×

Besűsűrödtek a US Openre készülő Babos Tímea napjai

Néhány hete teljes erőbedobással készül az augusztus 31-én rajtoló amerikai nyílt teniszbajnokságra Babos Tímea.

Babos Tímea a tenisz Budapest Kupán a Nemzeti Edzésközpontban 2020. május 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)A világbajnok és Grand Slam-győztes magyar teniszező a Kossuth Rádiónak elmondta, futással vagy kerékpározással indítja a napjait, utána három, három és fél órát teniszezik, ebéd után pedig következik a kondiedzés, de előfordul, hogy beiktat egy harmadik tréninget is. „Eléggé besűrűsodött az elmúlt pár hét, lassan vissza kell állni a normál kerékvágásba, de nagyon élvezem, hogy újra van miért dolgozni.”

A legjobb magyar játékos hozzátette, a US Open előversenyén, a New Yorkba áthelyezett cincinnati tornán annak ellenére nem indul, hogy egyesben és párosban is főtáblás lenne, mert fontosabbnak érezték, hogy tovább tudjon itthon készülni, de a szeptemberi, római verseny és a Roland Garros szerepel a tervei között. Edzői stábjával március óta nem találkozott, ezért Sopronban édesapjával és egyénileg készül.

„Nagyon ki vagyok simulva, mindenki azt mondja, hogy mennyivel nyugodtabb vagyok – mondta az öt hónapos kényszerszünettel kapcsolatban. – Az első hat hétben nem is teniszeztem, csak kondiztam, utána úgy edzettem, ahogy jónak láttam. Azóta persze elkezdődött a komoly felkészülés, de élveztem és élvezem, hogy ennyit lehetek itthon és »normálisabb« életet tudok élni, többet találkozhatok a családommal és a barátaimmal. Nagyon pozitív volt nekem ez az időszak.”

Babos Tímea és Kristina Mladenovic (Fotó: MTI/AP/Andy Brownbill)Párostársával, a francia Kristina Mladenoviccsal napi szinten tartotta és tartja a kapcsolatot a karantén alatt, főleg eleinte. „Az egyik legjobb baártnőm, szinte családtag, próbáltunk végig odafigyelni egymásra.”

Kérdésre válaszolva Babos elmondta, pályája elején nem gondolta volna, hogy ilyen karriert fog befutni, néha még most is furcsa neki szembesülni az eredményeivel. „Tegnap este takarítottam otthon, a világbajnoki és a Grand Slam-bajnoki trófeák között porolgattam, sokszor számomra is hihetetlen, hogy ilyen sikereket tudtam elérni. Büszke vagyok, de próbálok megmaradni az a soproni, vidéki lány, aki mindig is voltam.”

Az interjúban szóba került, hogy a nyilvános pénzdíjak mellett kevés szó esik arról, hogy a teniszezőknek a kiadásaik is jelentősek, neki például már ahhoz is 100-120 millió forintot kell egy évben „összeteniszeznie”, hogy nullszaldós legyen az esztendő.

„Minden versenyen azonnal leveszik a 30-35 százalék adót, egyéni sportolóként az edzőmet, az utazásainkat, a hoteleket, a kaját, mindent nekem kell fizetnem. Ez óriási költségekkel jár, az éves költségvetésem nagyjából 100-120 millió forint között mozog, ennyit minimum vissza kell keresnem, csak hogy nullán legyek. De nem panaszkodom, jól keresnek a teniszezők, de azért rengeteg anyagi áldozatot is kell hozni, illetve rengeteg edzéssel, utazással, lemondással jár. Nem egy könnyű élet ez, de nekem megérte és szeretem is csinálni.”

Babos Tímea szombaton adománygyűjtéssel egybekötött edzést tart Hajdúszoboszlón, a rendezvényen befolyó összeget teljes egészében a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kapja majd meg. Ezzel kapcsolatban a világranglistán 100. teniszező elmondta, nem áll tőle távol a jótékonykodás, különösen ha gyerekeken tud vele segíteni. „A koronavírus kezdetén próbáltam segíteni a soproni kórházat, és amúgy is mindig próbálok visszaadni és segíteni. Legtöbbször nem verjük nagydobra, mert nem ezért csinálom, de próbálok embereknek segíteni. A szombati szoboszlói esemény is elég fontos és közel áll hozzám. Alapból jó kapcsolatot ápolok a gyerekekkel, és amikor tehetem, akkor segítek nekik, ahogy tudok.”A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!