Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az ausztrál bíróság döntött: Djokovic hivatalosan is maradhat Ausztráliában

Az ausztrál bíróság döntött: Djokovic hivatalosan is maradhat Ausztráliában

m4sport.hu
A bevándorlásügyi miniszter még visszavonhatja a vízumát, de a bíró figyelmeztette, ez még nagyobb felháborodást váltana ki, mint az eddigi intézkedések.

Az ausztrál szövetségi bíróság hétfőn úgy határozott, helyt ad Novak Djokovic fellebbezésének és a teniszező visszakapja vízumát, szabadon engedik a bevándorlási őrizetből. A Reuters szerint bíróság „ésszerűtlennek” találta a kormány döntését, amely visszavonta a teniszező országba való belépéséhez szükséges vízumát. Djokovic az elmúlt öt napot egy karanténszállóban töltötte, miközben a hivatalos szervek kitoloncolási eljárásán dolgoztak.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, összességében pedig 20-szoros Grand Slam-bajnok Djokovic szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat.

Anthony Kelly bíró elrendelte Djokovic 30 percen belüli szabadon bocsátását, útlevelének és egyéb személyi okmányainak visszaadását, így hivatalosan is beléphet Ausztráliába és akár indulhat az egy hét múlva, január 17-én kezdődő Australian Openen is.

A bíró indoklása szerint Djokovic nem kapott elég időt arra, hogy beszéljen a szervezőkkel és az ügyvédekkel, hogy teljes körűen válaszolhasson, miután értesítették a vízum törlésének szándékáról.

A szövetségi kormány ügyvédei szerint azonban az ország bevándorlásügyi minisztere, Alex Hawke fenntarthatja magának a jogot, hogy személyes hatalmát gyakorolja Djokovic vízumának ismételt visszavonására.

A bíró ugyanakkor figyelmeztetett, a kiutasítás három évre kizárná Djokovicsot az országból, ami valószínűleg a mostaninál is nagyobb visszhangot váltana ki.

Borítókép: EPA/NEIL HALL

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Djokovic többször sértett szabályt, ettől még sértetten követelőzik
A szerb Novak Djokovic egy ausztrál szállodában rekedt, miközben az Ausztrál Határrendőrség a teniszező kitoloncolási eljárásán dolgozik. A világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett az országba, amelybe végül a hatóságok nem engedték be, mert nincs beoltva a koronavírus ellen. A 34 éves sportoló ügyvédei korábban közölték az ausztrál hatóságokkal, hogy ügyfelükről december 16-án kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, ezért joga lenne belépni Ausztráliába oltás nélkül is. Az esetet boncolgatva több furcsa, a teniszező számára kellemetlen dologra derült fény.
Tenisz