Elmarad az Indian Wells-i tenisztorna

A szervezőknek mindennél fontosabb a rendezvény minden résztvevőjének egészsége és biztonsága.

Az egyre rohamosabban terjedő koronavírus miatt számos sportrendezvényt át kellett helyezni más időpontra, illetve más helyszínre. Így talán nem meglepő, hogy elmarad az év első ATP 1000-es teniszversenye, az Indian Wells-i torna, amelyen Fucsovics Márton és Babos Tímea is szerepelt volna.

Az ötödik Grand Slam-viadalnak is nevezett, 1000-es kategóriájú verseny rendezői vasárnap, a selejtezők rajtja előtt egy nappal határoztak a törlés mellett, miután szakemberekkel egyeztettek a vírus okozta veszélyekről.

A Los Angelestől 200 kilométerre található Indian Wellsben a 9,7 millió dolláros férfi és a 8,7 millió dollár összdíjazású női tornára 475 ezer nézőt vártak a szűk két hét során. A viadalon hagyományosan a legerősebb mezőny gyűlik össze, a legjobbak közül idén is mindenki nevezett, aki egészséges.

A bajnokság igazgatója, Tommy Haas elmondta: "Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a verseny nem kerül megrendezésre, de a helyi közösség, a szurkolók, a játékosok, az önkéntesek, a szponzorok, az alkalmazottak, az eladók és a rendezvény minden résztvevőjének egészsége és biztonsága mindennél fontosabb".

"Készen állunk arra, hogy egy másik időpontban megrendezzük a versenyt" - mondta az igazgató. Az eladott jegyek árát vagy visszatérítik, vagy a 2021-es tornára szóló jegyekre cserélik.

Babos Tímea közösségi oldalán Kaliforniából adott helyzetjelentést: "Ebben a megyében két koronavírusos eset van, és a környéken az átlagéletkor 77-78 év. Az emberek és a szervezők félnek attól, hogy mi történhet, a torna lemondása pedig óriási sokként ért mindenkit, nem gondoltam volna, hogy idáig fajulhat a helyzet. Valószínűleg ez egy óriási lavinát indíthat el. Nekünk két hét múlva lenne a miami verseny is, és ezek Grand Slam-nagyságú tornák, egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz. Nem tudom szavakba önteni, hogy mit érzek" - mondta a Facebookon közzétett videoüzenetében. "Ez most tényleg megtörtént? És mi mit csináljunk? Holnap kimegyünk a pályára zárt kapuk mögött edzeni? És mire eddzünk tulajdonképpen, hiszen lehet, hogy most minden versenyt törölni fognak? Elképesztő és hihetetlen" - tette hozzá.

Fucsovics Márton, a múlt heti, debreceni Davis Kupa-selejtező hőse viszont egyelőre itthon marad. "Marci a belgák legyőzése után, vasárnap szabadnapot kapott, és úgy volt, hogy hétfőn hajnalban repül Amerikába" - nyilatkozta az MTI-nek a menedzsment részéről Pákay Péter. "Még éjjel értesültünk az Indian Wells-i torna törléséről, így nem utazott el. Most itthon marad, egyelőre nem tudjuk, hogy pihenéssel vagy edzéssel tölti-e a következő napokat. Nehéz tervezni, mert teljes a káosz az ATP-nél, nem tudni, mi lesz a megvédendő pontokkal, mi alapján alakul a világranglista, és egyáltalán mikor lesz a következő verseny. Hallani már olyat is, hogy talán a miami tornát sem rendezik meg".

A párosban kétszeres Grand Slam győztes Jamie Murray pedig aggodalmának adott okot, vajon a soron következő tornák közül, melyik marad még el.