×

„Nem szoktunk hozzá” – Djokovic megint kikelt a karantén ellen

A világelső Novak Djokovic szerint a teniszezők nem akarnak több karantént a tornák előtt.

A szerb játékos azután beszélt a játékosok problémáiról, hogy négy szettben legyőzte kedden a német Alexander Zverevet az Australian Open negyeddöntőjében. A Grand Slam-torna előtt minden külföldről érkezőnek kéthetes karanténba kellett vonulnia, amelynek során csak napi öt órára hagyhatta el a hotelszobáját, de 72 balszerencsés még ennyi időre sem, mivel olyan járattal jött Ausztráliába, amelyen koronavírus-fertőzött utazott.

Novak Djokovic (Fotó: EPA/Dave Hunt)„Ez a helyzet nem normális, nem szoktunk hozzá. Az éljátékosok a legfittebbek, ez már sokszor bizonyosodott, de most Matteo Berrettini és Rafael Nadal hátproblémákkal küzd, Sascha Zverev és én hasfalsérüléssel bajlódunk, és Grigor Dimitrov sem egészséges, ez pedig a körülményekre vezethető vissza – fejtette ki a melbourne-i Grand Slam-torna címvédője. – Válaszokat várunk a férfi tornákat szervező ATP-től, hogy Ausztrália után mi a terv a versenyekkel, mivel az előzetes karantén nem tesz jót a játékosoknak.”

A 17-szeres GS-bajnok Djokovic közölte, el tud képzelni egy helyszínen és egy borításon több tornát is, mivel a soron következő versenyekre a sokkal fertőzöttebb Európában és Észak-Amerikában kerül majd sor.

Véleményéhez csatlakozott a legyőzött Zverev is: „Nem tudunk most utazgatni a világban, ezért több tornát kéne egy helyszínen rendezni. Európában úgysem lehetnek nézők, úgyhogy teljesen mindegy, hol vannak a versenyek” – érvelt a német teniszező.

Djokovic már az Australian Open előtt is engedményeket kért a teniszezők számára, válaszul elutasítást és éles kritikát kapott. A szerb világelső írásban kérte az ausztrál szövetség vezetőjét, Craig Tileyt, hogy különböző engedményeket adjanak ezeknek a játékosoknak, a listán például szerepelt a rövidebb karanténidőszak, a jobb étel és a „magánház teniszpályával” tétel is. Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djokovic kéréseit, az ausztrálok korábbi Davis Kupa-játékosa, Sam Groth egy újság hasábjain kritizálta Novak Djokovicot, szerinte amit tett, az „önző politikai lépés” volt annak érdekében, hogy növelje népszerűségét.