Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csütörtökön sem lesz döntés Djokovicról – sajtóhír

Csütörtökön sem lesz döntés Djokovicról – sajtóhír

m4sport.hu
Ausztrál sajtóhírek szerint csütörtökön sem várható végleges döntés arról, hogy Novak Djovic indulhat-e a jövő hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A The Age című helyi lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a végső döntésre jogosult Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter nem fog ottani idő szerint éjfélig határozni arról, hogy visszavonja-e a szerb világelső vízumát. A késlekedés oka, hogy a miniszter további dokumentumokat kért be a teniszezőtől.

A lap hozzáteszi, hogy információi szerint Djokovic jogászai már a fellebbezést készítik elő, amennyiben ugyanis a miniszter a kitoloncolás mellett döntene, egyből a bírósághoz fordulnak. A The Age egyébként kormányzati körökből úgy értesült, hogy jelenleg a vízum visszavonására van nagyobb esély.

Itt a vízum, hol a vízum

Az Australian Open címvédője múlt szerdán érkezett meg Melbourne-be, az ausztrál nyílt bajnokság helyszínére, de a reptéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, órákig egy szobában kellett várakoznia, majd egy erre a célra kijelölt hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, az ugyanakkor továbbra is kérdéses volt, hogy indulhat-e a Grand Slam-tornán.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei szombaton olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

A 20-szoros GS-győztes a pozitív teszt ellenére nem vonult karanténba, Franciaországban interjút adott a L’Equipe-nek, valamint egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett. Szerdán közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy hibázott.

Nem csupán emiatt kellett azonban magyarázkodnia, hétfőn ugyanis különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

„Az utazási nyilatkozatomat a csapatom töltötte ki az én nevemben, ahogy ezt az országba érkezésemnél is elmondtam a határőröknek. Az ügynököm már korábban sajnálatát fejezte ki az adminisztrációs hiba miatt, azért, hogy rossz mezőt jelölt be az űrlapon a korábbi utazásokra vonatkozó résznél. Ez egy emberi hiba volt, de semmiképpen sem szándékos. Kihívásokkal teli időket élünk a világjárvány alatt, és ilyen hibák előfordulnak” – jegyezte meg a 34 éves sportoló.

Ráadásul gyanús, hogy magával a teszttel is manipuláció történt. Djokovic egy december 16-ai tesztről beszél, amelyet 22-én egy negatív követett. Csakhogy a szerbiai adatban időbélyegzője szerint december 26-án történt a pozitív teszt.

Ellenfél már van

Djokovic egyébként a csütörtöki edzését mindössze 30 perc után befejezte: miután erőnléti edzője, Marco Panichi mutatott neki egy üzenetet telefonon, a teniszező összecsomagolt és elment.

Ugyan döntés még nincs, az Australian Open sorsolását megtartották: Djokovic honfitársát, a világranglistán 78. Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélül az első fordulóban.

Borítókép: Novak Djokovic edzése Melbourne-ben 2022. január 13-án (Fotó: MTI/AP/Mark Baker)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Fucsovics szerb ellenféllel kezd, a magyar hölgyeknek alaposan belehúztak az Australian Openen
A három főtáblás magyar induló közül Bondár Anna és Udvardy Panna is kiemelt ellenfelet kapott a teniszezők idei első Grand Slam-tornája, az Australian Open csütörtöki sorsolásán: előbbi a 22. helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával, utóbbi pedig a 24. helyen rangsorolt, kétszeres melbourne-i bajnok fehérorosz Viktorija Azarenkával csap össze a nyitófordulóban.
Tenisz