Musorujsag
Élő Eredmények

Az ausztrál miniszterelnök bizonyítékot vár Djokovicstól, „különben felülhet a hazafelé tartó gépre”

Az ausztrál miniszterelnök bizonyítékot vár Djokovicstól, „különben felülhet a hazafelé tartó gépre”

MTI, m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bizonyítékokat vár a világelső Novak Djokovictól, aki különengedéllyel elindulhat a január 17-én rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A Grand Slam-torna kilencszeres bajnoka kedden közölte, hogy elutazik Melbourne-be, mivel a szervezők különengedélyt adtak neki. Craig Tiley tornaigazgató szerint a címvédő akut egészségi problémája indokolta a döntést.

„Várjuk a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az igényét. Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre” – jelentette ki a kormányfő.

A különengedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen.

Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere szerint a keddi bejelentés sokak számára csalódás volt, és szigorú egészségügyi vizsgálatok várnak a 34 éves címvédőre.

Nemcsak az ausztrálok, a németek is magyarázatot követelnek a versenyszervezők döntésével kapcsolatban. A német Davis-kupa-csapatvezető Michael Kohlmannt teljesen letaglózta a hír: „A döntés sok kérdést vet fel. Remélhetőleg a következő napokban és hetekben, még a verseny kezdete előtt választ kapunk ezekre.”

„Most ki kell várnunk, mi lesz az indoklás, illetve megkapják-e más játékosok is a különengedélyt” – tette hozzá Kohlmann. A korábbi teniszező bízik benne, hamarosan tisztázódik az ügy és magyarázatot kapnak a döntés hátteréről.

Az ausztrál közönség dühösen és felháborodottan fogadta a különengedély hírét, a szurkolók egyike szerint „pofont adtak az ausztrál társadalomnak”. Victoria állam egyik orvosa, Stephen Parnis szerint aki nem oltatja be magát, el kell fogadnia, hogy nem indulhat. Hangsúlyozta, a kivételezés negatív üzenet az ausztrál népesség számára.

A melbourne-i sportriporter, Andy Maher rávilágított a tényre, hogy számos ausztrál sportoló beutazását megtagadták az utóbbi két évben, de ez a „fickó” megkapta az engedélyt: „Djokovics nagyszerű sportoló, de nem pótolhatatlan.”

Egy másik ausztrál újságíró arra biztatta a szurkolókat, hogy fütyüljék ki a szerb teniszezőt.

A feszültséget az okozza, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, be legyen oltva a koronavírus ellen, Djokovic azonban – magánélete védelmére hivatkozva – továbbra sem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek.

Olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy mivel a 20-szoros GS-győztes belgrádi játékos nem hajlandó beoltatni magát, inkább visszalép a melbourne-i viadaltól.

Borítókép: EPA/Alessandro Di Marco

További tartalmak

Kapcsolódó hírek