Musorujsag
Élő Eredmények

Medvegyev feleségének ajánlotta a US Open-győzelmét

m4sport.hu
Az orosz teniszező a döntő után elmondta, fájós lábbal aratott sikert, de vigyáznia kellett, Djokovic ebből semmit ne vegyen észre.

Az utolsó játékokban már komoly fájdalmakkal küzdve tudta legyőzni a világelső Novak Djokovicot Danyiil Medvegyev, aki karrierje első Grand Slam-diadalát aratta az amerikai nyílt teniszbajnokság megnyerésével. Az orosz teniszező nagyszerű játékkal verte a rekordot jelentő 21. GS-sikerére hajtó Djokovicot, ezzel megakadályozva a szerb sztárt, hogy egy naptári éven belül mind a négy nagy tornát megnyerje.

Medvegyev lett a harmadik orosz férfi teniszező, aki egyesben GS-címegt tudott nyerni és a második aki US Opent.

Az önbizalmam és a jövőm szempontjából is fontos ez a siker. Tudva, hogy legyőztem valakit, aki 27-0-lal állt az idei Grand Slam-viadalokon, akitől Ausztráliában kikaptam, aki történelmet szeretett volna írni, mindenképpen édesebbé teszi a győzelmet és magabiztossá tesz kemény pályán. Kíváncsi vagyok, mi lesz a többi borításon” – mondta a 25 éves teniszező, aki 2019-ben elveszítette a finálét a US Openen Rafael Nadallal szemben, ez év elején pedig a melbourne-i fináléban kapott ki Djokovictól, akit minden idők legjobb teniszezőjének tart.

Noha Medvegyev az elmúlt időszakban egyre meggyőzőbb játékot nyújtott és a legjobbak szintjén játszott, a vasárnapi döntőnek egyértelműen Djokovic volt az esélyese. Ezzel együtt az orosz végig jobban játszott, és végül meglepetésre három szettben győzedelmeskedett. A moszkvai születésű sportoló az első két szettben egyformán egy-egy alkalommal vette el a szerb adogatójátékát, a sajátjait pedig – ha néha komoly nehézségek árán is, de – rendre hozni tudta. A harmadikban aztán úgy tűnt, sikerült megrogyasztania riválisát, 4:0-ra, majd 5:1-re is vezetett, de 5:2-nél nem tudta kiszerválni a meccset. 5:4-nél viszont nem hibázott. Mint később elmondta, a harmadik szett vége nagyon nehéz volt a számára.

A lábaim 5:3 után elszálltak alólam, 5:4-et követően a bal lábam annyira fájt, hogy szinte járni sem tudtam. Ha valaki figyelmesen visszanézi a felvételeket, láthatja, hogy amikor a törölközőmért mentem, a lábam mögöttem jött. Igyekeztem nem mutatni a fájdalmamat, mert ha Novak rájön, az nem lett volna jó számomra” – mondta Medvegyev, akinek azért maradt ereje arra, hogy a győzelmet érő pont után a földre dobja magát és „döglődő hal” pózban bohóckodva ünnepeljen. Elárulta, a győzelmet feleségének ajánlja, akivel harmadik házassági évfordulóját ünnepelték a héten, de mivel nyert, így nem kell mentegetőznie, miért nem vett ajándékot.

Djokivic maradt 20 GS-sikernél, nem sikerült ellépnie az ugyanennyivel rendelkező Federertől és Nadaltól.

Djokovic a rekorddöntés elszalasztása után nem titkolta csalódottságát. „Ezt most nehéz megemészteni, mert tudom, hogy mi volt a mérkőzés tétje. Csak annak örülök, hogy vége, mert mentálisan és érzelmileg is nagyon sokat kivett belőlem az elmúlt pár hét. Nagyon nehéz volt kezelni ezt a nyomást” – nyilatkozta szomorúan, a könnyeivel küszködve a 34 éves belgrádi játékos.

Danyiil Szergejevics Medvegyev pályafutása 13. ATP-trófeáját nyerte, és a bajnoki kupa mellé 2,5 millió dollárt (762 millió forint) kapott.

További tartalmak