Musorujsag
Élő Eredmények

Őrjítő fájdalom, injekciók, zsibbasztás – Rafael Nadal elképesztő szenvedés közepette tarolta le a teniszvilágot

Őrjítő fájdalom, injekciók, zsibbasztás – Rafael Nadal elképesztő szenvedés közepette tarolta le a teniszvilágot

m4sport.hu
Rafael Nadal vasárnap megnyerte karrierje 22. Grand Slam-tornáját, miután pályafutása során 14. alkalommal diadalmaskodott a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson. A spanyol klasszis ezzel alaposan elhúzott a „nagy hármasban”, s előnye immár két GS-trófea Roger Federer, illetve Novak Djokovic előtt – talán nem is csoda, hogy egyre több olyan vélemény lát napvilágot, melyek szerint Nadal minden idők legjobb játékosa. S ebben lehet is valami, főleg annak tudatában, hogy a 36 éves sztár szörnyű kínok között játszik sok-sok éve.

 

Ami érdekes, hogy egészen 2021 augusztusáig senki sem sejtette, mi is állhat Rafael Nadal sérüléseinek hátterében, a játékos és menedzsmentje jobbára egyszerűen csak lábproblémaként jellemezte a helyzetet, ami alapján fogalmunk sem lehetett róla, hogy minden idők legsikeresebb teniszezője nem csak sportolás közben szenved, sérülése a mindennapokban is alaposan megnehezíti a dolgát.

„Nem sérült vagyok. Sportoló vagyok, aki sérüléssel él – mondta Nadal az idei Roland Garros közben. – Ez egy olyan dolog, ami a hétköznapjaimat is nehezíti. Őszintén, néha elég nehezen tudom elfogadni ezt az egész dolgot. Nem tudok egymás után napokig gyakorolni, így viszont a lehető legjobban kell mozognom a meccseken, hogy felvehessem a versenyt a legjobbakkal, ezt viszont edzéseken nem tudom gyakorolni. ”

Azóta az is pontosan kiderült, hogy Nadal szóban forgo problémája az úgynevezett Müller-Weiss szindróma, ami nem az évek során alakult ki – ez egy veleszületett degeneratív rendellenesség, egy szokatlan csontkinövés, ami Nadal lábfején, a lábközépcsontnál található.

Fontos, hogy nem sportsérülésről van szó, s az említett rendellenesség nem szüntethető meg simán operációval, így Nadal számára folyamatos kínokkal és fájdalmakkal jár – a szenvedés nyilvánvalóan magasabb szintet ér el, amikor a spanyol klasszis a pályán van, hiszen a lábfeje sokkal nagyobb terhelést kap, mint például szimpla séta közben.

A teniszkirály a 2021-es szezon teljes második felét kihagyta a szóban forgó lábproblémái miatt – Gilbert Versier neves francia orvos akkor nem jósolt túl sokat Nadalnak.

„Ez egy veleszületett dolog, ami főleg azokra van nagyobb hatással, akiknek volt már gondjuk a lábukkal. Természetesen ha valaki aktívan sportol, akkor az rontani fog a helyzeten. A csont ilyenkor sérül, az ízületek elkezdenek leépülni, megszakad a vérkeringés a türeleten, ami miatt a csontvégek elkezdenek elhalni. Ez a folyamat rendkívül fájdalmas. Az említett gond ráadásul az életkor előrehaladtával súlyosabbá válhat, gyulladások alakulhatnak ki, igaz, ez utóbbi főleg a nőknél jellemző. Lehet szó műtétről, de szerintem az már csak azoknál a betegeknél ajánlott, akik tényleg alig tudnak járni. Akadnak egyéb opciók is, ezek viszont összeegyeztethetetlenek a sporttal” – vélekedett Versier a L’Équipe-nek.

Hogy szó szerint mennyire fájdalmas számára a tenisz, arról Nadal a hétvégi, Roland Garros-győzelme után nyilatkozott.

„Igazából nem is tudom, hogy mondjam ezt angolul… Végig úgy játszottam, hogy egyáltalán nem éreztem a lábam. Folyamatosan kaptam injekciót az idegembe, így teljesen elzsibbadt az egész lábam, de csak így voltam képes játszani. A kedvenc tornám a Garros, ezért vállaltam ezzel együtt is a játékot, de az biztos, hogy még egy versenyt így nem fogok végigcsinálni.”

Nadal és a 14. Roland Garros-serleg (Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK)

NEM MINDENKINEK NYERTE EL A TETSZÉSÉT NADAL SIKERE

Két profi kerékpáros, Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) és  Guillaume Martin (Cofidis) egyáltalán nem volt elragadtatva attól, hogy Nadal beinjekciózva nyerhetett újabb Grand Slamet.

Pinot nem fejtette ki konkrétan az álláspontját, egyszerűen csak a közösségi oldalán előbb gúnyosan, néhány emojival reagált Nadal azon megjegyzésére, miszerint jobb, ha senki sem tudja, hány injekciót kapott a torna során”, ezt követően pedig egy oknyomozó újságírót, Clémence Lacour-t idézte:

„Ezek a hősök, akik a testük rovására a teljesítményt választják, még olyan súlyos fizikai gondok árán is, hogy teljesen el kell zsibbasztaniuk adott testrészeiket. Ilyen példaképeket szeretnénk magunknak és a gyerekeinknek?” – tette fel a kérdést Lacour.

Pinot-ról tudni kell, hogy pályafutása során korábban is élesen kritizálta a különféle injekciókat, szerinte ugyanis komoly etikai aggályokat vet fel a használatuk – mint kiderült, a kerékpáros egy régebbi hátsérülésénél kortikoszteroid injekciót kapott versenyen kívül, s mint elmondta, ezzel bárki visszaélhet akár a megmérettetések közben is, ami nem etikus.

Martin viszont egyáltalán nem kertelt, amikor Nadalt kellett megkérdőjelezni.

„Amit Nadal csinált, azt a kerékpározásban aligha tehette volna meg, és ezt helyesnek is tartom – vélekedett a L’Équipe-nek a bringás. – Ha beteg vagy sérült vagy, ne versenyezz, és ez számomra több szempontból is logikus. Először is a sportolók egészsége miatt. Nem hinném, hogy hosszú távon jót tenne ez Nadal testének. Ezenfelül a gyógyszereknek, különösen az injekcióknak nem feltétlenül csak gyógyító hatásuk van, hanem hatással lehetnek a teljesítményre is, ezért szerintem nagyon a határon mozognak. Ha ezt egy kerékpáros csinálná, az már tiltva lenne, ha meg nem tiltanák, a sportolók halmoznák az injekciókat, így az emberek mindenkit doppingolónak tartanának, mivel ilyen legendák kötődnek a sportághoz. Mindeközben pedig Nadalt dicsérik, hogy hajlandó volt ilyen fájdalmat okozni magának.”

Martin hozzátette, szerinte például Zlatan Ibrahimovic esete is helytelen, mivel a Milan svéd klasszisa súlyos térdsérülése miatt folyamatosan injekciókkal játszott az elmúlt hónapokban – mint Ibra azóta elárulta, sosem szenvedett annyit, mint az említett időszakban.

„Az elmúlt hat hónapban a bal térdemben lévő keresztszalag nélkül játszottam  Hat hónapig be volt dagadva a térdem. Az elmúlt hat hónapban csak tízszer tudtam a csapattal edzeni. Hat hónap alatt több mint 20 injekciót kaptam. Hat hónapon keresztül hetente egyszer lecsapolták a térdem. Fájdalomcsillapítók szedtem minden nap, hat hónapon keresztül. Hat hónapig alig aludtam a fájdalom miatt. Soha nem szenvedtem ennyit a pályán és a pályán kívül” – vallotta be a futballista.

Guillaume Martin szerint ez viszont már a határvonalon mozog.

„Hősnek tűnnek, mert elképesztő fájdalmat viselnek el, de közben különböző szereket használnak fel pontosan azért, hogy fájdalmat okozzanak maguknak, ez is nagyon a határvonalon mozog. A kerékpárban a nyerteseket, különösen a Tour de France-győzteseket folyamatosan doppingolással vádolják, még akkor is, ha semi ilyesmi nem történt.”

HOGYAN TOVÁBB?

Mint a spanyol az elmúlt napokban elárulta, egyelőre kérdés, mi lesz a folytatásban.

„Nem tudom, mit hoz a jövő, de folytatom a küzdelmet és próbálok továbbmenni. Ott leszek WImbledomban is, ha a testem készen áll rá. Nem egy olyan tornáról van szó, amit szívesen kihagynék, de ezzel szerintem mások is így vannak, senki sem szívesen maradna le róla. Imádom Wimbledont, mindig is prioritás lesz. Ha tudok gyulladáscsökkentőkkel játszani, akkor azzal fogok, de ha csak injekciókkal menne, akkor viszont nem indulok el. Nem szeretnék újra olyan helyzetbe kerülni, mint a Garroson. Egyszer talán megtörténhet ilyesmi, de nem válhat általánossá, nem szeretnék így játszani. Úgyhogy meglátjuk. Mindig pozitív vagyok, mindig azt várom, hogy a dolgok jól alakulnak majd, legyünk magabiztosak, aztán meglátjuk.”

A 36 évesklasszis hozzátette: a következő időszakban újfajta kezeléseket fog kipróbálni, szóba került többek között egy injekciós kúra, illetve egy operáció is, az úgynevezett rádiofrekvenciás idegabláció.

Utóbbi lényege, hogy magas hő segítségével elpusztítják, kiégetik azokat az idegrostokat, amelyek a fájdalmat az agyba továbbítják, ezzel tulajdonképpen kiküszöbölik, hogy a fájdalom eljuthasson az agyba, s akár hosszú ideig is enyhíteni tudják a problémákat.

Rádiofrekvenciás idegabláció

Ami Nadal számára kiemelt fontossággal bírhat, hogy a fenti eljárás rövid felépülési idővel jár: a beavatkozás után 1-3 nappal már kikelhet a páciens az ágyból, 10-14 napig még érezhető fájdalom, utána viszont a legtöbbeknél megszűnik a kellemetlen érzés.

Ez az eljárás egyébként állítólag kifejezetten eredményesnek mondható, a betegek 70-80 százalékánál sikeres lesz a műtét, s legalább 9, de akár 24 hónapra is enyhítheti a fájdalmakat – elképzelhető persze, hogy a korábban kiégetett ideg visszanő, ebben az esetben azonban az operáció akár megismételhető.

Rafael Nadal rendületlenül bízik a folytatásban  (Fotó: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo)

Hogy mit hoz a jövő, az egyelőre talány, mindenesetre rendkívül szomorú lenne, ha minden idők talán három legnagyobb teniszezőjéből kettőnek is a sérülések parancsolnának idő előtt megálljt – Nadal mellett a 20-szoros Grand Slam-győztes svájci Roger Federer is évek óta makacs térdproblémával küzd, ami miatt már háromszor is műteni kellett, s igen csekély esély van rá, hogy a 40 éves legendát egészségesen láthatjuk még a pályán. Ha egyáltalán láthatjuk még…

Mint Nadal elmondta, mindent megtesz majd annak érdekében, hogy folytathassa a teniszt, ám a végső döntést a teste mondja majd ki.

Annak tudatában viszont, ami Nadal lábproblémáiról kiderült, egészen elképesztő, hogy a spanyol szupersztár még így is milyen szinten volt képes teljesíteni. Ezek után aligha lehet kérdés, ki minden idők legjobb teniszezője: a 22-szoros Grand Slam-győztes Rafael Nadal.

 

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak