Musorujsag
Élő Eredmények

Felemelték az olimpiai alsó korhatárt a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál

Felemelték az olimpiai alsó korhatárt a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál

MTI
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta a rövidpályás gyorskorcsolyázók alsó korhatárának felemelését, így legalább 17 évesnek kell lennie annak, akit indítani akar sportági szövetsége a 2026-os olaszországi téli ötkarikás játékokon.

A NOB hozzájáruló határozatát ismertetve az insidethegames.biz szakportál emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) már korábban úgy döntött: csak azok versenyezhetnek a milánói-cortina d’ampezzói ötkarikás viadalokon, akik 2025. július 1-je előtt betöltötték a 17. életévüket. Erre bólintott rá hétvégi ülésén a NOB végrehajtó testülete.

Az ISU tavaly júniusi kongresszusán született megállapodás arról, hogy a 2023-2024-es szezontól 15-ről 16 évre, azt követően pedig 17 esztendőre emelik a korhatárt. A határozat érvényét a műkorcsolya, a gyorskorcsolya és a szinkronkorcsolya mellett a rövidpályás gyorskorcsolyára is kiterjesztették.

Az ISU az után változtatott az alsó korhatáron, hogy nagy vitákat váltott ki Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó esete, aki a 2022-es pekingi olimpián 15 évesen indult, doppingbotrányba keveredett, s ügyében máig nincsen hatályos döntés.

Borítókép: Debrecen, 2020. január 25. A bolgár Dimitar Georgiev a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi 1500 méteres számának ranglista futamában a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 25-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak