Musorujsag
Élő Eredmények

Megfélemlítés és ellehetetlenítés miatt vizsgálódik a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

M1
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a közmédiának megerősítette, az elmúlt hetekben valóban számos szülői levelet kaptak, amelyben az érintettek megfélemlítésről és ellehetetlenítésről írtak, a szövetség szerint azonban csak azokat eseteket lehet kivizsgálni, amelyeknél konkrét bizonyíték is van.

Váradi Orsolya ügyvezető igazgató az M1-nek nyilatkozva azt is elmondta: a sok külföldi versenyző miatt érkezett kritikákat is tudomásul vették, a szezon végén – vagyis hamarosan – értékelik is a helyzetet.

Az utóbbi hetekben komoly vádak érték a műkorcsolya és jégtánc több hazai szereplőjét, a szakági sportigazgató Vardanjan Gurgent, valamint a korábbi Európa-bajnok Sebestyén Júliát, a Sebestyén KSE elnökét. Megfélemlítésre és ellehetetlenítésre panaszkodtak a szülők, valamint arra, hogy a szakvezetés háttérbe szorítja a Magyarországon született versenyzőket.

Ezeket a vádakat erősíti meg az az M4 Sport birtokába jutott levél, amelyet az egyetlen magyar felnőtt férfi válogatott, Berei Mózes küldött április elején a MOKSZ elnökségének és az etikai bizottsághoz.

A januári téli Universiaden 24. helyen végzett sportoló levelében úgy fogalmazott: nem bírta már nézni, hogy azokat vádolják hazugsággal, akik a magyar sportolók igazáért, megbecsüléséért küzdenek Vardanjan Gurgen ágazati igazgató túlkapásai, valamint a szövetség tétlensége miatt. A nemzetközi szövetség, az ISU Budapesten rendezett versenyén 16. helyen záró Berei Mózes levelében többek között arról ír, hogy „Sebestyén Júlia igenis indított bennünket versenyeken sérülten és betegen. Sőt, nyomást gyakorolt ránk, hogy induljunk. Nem egyszer gyanúsított meg bennünket szimulálással és nevezett bennünket gyávának.”

Berei nem csak korábbi edzőjével, Sebestyén Júliával kapcsolatban fogalmazott meg állításokat, hanem Vardanjan Gurgennel is. Kapcsolata megromlott Sebestyénnel, ezért egy-két hónapig egykori edzőivel szeretett volna készülni a dél-tiroli Egnában, ekkor került összetűzésbe az örmény ágazati igazgatóval, Vardanjannal. A 19 éves műkorcsolyázó ezzel kapcsolatban az alábbiakat írta levelében:

„Megfenyegetett, hogy kivág a válogatottból, ha nem azt teszem, amit ő mond… Ha elmegyek, nem enged ki a junior világbajnokságra. (…) Gurgen azt is mondta, én lelkileg gyenge és idióta vagyok, nekem nem Egnaban a helyem, hanem a pszichiátrián.”

Az elmúlt hónapokban napvilágot látott vádakra a közmédiának reagált a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség. Váradi Orsolya ügyvezető igazgató elmondta: több ügyet, köztük Berei Mózesét is jelenleg is vizsgálja a szervezet.

„Számos szülői megkeresést kaptunk. Alapvetően ugyanerre a témára fókuszálva, illetve fegyelmi témakörökben. Ezeket a MOKSZ etikai és fegyelmi bizottsága minden esetben kivizsgálja. Ezt nagyon fontos tudni, hogy a fegyelmi bizottság fegyelmi vizsgálatot konkrét állítások alapján, amennyiben alá vannak támasztva konkrét tényekkel, indít fegyelmi eljárást. Enélkül ez nem megvalósítható” – nyilatkozta az M1-nek.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget a külföldi származású sportolók szerepeltetése miatt is számos kritika éri. A felnőtt valamint a junior világbajnokságon és a felnőtt Eb-n a Magyarországot megillető helyek 87 százalékát külföldön született versenyzők tették ki.

Ezzel kapcsolatban Váradi Orsolya úgy fogalmazott: érzekelik a problémát, és elgondolkoznak a változtatáson.

„Szerintem a legfontosabb, hogy a magyar szövetség tudatosította ezt a helyzetet. Miután értékeltük az elmúlt szezont, biztos vagyok benne, hogy megfogalmazza az elnökség azt az elvárást, amit a jövőben a szakembereink elé támaszt.”

A MOKSZ szezon-értékelésére még várni kell, a jelek szerint hosszú heteket és hónapokat, ez az idő pedig igencsak értékes azon magyar műkorcsolyázók és jégtáncosok számára, akik gyermekkoruk óta arra készülnek, hogy magyar színekben képviseljék hazájukat. A közmédia információi szerint Berei Mózes például már nem Magyarországon folytatja a felkészülését, hanem Olaszországban és az országváltást fontolgatja.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Botrány a jégen: az M4 Sport körbejárta, miért a nagy orosz térnyerés és hová tűntek a magyar műkorcsolyázók
Krízisben a magyar műkorcsolya. Az idei Európa-bajnokságon csak egy magyar származású versenyzőt indított a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, a helyzet a világbajnokságon sem volt jobb, sőt, a junior vb-n egyetlen magyar származású sportoló sem lépett jégre. Az ok a honosított orosz műkorcsolyázók térnyerése, melyben jelentős szerepe van Vardanján Gurgen örmény származású szakembernek, akit az elmúlt években az ágazat sportigazgatójának választottak, ő pedig nem a magyar tehetséggondozás mellett tette le voksát. Az M4 Sport körbejárta, a korábban legsikeresebb téli sportágunkból hová tűntek a magyar sportolók, és hogy miért nem tudunk hazai versenyzőket felnevelni. Felháborodott szülők levelei jutottak csatornánk birtokába, melyek jelentős része megfélemlítésektől, fenyegetésektől hangos. A két leggyakrabban előforduló név pedig Vardanján Gurgen és Gór-Sebestyén Júlia. A szövetségnél korábban már megfogalmazták, próbálják visszaszorítani a honosított orosz sportolók térnyerését, ám érdemben azóta sem történt előrelépés.
Téli Sportok