Musorujsag
Élő Eredmények

Roger Federer 41 éves lett – de ez a születésnap más, mint az elmúlt 25 évben bármelyik

Roger Federer 41 éves lett – de ez a születésnap más, mint az elmúlt 25 évben bármelyik

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Augusztus 8-a tagadhatatlanul a tenisz ünnepnapja. A sportrajongók általában akkor örülnek, ha kedvencük gólt szerez, bajnoki címet nyer, futamot, esetleg magasba emel egy trófeát. Nos, a férfi tenisz egyik, ha nem a legnagyobb alakja, Roger Federer 103-szor tett így, ezért érthető, hogy augusztus 8-án őt ünnepli a sportág világa. A svájci legenda 41 éves lett, de ez a szülinap más, mint a többi.

Roger Federert több mint egy éve, 2021. július 7-én láttuk utoljára tétmérkőzésen teniszezni, akkor meglepetésre három szettben kikapott a lengyel Hubert Hurkacztól a wimbledoni negyeddöntőben. Rajongói akkor aligha gondolták, hogy több mint egy évvel később még mindig semmi sem biztos a svájci visszatérése kapcsán, noha a 20-szoros Grand Slam-bajnok jelezte részvételi szándékát a szeptember végi Laver-kupán, valamint az október végén esedékes bázeli ATP 500-as versenyen, de végleg csak akkor nyugodhatnak meg majd a Federer-szimpatizánsok, ha a 41 éves legenda a szervához készül majd a londoni O2-ben.

(fotó: EPA/NEIL HALL)

Ugyanis a 2003 óta minden évben az ATP közönségkedvencének választott, összességében 19-szeres díjazott teniszező nemrégiben úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy szüksége van még a teniszre, persze gondolta ezt úgy, hogy már anélkül is teljes az élete.

Egy holland lapnak adott interjújában azt mondta:

„Tudom, hogy egyetlen profi pályafutás sem tart örökké, és ez így van rendjén”.

Fontos megjegyezni, a tényleges visszavonulásról még szó sincs, de 1998 óta idén először hagyta ki a wimbledoni versenyt. A legendás centerpályán persze feltűnt, ugyanis a wimbledoni szentély idén ünnepelte századik születésnapját, és a jubileumi alkalomból az ünnepségre meghívták a torna nyolcszoros bajnokát is, és amikor szmokingban kilépett a zöld gyepre, olyan ováció fogadta, mintha csak 2019-ben beütötte volna a két meccslabdája közül az egyiket Novak Djokovics ellen a mára legendássá vált fináléban (a szerb öt szett után meccs tie-breakben győzött).

És itt, Wimbledonnal kapcsolatban jön képbe a párhuzam, hogy miért más Roger Federer 41. születésnapja, mint az elmúlt 25 évben bármelyik.

Azzal, hogy a svájci kihagyta az idei füves pályás Grand Slam-tornát, kiestek a tavalyi pontjai, és így 1997 óta először ünnepli úgy a születésnapját, hogy nem jegyzik őt az ATP-világranglistán.

Huszonöt évvel ezelőtt egy 16 éves fiú 1997. szeptember 16-án megszerezte első pontjait a gstaadi torna selejtezőjében. Ebben a hónapban végül nyolc meccset nyert, aminek köszönhetően egészen a 800. hely környékéig lépett előre az ATP-rangsorban. Az elkövetkező négy évben pedig repülőrajtot vett, 2001. februárjában már top 20-as teniszező volt, és szépen lassan már ismerősen csengett a neve a tenisz berkekben. 2002. közepén már tagja volt a világ akkor tíz legjobb játékosának, és májusban megszerezte első Masters-tornagyőzelmét, a hamburgi viadalon három szettben legyőzte Marat Szafint. Az első Grand Slam-bajnoki cím a 2003-as wimbledoni versenyen jött el, melyet karrierje további szakaszában 19 másik követett, de ekkor már az egész világ tudta, ki Roger Federer és milyen potenciál rejlik benne.

Pályafutása során 103 alkalommal nyert profi tornát a legmagasabban szinten, ebből 20 Grand Slam, 6 ATP-világbajnokság és 28 ATP Masters torna. Az olykor csapongó és kirohanásaitól sem mentes Federerből az évek múlásával pedig a földkerekség egyik legkedveltebb, legszimpatikusabb sportolója lett. Olyannyira, hogy talán a szinonimaszótárban az elegancia és sportszerűség szavak mellett az ő nevét is megtalálnánk.

Egy dolog szinte biztos, Roger Federert feltehetően látjuk még idén teniszezni. Arról talán már a szurkolói is letettek, hogy utolérje Rafael Nadalt, a jelenlegi éllovast a Grand Slam-címek számában, de vele kapcsolatban már nem is ez a lényeg. Hanem, hogy addig csodálhassuk azt a teniszt, amit ő játszik, ameddig csak lehetséges, hiszen, ha az ő kezében van az ütő, úgy fest, hogy a világ egyik legegyszerűbb sportjáról van szó, de ez csak akkor igaz, ha az ő kezében van az ütő, mert ő Roger Federer.

Borítókép: (fotó: EPA/ANDY RAIN)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek