Musorujsag
Élő Eredmények

A sebesség magától jött Jászapáti Petrának, most a pici 1%-on van a fókusz

A sebesség magától jött Jászapáti Petrának, most a pici 1%-on van a fókusz

MTI
Jászapáti Petra izgatottan várja a rövidpályás gyorskorcsolyázók új szezonját, amely hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban az országos bajnoksággal veszi kezdetét.

„Májusban kezdtük a felkészülést és minden tőlem telhetőt megtettem. Más érzéseim vannak, mint korábban. Izgatottan várom az új idényt, hogy ez mire lesz elég” – mondta az MTI-nek a 24 éves sportoló, aki a magyar válogatott legeredményesebb versenyzője az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang tavalyi országváltása után.

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti úgy fogalmazott „átkeretezték a felkészülést”, ami azt jelenti, hogy nem önmagán a sebességen volt a fókusz, sokkal inkább arra koncentráltak a brit Nicholas Gooch szakvezetővel, hogyan korcsolyázzon gyorsan.

„Arra figyeltünk, hol dőljek a kanyarban, milyen íven korcsolyázzak. Most a fókusz a pici egy százalékokon volt, hogy azokat megtaláljuk a javuláshoz. A sebesség tényleg jött magától a felkészülés során” – fogalmazott a szegedi versenyző, aki elárulta, még „éhesebbé” tette, hogy az előző szezonban az Európa-bajnokságon és a világkupában is tudott egyéniben érmet nyerni.

Kapcsolódó tartalom

A csapat kapcsán pedig arról beszélt, hogy a férfiakkal tartott közös edzéseken tudták tartani a tempót velük, ami számára megmutatta, hogy töretlenül kiváló csapatszellem jellemzi a női a váltót, amely idén ezüstérmes lett a gdanski kontinensviadalon.

A válogatottból egyedüliként Jászapáti lesz védett a hétvégi országos bajnokságon, melyen nemenként az első három vívja ki a csapattagságot az októberi világkupaversenyekre, a maradék két-két helyről a szakmai stáb dönt.

Jászapáti a nemzetközi erőviszonyok változásai kapcsán arról számolt be, hogy olyan sztárok, mint a kanadai Kim Boutin és a német Anna Seidel tudomása szerint kihagynak egy évet, míg a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok holland Suzanne Schulting csak a szezon második felében fog versenyezni, amitől azt várja, hogy kiegyenlítettebb lesz a mezőny. Kiemelkedő versenyzőként a szintén holland Xandra Velzeboert említette, aki az idei vb-n négy aranyat nyert Szöulban.

A hat állomásból álló vk-sorozat első két fordulóját október utolsó két hétvégéjén Montrealban rendezik.

Borítókép: Gdansk, 2023. január 13. Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 500 méteres versenyének selejtezőjében a Hala Olivia sportcsarnokban a lengyelországi Gdanskban 2023. január 13-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak