Musorujsag
Élő Eredmények

Balázs Attila a tudatos versenyválasztásának is köszönheti top 100-as helyét

Balázs Attila a tudatos versenyválasztásának is köszönheti top 100-as helyét

m4sport.hu
A jövő hétvégére biztató előjelekkel készül a belgák elleni Davis Kupa-párharcra a magyar válogatott. Hosszú évtizedek után újra úgy készülhet a magyar férfi teniszválogatott egy párharcra, hogy két játékosa is a világ száz legjobbja között szerepel a világranglistán, Fucsovics Mártonnak és Balázs Attilának köszönhetően, aki jól sikerült dél-amerikai túrájának köszönhetően a 79. helyig lépett előre.

Az is biztató a március 6-7-én Debrecenben megrendezésre kerülő párharc előtt, hogy a világranglista tizedik David Goffin várhatóan nem lesz ott a magyar csapat ellen, mert inkább a hamarosan kezdődő tengerentúli keménypályás szezonra készül.

A Belgium elleni összecsapás tétje, hogy ki jut be az átszervezett Davis Kupa 16-os döntőjébe. A párharcot a Duna World és az M4 Sport élőben közvetíti.

Balázs Attila a múlt heti riói salakpályás ATP-versenyen az elődöntőig jutott, ennek köszönhetően jutott be életében először a legjobb 100 közé.

„Többször voltam a (top 100) kapujában az elmúlt tíz évben, de valami mindig közbejött és nem tudtam áttörni ezt a határt. A (dél-amerikai) túra célja is ez volt, hogy bejussak a top 100-ba, ami bőven sikerült. Előrébb is juthattam volna, hiszen az elődöntőben egy hajszálra voltam a győzelemtől, de ettől függetlenül boldog vagyok” – mondta a Sporthíradóban Balázs Attila.

ATP 500-as verseny elődöntőjébe ritkán kerül magyar teniszező, a nehéz körülmények ellenére Balázs Attilának ezt a bravúrt sikerült elérni Brazíliában.

„Korábban Fucsovics Marcinak sikerült eljutnia negyeddöntőig, ott talán Cilictől kapott ki döntő szett 7-6-ra, szóval ő is nagyon közel járt ehhez. Nem számítottam arra, hogy nekem pont az ötszázason jön ki a lépés, de itt már nagyon hasonló a mezőny, mindenki közel azonos szinten teniszezik. Ezért is kell sok versenyre menni, figyelni arra, hogy ne legyél sérült, és akkor előbb vagy utóbb kijön a lépés. December elején ültünk le és átbeszéltük, hogy legyen az év elejének a programja, ami mindig kritikus a karrierem szempontjából. Az év elején mindig nagyon messze rendezésre kerülő versenyek vannak, ráadásul keménypályán, így nem egyszerű ilyenkor jól dönteni, a versenynaptárat jól összerakni. Okos ötletnek bizonyult, hogy az Australian Openen nem selejtezőztem, hanem inkább kisebb tornán játszottam keménypályán, Thaiföldön. Az jól sikerült, aztán már a Davis Kupára is készülve mentünk át salakra a dél-amerikai versenyeken” – beszélt a jól sikerült versenyválasztásokról a magyar teniszező.

Korábban Balázs Attilát salakpálya-specialistának tartották, de Kuhárszky Zoltán, aki aktív játékosként szintén eljutott a legjobb százig, később szövetségi kapitányként is dolgozott azt mondta róla, hogy már a keménypályán is megállja a helyét.

„Úgy érzem, hogy az utóbbi tíz évben egy kicsit rám ragasztották, hogy én csak salakon tudok játszani. Itt a top 100-ban már mindenki tud olyan szinten játszani, hogy salakon, keménypályán vagy éppen füvön jön ki neki a lépés. Tavaly például Wimbledonban (füves pálya) a selejtezőben kettőt nyertem, ott a legerősebb ellenféltől kaptam ki szorosan a főtábláért. Akkor már megvolt a megfelelő önbizalmam, így jól tudtam játszani füvön. Thaiföldön keménypályán nyertem versenyt. A játékom a salakon a legjobb, de ez nem jelenti azt, hogy más borításon ne legyek jó egy-egy győzelemhez, versenyhez. Nyolcvan százalékban az önbizalmon múlik ez” – fejezte ki reményét Balázs, hogy mára talán már nem lehet őt kifejezetten salakos teniszezőnek beskatulyázni.

Borítókép: Balázs Attila az elődöntőig jutott a riói ATP500-as versenyen. (m4sport.hu)

További tartalmak