Musorujsag
Élő Eredmények
×

Őrizetbe vették Djokovicsot, már a hétvégén kitoloncolhatják

Őrizetbe vették Djokovicsot, már a hétvégén kitoloncolhatják

m4sport.hu
Jelen állás szerint vagy engedik indulni, vagy három évig az országból is kitiltják.

Ausztráliában őrizetbe vették Novak Djokovicsot és bírósági tárgyalás dönt arról, hogy a szerb teniszcsillag az országban maradhat-e. Mindez egy nappal azután történt, hogy másodszor is visszavonták a vízumát. Ez a döntés azt is jelenti, hogy jelen állás szerint címvédőként nem tud elindulni a hétfőn kezdődő Australian Openen, melyet eddig kilenc alkalommal nyert meg.

A BBC információi szerint, az ausztrál kormány a 34 éves klasszist közegészségügyi veszélynek minősítette. Ügyvédei fellebbeznek az általuk “irracionális” ítélet ellen, a tárgyalást vasárnapra tűzték ki. Ez a tárgyalás dönt arról, hogy Djokovic néhány órával később versenyezhet, vagy repülőre ül.

Djokovicsot ausztrál idő szerint reggel 9:30-kor (magyar idő szerint szombat 22:30-kor) hallgatják meg. Az még nem dőlt el, hogy egyetlen bíró vagy teljes bíróság tárgyalja-e az ügyet. Addig abban a bevándorlók számára fenntartott szállodában kell várakoznia, amiben a hét elején is vesztegelt.

Amennyiben a kitoloncolás mellett döntenek, három évre szóló vízumtilalmat kap és a következő három évben az országba sem léphet be.
Amennyiben elmarasztaló döntés születik, úgy biztosan nem fog történelmet írni. Ha mégis indulhat és ilyen előzmények után megnyerné az Australian Opent, 21 GS-győzelmével minden idők legeredményesebb teniszezője lenne.

A szerb teniszezőt az ausztrál migrációs törvény külön hatásköre alapján utasítanák ki. A törvény lehetővé teszi, hogy mindenkit kitoloncoljanak, akiről úgy ítélik meg, hogy potenciálisan veszélyezteti “az ausztrál közösség egészségét, biztonságát vagy rendjét”. Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, hogy a döntést “gondos mérlegelés” követte.

Borítókép: Melbourne, 2022. január 14. A kilencszeres győztes, címvédő szerb Novak Djokovic megpihen, miközben az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra készülve edz Melbourne-ben 2022. január 14-én. Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világranglistát vezető Djokovic vízumát, aminek alapján kiutasíthatják az országból. A miniszter "egészségügyi és közrendi okokkal" indokolta a döntést, mert a "közérdek ezt kívánja". Az intézkedés alapja, hogy Djokovic feltehetőleg nem oltatta be magát az új koronavírus ellen. MTI/AAP/Diego Fedele

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Visszavonták Djokovic vízumát, kiutasíthatják Ausztráliából
Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovic ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.
Tenisz