Musorujsag
Élő Eredmények

Nadal Federer visszavonulásáról: Szomorú nap ez a sport számára szerte a világon

Nadal Federer visszavonulásáról: Szomorú nap ez a sport számára szerte a világon

m4sport.hu/MTI
Sokan a tenisz legszomorúbb napjának tartják a mait, míg a wimbledoni szervezők és egykori riválisa is megtiszteltetésnek tartják, hogy vele oszthatták meg a pályát.

A korábbi világelső és 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Roger Federer a jövő péntektől vasárnapi tartó Laver Kupa férfi bemutató tenisztorna után befejezi profi pályafutását.

Az egy éve harcképtelen 41 esztendős svájci klasszis június közepén még úgy fogalmazott, jövőre „határozottan szeretne” visszatérni, ám csütörtökön bejelentette: az európai csapat színeiben megvívott tornával zárja karrierjét.

A visszavonulás hírére a sportvilág számos alakja sajnálatát fejezte ki. Legnagyobb riválisa, a spanyol Rafael Nadal úgy fogalmazott, bárcsak soha nem jött volna el ez a nap.

„Szomorú nap ez számomra személy szerint és a sport számára szerte a világon. Öröm, de egyben megtiszteltetés és kiváltság, hogy megoszthatom veled ezeket az éveket, megannyi csodálatos pillanatot élve meg a pályán és azon kívül” – írta a 21-szeres GS-győztes klasszis. „A jövőben még sok közös pillanatban lesz részünk, még sok közös tennivalónk van, ezt tudjuk. Egyelőre sok boldogságot kívánok a feleségeddel, Mirkával, a gyerekeiddel, a családoddal, és élvezd, ami előtted áll. Találkozunk Londonban” – zárta sorait Nadal.

Juan Martín del Potro: „SZERETLEK, Roger! Köszönöm mindazt, amit a teniszben és velem tettél. A teniszvilág soha nem lesz olyan, mint nélküled.”

Andy Roddick, aki a 2009-es wimbledoni döntőt elveszítette Federerrel szemben: „Egészségedre, Roger! Köszönöm a közös emlékeket, barátom. Megtiszteltetés volt, hogy időt és tapasztalatot oszthattam meg veled a sportágunk legszentebb terein. Emellett jó időnek tűnik, hogy elkezdjek edzeni Wimbledonra. (Nyilván viccelek).”

A wimbledoni szervezők az alábbi szöveget tették ki: „Roger, hol kezdjük? Megtiszteltetés volt tanúja lenni az utazásodnak, és látni, ahogy a szó minden értelmében bajnok lettél. Annyira hiányozni fog a látvány, ahogy pályáinkat feldíszíted, de egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy köszönjük azokat az emlékeket és örömet, amelyeket oly sok embernek adtál.”

A svájci klasszis nyolc elsőséget szerzett a világ legjelentősebb füves pályás versenyen.

„Inspiráció a pályán és azon kívül is. Köszönjük, Roger!” – írták a Roland Garros szervezői. A Laver Kupa – ahol Federer a jövő héten még pályára lép visszavonulása előtt – szervezői az alábbi bejegyzéssel búcsúztak: „Gratulálunk a természetfeletti pályafutáshoz. Köszönjük, hogy soha véget nem érő inspirációforrás vagy!”

„Példakép vagy számomra és még sokan másoknak! Köszönök mindent, Roger! Megtiszteltetés számomra, hogy megoszthattam veled a teniszpályát!” – írta Denis Shapovalov.

David Ferrer az alábbi bejegyzéssel köszönt el a svájci klasszistól: „A legszomorúbb nap a teniszben. Köszönöm, Federer úr!”

Gary Lineker korábbi labdarúgó, televíziós személyiség: „Az élet egyik legnagyobb öröme volt nézni, ahogy játszol. Olyan sok örömet okoztál sokaknak. Sok sikert mindenhez, ami ezután következik”.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke:

„Federer egy úr a pályán és azon kívül is, ráadásul egy igazi olimpiai bajnok. Gratulálok a kiemelkedő karrieredhez, és sok sikert a jövőben is. Remélhetőleg, még keresztezik az útjaink egymást.”

Billie Jean King volt női világelső: „Federer a bajnokok bajnoka. Nemzedékének a legsokoldalúbb játékosa, aki világszerte meglepő gyorsaságával és kiváló játékintelligenciájával hódította meg a rajongók szívét.”

Carlos Alcaraz jelenlegi világelső: „Roger volt az egyik példaképem és inspirációs forrásom. Köszönök mindent, amit a sportágunkkal tettél. Szeretnék még veled játszani!”

Borítókép: Rafael Nadal (b) és Roger Federer a 2017-es Laver Kupán (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

További tartalmak