Musorujsag
Élő Eredmények
×

Djokovic többször sértett szabályt, ettől még sértetten követelőzik

Djokovic többször sértett szabályt, ettől még sértetten követelőzik

m4sport.hu
A szerb Novak Djokovic egy ausztrál szállodában rekedt, miközben az Ausztrál Határrendőrség a teniszező kitoloncolási eljárásán dolgozik. A világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett az országba, amelybe végül a hatóságok nem engedték be, mert nincs beoltva a koronavírus ellen. A 34 éves sportoló ügyvédei korábban közölték az ausztrál hatóságokkal, hogy ügyfelükről december 16-án kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, ezért joga lenne belépni Ausztráliába oltás nélkül is. Az esetet boncolgatva több furcsa, a teniszező számára kellemetlen dologra derült fény.

Az angol Daily Mail utánajárt Djokovic esetében, és az interneten található képek, illetve a híradások alapján, a szerb gyakorlatilag több szabályt is megszegett, már hazájában, amennyiben valóban pozitív tesztet produkált, ahogyan azt állítják ügyvédei.

A napon, amelyről állítják, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, illetve másnap is nyilvános eseményeken vett részt, karantén helyett.

A kérdéses napon, december 16-án Novak Djokovic a Szerb Posta által rendezett eseményen vett részt, amelyet tiszteletére rendeztek, mert egy új bélyeg jelent meg, amely őt ábrázolja.

Egy nappal később újra emberek között jelent meg, méghozzá a Belgrádi Tenisz-szövetség évzáró díjátadó gáláján. Ezen a sportági összejövetelen több fotó is készült a szerb klasszisról, amint beszédet mond, gyerekekkel pózol, ölelkezik velük. Mindezt maszk nélkül.

Ez pedig komoly probléma, mert ha igazak a teniszező ügyvédjének állításai a pozitív tesztről, a szövetségi gála idején már tudnia kellett Djokovicnak, hogy nem vehetne részt az eseményen.

Ezzel érvelni az ausztrál hatóságoknál, több mint kellemetlen. Az sem segít a szerb megítélésén, hogy az Australian Open szervezőbizottságának december 10-ig kellett kérvényezni a felmentést az oltási kötelezettség alól, amit – úgy tudni – meg is tettek Djokovic nevében, de ez újabb kérdést vet fel: vajon mivel indokolták a kérelmet, hisz jelenleg egy szűk héttel későbbi teszttel érvelnek a teniszező tanácsadói.

Az tény: a 20-szoros Grand Slam-győztes, magánélete védelmére hivatkozva nem hajlandó nyilvánosságra hozni, rendelkezik-e koronavírus elleni védőoltással. Talán nem meglepő, hogy az ausztrál hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyét.

Az Ausztráliában zajló eljárással kapcsolatban az idegenrendészet hétfőn hallgatja meg a teniszezőt, aki addig egy menekültek és menedékkérők számára fenntartott szállodában tartózkodik, a helyi szabályoknak megfelelően.

Djokovic természetesen nincs megelégedve a körülményekkel, kritikus hangvételt ütött meg a hotellel kapcsolatban és kérvényezte, hogy helyezzék át egy bérelt lakásba, biztosítsanak neki egy edzőpályát és saját még egy szakácsot is. Még azt is felvetette, hogy kifizetné az őröket az eljárás ideje alatt, de a kérelmet elutasították mondván, az országban mindenkire ugyanazok a törvényekre vonatkoznak. Nem alaptalanul.

Az emberek mindenesetre kiállnak a teniszező mellett. Amióta Djokovics ellen zajlik az eljárás, Belgrádban és Melbourne-ben is tüntetéseket tartottak szabadon engedése és Ausztráliába való beengedése mellett.

Borítókép: Novak Djokovic mellett tüntetnek Belgrádban. (Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC)

További tartalmak