Musorujsag
Élő Eredmények

Fiatal csapattal, Jászapáti nélkül indulnak a magyarok Montrealba; bemutatkoznak kínai színekben a Liu-testvérek

Fiatal csapattal, Jászapáti nélkül indulnak a magyarok Montrealba; bemutatkoznak kínai színekben a Liu-testvérek

MTI
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a hétvégén Montrealban Jászapáti Petra nélkül, fiatal csapattal, az építkezés jegyében kezdik meg a szereplésüket a világkupa-sorozatban.

Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a jelenlegi legjobb magyar short trackesnek számító Jászapáti vírusos megbetegedés miatt nem lehet ott a csapattal Kanadában, de esetében most az a legfontosabb, hogy minél hamarabb meggyógyuljon és vissza tudjon állni az edzésekbe.

„Petra nélkül egy félig megfiatalított női csapattal veszünk részt a vk-nyitányon. Somodi Maja már bizonyította rátermettségét és tehetségét, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka pedig már évek óta ott van a mezőnyben. Mellettük Tóth Eszter és Végi Diána Laura nagyon fiatalok” – mondta a válogatott korábbi edzője. Kiemelte, utóbbiak esetében az a cél, hogy szokják a nemzetközi versenyek légkörét.

„Egyéniben főleg a tapasztaltabb versenyzőkre és Majára lehet alapozni, az első vk-forduló mindig mindenki számára egy jó erős szélfuvallat. A hosszabb távokon várható a jobb szereplés, illetve a női váltó Petra nélkül sem teljesen harcképtelen, legszuperebb esetben, ha minden összeáll és van egy kis szerencséjük is, akár az A döntő felé is kacsintgathatnak” – mondta el várakozásait Bánhidi Ákos.

A szakember a férficsapattal kapcsolatban arról beszélt, itt a „fiatalítás üzemmód” még erőteljesebben, a legtehetségesebb fiatalokat próbálják a „mélyvízbe beleeregetni”.

„Csizmadia Márknak és Major Dominiknak látniuk kell, hova készülnek. A további négy résztvevő közül Tiborcz Dániel programja a nyár közepéig bokasérüléssel és a műtét utáni rehabilitációval telt, de utána komoly munkát végzett azért, hogy beverekedje magát a csapatba. Jászapáti Péter az előző szezont vállficama és műtétje miatt kihagyta, most azonban végig tudta csinálni az egész alapozást, és a tavalyi Canossa-járása után felkészülten várja a megméretést” – fogalmazott Bánhidi.

A sportigazgató hozzátette, Nógrádi Bence ott volt az olimpiai hatodik helyezett férfiváltóban, míg a hatodik induló, Bontovics Balázs jó felkészüléssel a háta mögött várja a versenyt.

„Sokat kell a fiatalok felépítésével foglalkoznunk, úgy gondolom, a leggyorsabb versenyzőink a legjobb lányokkal összeállva a mix váltóban labdába rúghatnak, de akárcsak a női stafétánál, ehhez is kellenek szerencsés tényezők, és hiba nélkül kell versenyezni” – mondta a tréner.

Bánhidi hangsúlyozta, a magyar short trackben építkezés zajlik, minden erejükkel azon vannak, hogy a fiatalokat felhozzák arra szintre, hogy a felnőtt vk-versenyeken is eredményesen szerepeljenek.

„Jelenleg olyan helyzetben vagyunk, mint amikor egy kerékpáros versenyen lelép a szökevénysor, mi pedig a főmezőnyben haladva próbálunk a célig olyan helyzetbe érni, hogy erőnyerők legyünk” – utalt az olimpiai bajnok Liu-testvérek távozására, és az olimpiai ciklus felére Bánhidi. Hozzátette, ez egyrészt kegyetlen munkával jár, másrészt ehhez fejben mindenkinek rendben kell lennie, de nem elképzelhetetlen, hogy azok a fiatalok, akik „most a tanulócipőt húzzák”, sikerrel küzdjenek majd az olimpiai kvótákért.

Bánhidi elmondta, Montrealban nagyon erős mezőny gyűlt össze, a nagyhatalmak legjobbjai – így a kínai színekben most bemutatkozó Liu-testvérek – mellett minden világsztár ott lesz, azaz nehéz feladat vár a magyar csapatra.

A montreali program közép-európai idő szerint pénteken 15 órakor a női 1000 méter selejtezőjével kezdődik, az előfutamok mellett a váltók negyeddöntőit bonyolítják még le a nyitónapon.

Borítókép: Gdansk, 2023. január 13. Talabos Attila, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Nógrádi Bence (b-j), a vegyes váltó tagjai a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vegyes váltó versenyének negyeddöntőjében a Hala Olivia sportcsarnokban a lengyelországi Gdanskban 2023. január 13-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak