Balázs nyert, az utolsó meccs dönt a magyar–belga Davis Kupa-párharcban

Balázs Attila két szettben legyőzte Kimmer Coppejanst szombaton a debreceni Magyarország-Belgium tenisz Davis Kupa-selejtezőben, így a 2-2-re álló párharcban az utolsó meccs dönt a továbbjutásról.

A magyarok előzőleg győzelmi kényszerben voltak, hiszen mindkét hátralévő mérkőzést meg kellett nyerniük a továbbjutáshoz. A világranglistán karriercsúccsal 76. Balázsra tehát nagy nyomás nehezedett, ráadásul ő a pénteki egyesről sem őrizhetett kellemes emlékeket, mivel kikapott Ruben Bemelmanstól.

A magyarok eddig háromszor tudtak fordítani a DK-ban 1-2-es állásról: 1995-ben az ausztrálok, 2011-ben a fehéroroszok és 2015-ben a bosnyákok ellen. Ami a két játékos egymás elleni mérlegét illeti, egyetlen korábbi találkozójukon az ellenfél nyert tavaly a murciai salakos challenger-versenyen. Coppejans 5/2-es, míg Balázs 18/12-es győzelmi mutatónál tartott a Davis Kupában.

A pénteki vesztesek összecsapásán a 31 éves Balázsnak három szervagémben két bréklabdát kellett hárítania, miközben fogadóként alig nyert pontot. Utána viszont egyre jobban jött ki a hosszú labdamenetekből, aminek köszönhetően elvette a 154. helyen álló belga adogatását, és 5:2-re elhúzott. Ezt követően már nem engedte ki a kezéből a szettet, és néhány remek szerva-röpte után ásszal hozta a 43 perces játszmát.

A székbíróval többször vitatkozó Coppejans a folytatásban elbukta a szerváját, ennek következtében egyre inkább szétesett a játéka, és a szárnyaló Balázs hamarosan már dupla brékkel vezetett 4:0-ra. A hétszeres magyar bajnok ekkor sem lassított, szinte extázisban játszva harmadszor is elvette riválisa adogatását, majd kiszerválta a találkozót, amely 1 óra 20 percig tartott.

„Sokkal lazábban tudtam ma játszani, jót tett, hogy volt előtte egy páros, annak ellenére is, hogy nem mi nyertünk – értékelt Balázs Attila az M4 Sportnak a mérkőzés után. – Kicsit megéreztem a ritörnt, megéreztem jobban a szervát. Próbáltam nem görcsösen, ahogyan tegnap, hanem úgy nyerni, hogy lazán elengedem a kezem és ez sikerült az első ponttól kezdve. Kihasználtam, hogy a nyomás most Coppejanson volt.”

A továbbjutásról döntő, utolsó mérkőzésen 16:35 órától Fucsovics Márton száll szembe Ruben Bemelmansszal. A meccs tétje óriási, hiszen a debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben - ahol minden résztvevő válogatott 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut - , míg a vesztes osztályozót vív a bennmaradásért szeptemberben.

Állás az utolsó mérkőzés előtt:
MAGYARORSZÁG–BELGIUM 2–2
Balázs Attila-Kimmer Coppejans 6:3, 6:0

korábbi eredmények:
Fucsovics Márton, Balázs Attila-Joran Vliegen, Sander Gille 6:3, 1:6, 4:6
Balázs Attila-Ruben Bemelmans 7:5, 6:7 (4-7), 4:6
Fucsovics Márton-Kimmer Coppejans 6:2, 5:7, 6:4

később:
Fucsovics Márton-Ruben Bemelmans 16.35 (élőben az m4sport.hu-n)