A vb-indulása is kisebb csoda volt, mégis olimpiai kvótát szerzett Pónya Sára

Édesapja szerint már az is kisebb csoda, hogy el tudott indulni a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon Pónya Sára, aki kedden olimpiai kvótát szerzett a női 10 kilométeres szabadstílusú sífutó számban.

A sílövészetben is versenyző Pónyának ez volt az utolsó esélye, hogy teljesítse a nemzetközi szövetség által a 2022-es, pekingi téli játékokon való induláshoz előírt szintet, s bár több mint nyolc perccel elmaradt a győztes Therese Johaugtól, a 88 fős mezőnyben elért 81. helyezésével ezt így is elérte. Ez azt jelenti, hogy – a férfiakhoz hasonlóan – Pekingben nemzet jogán legalább egy magyar női sífutó indulhat majd jövőre.

Pónya Sára (Fotó: Bocsik Sándor)A magyar sportoló édesapja a közmédiának elmondta, Sára – testvéreihez hasonlóan – „egyszerre tanult meg járni és alpesi sízni”. Kétéves kora óta síel, de versenyszerűen a kajakozással kezdett el foglalkozni, 13 évesen korosztályos bajnok lett, 16 éves koráig pedig válogatott kerettag volt. Ekkor már az alpesi ob-n is elindult, ahol alpesi összetettben második helyezést ért el, később azonban mindkét sportágat abbahagyta.

Előbb „levezetésként”, majd a lövészettel kiegészítve komolyabban kezdett el foglalkozni a sífutással és a biatlonnal. A 2020-as sílövő-világbajnokságon 82. lett összesen két lövőhibával.

Pónya Sára (Fotó: Bocsik Sándor)Az idei szezonban térdsérülés miatt csak február közepén tudta elkezdeni a felkészülést, így édesapja szerint már az is „kisebb csoda”, hogy három hét edzés után el tudott indulni az északisí-világbajnokságon.

Ráadásul miután múlt szerdán a németországi vb-selejtezőben kivívta a főversenyen való indulást, elutazott az ausztriai Obertilliachba a junior biatlon-világbajnokságra, ahol vasárnap a leghosszabb versenyszámban 90 indulóból a 69. helyen végzett, majd a verseny után egy órával már utazott vissza Obersdorfba a sífutó-vb helyszínére, ahol olimpiai kvótát szerzett.

Pónya Sára (Fotó: Bocsik Sándor)„Megérte visszajönnie a hétvégi biatlonversenyről. Ez volt az utolsó lehetőség, és mikor csinálja meg, ha nem most?” – mondta a kvótaszerzés után az MTI-nek Kónya Bálint szövetségi kapitány.