Musorujsag
Élő Eredmények
×

Djokovic is kapott ellenfelet az Australian Openen

Djokovic is kapott ellenfelet az Australian Openen

m4sport.hu
Honfitársát, a világranglistán 78. Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélül a világelső Novak Djokovic az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

Az év első Grand Slam-tornájának szervezői csütörtökön készítették el a sorsolást, amelyen a szerb címvédő is kapott ellenfelet, ez azonban még mindig nem feltétlenül jelenti azt, hogy pont került a több mint egy hete húzódó ügy végére.

A szerb világsztár múlt szerdán érkezett meg Melbourne-be, az ausztrál nyílt bajnokság helyszínére, de a reptéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, órákig egy szobában kellett várakoznia, majd egy erre a célra kijelölt hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, az ugyanakkor továbbra is kérdéses volt, hogy indulhat-e a Grand Slam-tornán.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei szombaton olyan iratokat tettek közzé, melyek szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

A 20-szoros GS-győztes a pozitív teszt ellenére nem vonult karanténba, Franciaországban interjút adott a L’Equipe-nek, valamint egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett. Szerdán közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy hibázott.

„Nem kaptam meg az értesítést a PCR-teszt pozitív eredményéről addig az eseményig. A következő napon, december 18-án a belgrádi teniszközpontomban adtam egy jóval korábban leegyeztetett interjút a L’Equipe-nek. Miután megtudtam az eredményt, azon a beszélgetésen és fotózáson kívül minden más programomat lemondtam – írta közleményében Djokovic. – Kötelességemnek éreztem, hogy megcsináljam az interjút, mert nem akartam cserbenhagyni az újságírót, ugyanakkor ügyeltem a biztonságos távolság megtartására és a fotózást leszámítva végig maszkot viseltem. Amíg azt követően hazafelé tartottam, hogy karanténba vonuljak, rájöttem, hogy hibás döntést hoztam és egy későbbi időpontra kellett volna halasztanom az interjút.”

Nem csupán emiatt kellett most magyarázkodnia, hétfőn ugyanis különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

„Az utazási nyilatkozatomat a csapatom töltötte ki az én nevemben, ahogy ezt az országba érkezésemnél is elmondtam a határőröknek. Az ügynököm már korábban sajnálatát fejezte ki az adminisztrációs hiba miatt, azért, hogy rossz mezőt jelölt be az űrlapon a korábbi utazásokra vonatkozó résznél. Ez egy emberi hiba volt, de semmiképpen sem szándékos. Kihívásokkal teli időket élünk a világjárvány alatt, és ilyen hibák előfordulnak” – jegyezte meg a 34 éves sportoló.

Ráadásul gyanús, hogy magával a teszttel is manipuláció történt. Djokovic egy december 16-ai tesztről beszél, amelyet 22-én egy negatív követett. Csakhogy a szerbiai adatban időbélyegzője szerint december 26-án történt a pozitív teszt.

Az Australian Openen kilencszer győztes, címvédő teniszezővel kapcsolatban a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, még csütörtökön.

Djokovic egyébként a csütörtöki edzését mindössze 30 perc után befejezte, miután erőnléti edzője, Marco Panichi mutatott neki egy üzenetet telefonon, a teniszező összecsomagolt és elment.

Borítókép: Novak Djokovic edz Melbourne-ben 2022. január 13-án (Fotó: EPA/Diego Fedele)

További tartalmak