×

Köves Gábor: Ennél izgalmasabb US Open döntőt elképzelni sem lehet

1968 óta ez az első alkalom, hogy valaki kétszettes hátrányból fordítva nyer US Opent.


A nemzetközi sajtó főként az első Grand Slam-trófeáját megszerző Dominic Thiemet méltatta, miután az osztrák játékos vasárnap megnyerte az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesét úgy, hogy kétszettes hátrányból fordítva legyőzte a német Alexander Zverevet.

Köves Gábor, a Magyar Tenisz Davis Cupa-válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport Sporthíradójában elmondta, rettenetesen fordulatos volt a döntő, ennél több csavar nem is lehetett volna benne. A szakember szerint a rutin mellett a másik játékos hibái is kellenek ahhoz, hogy valaki innen fordítani tudjon.

Úgy vélte, nem vletlen, hogy ennyire izgultak, hiszen mindketten első Grand Slam sikerükért szálltak harcba. Úgy véli, hiába mondják sokan, hogy a nagy sztárok hiánya miatt az idei US Open nem olyan értékes, de szerinte csak az számít, kinek a neve kerül a trófeára.

Az osztrák Dominic Thiem ünnepel a bajnoki trófeával, miután 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 arányban legyőzte a német Alexander Zverevet az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyének döntőjében. MTI/AP/Seth WenigAz osztrák Kronen Zeitung szerint Thiem sporttörténelmet írt ezzel a drámailag felülmúlhatatlan döntővel, míg a Kurier úgy fogalmaz, a siker és a kudarc jelenti a különbséget az álom és a valóság között. Thiem előtt nincs több akadály, ő már valóra váltotta élete álmát. Thomas Muster 1995-ös párizsi diadala után második osztrákként szerzett Grand Slam-trófeát - ő is 27 évesen.

A francia L'Equipe egyszerűen csak "Dream Thiem" nevet adta neki, míg a spanyol Mundo Deportivo szerint Thiem epikus fordítást mutatott be Zverev ellen. A Marca kiemelte, Thiem az első új győztes, akit megkoronáznak egy Grand Slamen, mióta hat éve Marin Cilic véghez vitte ugyanezt Flushing Meadowsban.

"Thiem volt a jobb, aki kétszettes hátrányt dolgozott le. Ez a diadal annak járt, aki bátrabban és több hidegvérrel játszott. Mindkettőjükben túl nagy volt a félelem a győzelemtől és a vereségtől is, ami megbénította a meccset. Az eddigi legjobb teniszét nyújtó Zverev csak magának tehet szemrehányást, mert kétszettes előnyben volt, majd az ötödikben 5:3-nál esélye volt adogatóként befejezni a mérkőzést." - írja az olasz Gazzetta dello Sport, míg a

Corriere dello Sport kiemelte, Djokovic, Nadal és Federer nélkül újoncavatással zárult a US Open. A Grand Slam-tornák történetének 150. bajnoka az osztrák Thiem, aki öt szettben verte meg német jóbarátját, Alexander Zverevet. Ez az első alkalom, hogy valaki kétszettes hátrányból fordítva nyer US Opent a profik 1968-as beengedése óta.