A szövetség Márky Jenőt okolja a WTA-tornák körüli bizonytalanságért

A Magyar Tenisz Szövetség álláspontja szerint Márky Jenő a női versenyeket szervező WTA-val nem egyeztetett, amikor a bukaresti viadalának Budapestre hozataláról tárgyalt a magyar kormánnyal, ezért ő okolható a magyarországi tornák körüli bizonytalanságért.

Csütörtök délután jelenlegi és korábbi kiváló teniszezők adtak ki nyílt levelet, melyben az MTSZ-t arra kérték, hogy a 2020-ra vállalt élőfüves női versenyt mondja le a WTA-nál annak érdekében, hogy Márky Jenő salakpályás eseményének hosszú idő után ismét a magyar főváros adhasson otthont. Mint írták, a salakos verseny megkapta a kormány garanciáját, és a vele kapcsolatos szerződéskötések folyamata is hamarosan lezárul.

A WTA viszont jelezte, hogy nem ad ki engedélyt rá, amíg az MTSZ által vállalt élőfüves torna a programban van, ez utóbbira ugyanakkor szerintük a kormány nem vállalt kötelezettséget, ráadásul az infrastrukturális háttere is hiányzik a füves versenynek.

A szövetség csütörtök éjszaka reagált, saját nyílt levelében hangsúlyozva, hogy már hetek óta egyeztett az Emmi sportállamtitkárságával a helyzet megoldása érdekében. Ezen felül pedig az elnökséget is összehívják majd, hogy elősegítsék kialakult helyzet rendezését.

Az MTSZ ugyanakkor hosszan kifejtette, hogy Márky Jenő nem egyeztetett és nem is kapott engedélyt tornája költöztetéséhez a WTA-tól, melynek versenynaptárában továbbra is bukaresti helyszínnel szerepel az az esemény az idei évre. E mellett a magyar szövetséggel sem tárgyalt, pedig – amint az a levélben olvasható – „az MTSZ a magyar tenisztársadalom tagsága által megbízott szervezet a teniszsport érdekképviseletére, ráadásul amennyiben bevonásra került volna az MTSZ a folyamatba, akkor már a tavalyi év folyamán lehetett volna tisztázni a helyzetet”.

„A kapott tájékoztatás szerint a bukaresti rendezőket sem tájékoztatta előzetesen a döntéséről Márky Jenő, sőt, folyamatosan tárgyalt az ottani szerződés hosszabbításról, a romániai fél ennek megfelelően a bukaresti verseny szervezését már korábban megkezdte” – emelte ki a szövetség a közleményében, hozzátéve: „önmagában tehát az a tény, hogy a tulajdonos Budapesten szeretné megrendezni a versenyt, illetve kormányhatározat is született a verseny hazai megrendezéséről, még egyáltalán nem elegendő feltétel a megrendezéshez.”