn (Egyesült Államok) 1:02.23