Musorujsag
Élő Eredmények

„A világ eleget szenvedett” - Nadal támogatja a szabályokat, amik megállították Djokovicot

„A világ eleget szenvedett” - Nadal támogatja a szabályokat, amik megállították Djokovicot

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Rafael Nadal őszintén elmondta véleményét riválisáról, Novak Djokovicról, aki a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságra címvédőként érkezett Melbourne-be, de a reptéren nem engedték belépni az országba.

A problémát az okozta, hogy az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága hibát észlelt a világelső Djokovic vízumkérelmében, amelyben nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani mentességének okát a koronavírus elleni oltásra vonatkozó szabályok alól, ezért nem engedték be az országba.

Nyolcórányi várakozást követően, magyar idő szerint csütörtök hajnalban elhagyta a repteret és azóta egy kiutasítottak számára fenntartott szállodában várja a sorsát, miközben az ügyvédei fellebezést nyújtottak be a kitoloncolás ellen.

Szerb szurkolók támogatják Djokovicot a karanténszálloda előtt (fotó: EPA/JAMES ROSS)

A 34 éves Djokovic közismerten oltásellenes, Ausztráliába viszont a hatályos szabályok értelmében csak oltottak léphetnek be. Ez alól kivételt képeznek azok, akik igazolni tudják, hogy egészségügyi okok miatt indokolt az oltatlanságuk. Djokovic ezzel az indokkal kapott különengedélyt az indulásra az Australian Open szervezőitől, ami már önmagában felháborodást váltott ki, de ugyanezt nem tudta bizonyítani az ausztrál hatóságoknak a repülőtéren, így nem engedték belépni az országba.

A legfrissebb hírek szerint hivatalosan csak hétfőn születhet jogerős bírósági döntés Djokovic belépéséről, a torna, melynek a szerb világelső a címvédője, egy héttel később kezdődik.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok Rafael Nadal eközben már a melbourne-i tenisztornán hangol, de indulása az Australian Openen kérdéses volt, mert decemberben átesett a koronavírusfertőzésen.

A spanyol nem fogta vissza magát, őszintén válaszolt, amikor Djokovic helyzetéről kérdezték, miután csütörtökön bejutott a nyolcaddöntőbe.

„A világ eleget szenvedett, oltasd be magad” – idézi a Fox Sports a korábbi világelső mérkőzés utáni szavait.

„Ha Novak Djokovic nagyon akarná, minden probléma nélkül pályára léphetne itt Ausztráliában. Mindenkinek joga van a saját belátása szerint dönteni, de ugyanakkor viselni kell a következményeket is. Nem?” – így Nadal.

„Megértem az ausztrálokat, akiket felháborít helyzet, hiszen hosszú és kemény lezárásokon vannak túl és sokan haza sem térhettek a korlátozások miatt.”

„Én mindig bíztam az egészségügyi dolgozókban és az orvosaimban, és ha azt mondják, hogy az oltás szükséges, akkor én beoltatom magam. Én átestem a fertőzésen és két oltást kaptam. Aki így tesz, az nyugodtan pályára léphet az Australian Openen, ez biztosan állíthatom” – válaszolt Nadal.

Nadal egyébként a litván Ricardas Berankist győzte le két szettben csütörtökön (6:2, 7:5), augusztus 5-e óta ez volt az első tétmérkőzése egyesben. Az elmúlt hónapokban lábproblémák miatt kényszerült hosszabb szünetre, majd decemberben az abu-dzabi bemutató tornán koronavírusos lett, ám a karantén után rögtön Ausztráliába utazott.

Borítókép: EPA/JAMES ROSS

További tartalmak

Kapcsolódó hírek