Új korszak kezdődik az alpesi sízőknél

Szokás szerint október utolsó hétvégéjén, a söldeni óriás-műlesikló futammal kezdődik meg mindkét nem számára az alpesi sízők 2019/20-as világkupaidénye, amely ezúttal egy új korszak kezdetét is jelenti.

Marcel Hirscher visszavonulásával Henrik Kristoffersen lehet a legnagyobb favorit (Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)A mezőnyből három meghatározó egyéniség vonult vissza az osztrák Marcel Hirscher, a norvég Aksel Lund Svindal, illetve az amerikai Lindsey Vonn személyében. A trió tagjai összesen 5 olimpiai, 14 világbajnoki aranyat, 14 összetett világkupát és 185 vk-futamot nyertek.

A férfiaknál ezért szinte egészen biztosan új összetett győztest avatnak majd, ugyanis az elmúlt 13 szezonból a legutóbbi nyolcban Hirscher, korábban kétszer pedig Svindal diadalmaskodott, így a mezőny egyetlen tagja, aki már kiérdemelte a kristálygömböt az a Carlo Janka, aki 2009/10-es idényben ért a csúcsra. A svájci síző viszont már nem tartozik a favoritok közé, Hirscher trónjáért a várakozások szerint az egyaránt a technikai számokban jeleskedő norvég Henrik Kristoffersen és a francia Alexis Pinturault lehet versenyben. A gyors számok specialistái közül az olasz Dominik Paris, az osztrák Vincent Kriechmayr vagy éppen a svájci Beat Feuz okozhat meglepetést.

A nőknél minden jel arra mutat, hogy sorozatban negyedszer is Mikaela Shiffrin végez az élen. A még mindig csak 24 éves amerikai sztár az előző kiírásban egyértelműen az egész mezőny fölé nőtt: 17 futamgyőzelmével rekordot döntött, továbbá az összetett mellett három szakág - a műlesiklás, az óriás-műlesiklás és a szuperóriás-műlesiklás - kristálygömbjét is kiérdemelte.

A hagyományos ausztriai helyszínen szombaton a nők, vasárnap a férfiak küzdenek meg egymással. Az első futamokat 10, a legjobb harmincat felvonultató másodikat 13 órától rendezik mindkét napon.