×

Bardóczky a szakadékot áthidalná, a vidéket felhozná teniszelnökként

A Magyar Tenisz Szövetség elnöki posztjáért harcba szálló Bardóczky Kornél megválasztása esetén igyekezne áthidalni a magyar tenisztársadalomban keletkezett szakadékot, erős szakmai vonalat képviselne, a vidéki klubokat pedig szeretné felzárkóztatni.

Az MTSZ június 12-én tart tisztújító közgyűlést azt követően, hogy május 13-án öt elnökségi tag – Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba – lemondott tisztségéről. Juhász Gábor főtitkár elmondása szerint a szövetség pénzügyi helyzete miatt szükséges volt egy teljes körű pénzügyi átvilágítás, amelyet februárban – Richter Attila akkori főtitkár lemondása után – rendelt el az elnökség. Egy független pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, melynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.

Budapest, 2016. március 4.
Nagy Péternek (háttal) gratulál csapattársa, Fucsovics Márton (b) és Bardóczky Kornél edző (j), miután győzőtt az izraeli Dudi Szela ellen a tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport 1. fordulójának Magyarország-Izrael párharcában a Városligeti Műjégpályánál emelt ideiglenes csarnokban 2016. március 4-én.
MTI Fotó: Illyés TiborA Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, valamint a Tiszta Tenisz mozgalom Bardóczky Kornélt javasolja a szövetség elnökének. A többszörös magyar bajnok, a Davis Kupa-válogatottban leghosszabb ideig – 15 éven keresztül – szereplő korábbi játékos a Kossuth Rádiónak elmondta, az őt felkérő mozgalmaknak egyrészt több olyan korábbi játékos a tagja, aki az elmúlt 10-15 évben meghatározó személyisége volt a magyar tenisznek és nemzetközi szinten is eredményes volt, másrészt olyan szakemberek, akik évtizedek óta „a magyar teniszért élnek.” Hozzátette: nem voltak sportvezetői ambíciói, de mivel a felkérés a szakmától érkezett, nem utasíthatta azt vissza.

A 41 éves exteniszező úgy véli, az elmúlt másfél-két évben olyan szakadék jött létre a magyar tenisztársadalomban, amit kezelni kell. „Ha elindulna egy szakmai alapú összefogás, akkor egy hidat tudnánk képezni e szakadék fölött. Én és a mögöttem állók is úgy érzik, hogy talán erre én vagyok a megfelelő személy.”
Megválasztása esetén Bardóczky Kornél „nagyon erős szakmai vonalat” szeretne képviselni, programja másik pillérének pedig a vidéki tenisz felzárkóztatását nevezte meg.

„A vidéki teniszbázisok olyan szinten lehetetlenültek el, a vidéki tenisz olyan lejtőn van 15-20 éve, amit meg kell állítsunk. A vidéket fel kell zárkóztatni, ha azt akarjuk, hogy a magyar tenisz hosszú távon továbbra is olyan játékosokat tudjon adni nekünk, mint Fucsovics Márton Nyíregyházáról, Babos Tímea Sopronból, Gálfi Dalma Balatonfüredről, Bondár Anna Szeghalonból, Szávay Ágnes Soltvadkertről, vagy akár én magam Kecskemétről. A magyar tenisz jeles képviselői nagy százalékban vidékről érkeztek az elmúlt 15 évben, viszont úgy látom, hogy ez a tendencia megtörni látszik és ha ezen nem változtatunk, akkor a magyar tenisz nagy problémák elé fog nézni a következő években, évtizedekben” – fogalmazott a Kossuth Rádiónak az elnökjelölt.

Bardóczky Kornél egyelőre nem tudja, ki lehet az ellenfele a jövő pénteki tisztújító közgyűlésen, mindössze arról van információja, hogy várhatóan egy kormányközeli jelölltel kell versenyeznie az elnöki posztért.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség múlt héten nagy többséggel a regnáló elnököt, Such Györgyöt válaszotta meg a korábbi játékos Szuper Leventével szemben, Bardóczky azt mondta, két teljesen különböző szituációról van szó, hiszen a hokisoknál egy jól működő szövetséget jól vezető elnök megbízatását hosszabbították meg, akivel elégedett volt a jégkorongtársadalom, míg a tenisz-szövetség „az elmúlt másfél-két évben botrányoktól volt hangos”.


A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!