Musorujsag
Élő Eredmények

Piros Zsombor bravúrgyőzelmével kezdődött a magyar–ausztrál Davis-kupa-meccs

Piros Zsombor bravúrgyőzelmével kezdődött a magyar–ausztrál Davis-kupa-meccs

m4sport.hu
Piros Zsombor szetthátrányból legyőzte John Millmant, így a magyar teniszválogatott 1–0-ra vezet Ausztrália ellen a Davis-kupa-döntő D csoportjában.

Köves Gábor szövetségi kapitány pénteken jelölte ki a főszereplőket, eszerint egyesben Fucsovics Márton és Piros Zsombor lép pályára, párosban pedig Fucsovics oldalán Marozsán Fábián szerepel. A háló túloldalán a Davis-kupa-történelem második legsikeresebb csapata állt, az ausztrálok ugyanis 28-szor megnyerték már a csapatversenyt – igaz, legutóbb 2003-ban diadalmaskodtak. A volt világelső és kétszeres Grand Slam-bajnok Lleyton Hewitt 18 éve, valamint 1999-ben is tagja volt a Dk-győztes válogatottnak, Torinóban viszont már kapitányként irányította a csapatot. A keretből Alex de Minaur, Alexei Popyrin és John Millman is a legjobb 100-ban szereplő játékos, a párosspecialista John Peers pedig kétszeres világbajnok és egyszeres Grand Slam-győztes.

A világranglistán 282. Piros Zsombor és a rangsorban 72. Millman találkozójának első játszmája sok rontott ütést és – a férfiaknál szokatlan módon – öt bréket hozott, 5:4-nél a 22 éves magyar ismét elvesztette a szerváját, ami már a szettbe került.

A második játszmában Piros 4:4-nél brékelte az ausztrált, majd saját szerváját hozva egyenlített.

A döntő szett három brékkel kezdődött, Piros kétszer, Milman egyszer nyert gémet fogadóként, a magyar játékos a játszma végéig meg is őrizte brékelőnyét, sőt, 5:3-nál újra elvette Millman adogatását, így legyőzte nála 210 hellyel előrébb rangsorolt ellenfelét.

Piros Zsombort ünnepli a magyar Davis-kupa-csapat az ausztrál John Millman elleni győzelem után (Fotó: EPA/Alessandro Di Marco)

A második egyest a világranglistán 40. Fucsovics Márton játssza a rangsorban 34. Alex de Minaur ellen.

állás az első egyes után:
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 1–0
Piros Zsombor – John Millman 4:6, 6:4, 6:3

A 121 éves Davis Kupa 2019-ben nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy 18 csapatos, egyhetes fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték, tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt, idén pedig a nemzetközi szövetség közölte, hogy – a korábbi tervekkel ellentétben – nemcsak a spanyol főváros ad otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is lesznek mérkőzések. A magyar válogatott Olaszországban kezdi szereplését, és szombaton az ausztrálokkal, vasárnap a horvátokkal találkozik. A hat háromcsapatos csoport győztese, valamint a két legjobb csoportmásodik jut a negyeddöntőbe.

Borítókép: Piros Zsombor ünnepli John Millman legyőzését a magyar–ausztrál Davis-kupa-meccs első mérkőzése után (Fotó: EPA/Alessandro Di Marco)

További tartalmak