Musorujsag
Élő Eredmények

Federer szakkommentátorként és mentorként folytathatja egyik edzője szerint

Federer szakkommentátorként és mentorként folytathatja egyik edzője szerint

m4sport.hu
Egyik edzője, Ivan Ljubicic szerint Roger Federer szakkommentátorként és mentorként folytathatja pályafutását, miután péntek este a Laver Kupán visszavonult a tenisztől.

Roger Federer mindkét edzője, Ivan Ljubicic és Severein Lüthi is nyilatkozott Londonban a Kossuth Rádiónak a svájci klasszis visszavonulásának másnapján.

Ivan Ljubicic interjúját a lejátszó elindításával hallgathatja meg:

„Jól aludtam, csak keveset. Érzelmes este volt és megindító, készültünk rá, de valójában erre nem lehetett felkészülni” – kezdte nyilatkozatát Ljubicic.

„Tudtuk, hogy valamikor eljön ez a nap, lezárul egy korszak, véget ér egy rivalizálás, és egy utazás, amiben eltöltöttünk 20 évet. Látni Federert és Nadalt együtt a pályán, majd  együtt sírni… Nagyon szép pillanatok voltak” – mondta a tréner.

Roger Federer és Rafael Nadal (fotó: EPA/ANDY RAIN)

Nyilatkozatában később arra is kitért, hogy szerinte a svájcinak mi lenne az ideális folytatás az életében.

„Valahol azt mondta, hogy talán kipróbálja a kommentálást. Biztosan segíteni fogja a fiatal svájci teniszezőket, mint ahogy eddig is, gyakran meghívta őket gyakorolni egy kicsit, ez számára egy fontos ügy. Azt nem hiszem, hogy lesz majd valamiféle konkrét állása, inkább több különféle dolgot fog csinálni, amit igazán szeret. Egyszerűen élvezni fogja az életet, abszolút megérdemli” – mondta.

Végezetül arra a kérdésre is választ adott az edző, hogy volt-e bármi titka Federernek aminek köszönhetően ilyen sokáig ilyen magas szinten tudott játszani.

„Nincsenek titkok… A személyisége segített neki elérni a sikereit és segítette őt abban is, hogy folyamatosan fejlődni tudjon, emiatt új lehetőségek is adódtak előtte. Mindig nyitott volt arra, hogy tanuljon, ne csak arra fókuszáljon, amit a legjobban tud. Nem elégedett meg azzal, hogy világelső, es csinált mindent úgy, mint addig, hanem fejlődni akart minden téren. Megismerni új embereket, kipróbálni és megtanulni új dolgokat, mint pl. a SABR-t – utalt Federer egyik jellegzetes mozdulatsorára. – Fel akart fedezni új dolgokat, amik hozzátesznek a játékához, és ezt piszok jól csinálta. Emiatt is tudott ilyen sokáig, ilyen szinten játszani.”

Roger Federer utolsó meccsén (fotó: EPA/ANDY RAIN)
Severein Lűthi interjúját a lejátszó elindításával hallgathatja meg:

A klasszis másik mentora, Severein Lüthi a visszavonulás estéjét hasonlóképp élte meg, mint edzőtársa.

„Kezdetben ideges voltam Roger miatt, nagyon reméltem, hogy minden rendben lesz. De végülis jól játszott, fizikailag is rendben volt, úgy történt minden, ahogy akarta. Nehéz volt látni őt így, sírni. Szomorúságot is éreztem, csak mert láttam, mennyit jelent neki mindez. Ezek nem negatív érzések, csak megérintett az egész. De ő boldog, és nem történhetett volna szebben ez a búcsú, nagyon érzelmes este volt” – mondta a legenda másik trénere, aki azt is kiemelte, hogy bár nehéz megfogalmazni milyen is egy tökéletes búcsú, az, hogy a sport legendái és egy teltházas aréna előtt üthetett utoljára profiként labdába Federer, csodálatos volt.

A svájci edző végezetül arról beszélt, mennyire volt különleges az, hogy mentoráltja legnagyobb riválisa, ugyanakkor jó barátja, a spanyol Rafael Nadal oldalán játszhatta le utolsó mérkőzését.

„Szerintem csodálatos volt, de ami engem teljesen lenyűgözött, hogy Rafa úgy döntött eljön, csak hogy itt lehessen Roger mellett. Ez megmutatta, milyen ember is Rafa, milyen nagyon jó ember” – nyilatkozta elismerően Lüthi.

Federer visszavonulásáról bővebben ITT olvashatnak. 

Borítókép: Roger Federer utolsó mérkőzése után (fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A tenisz ünnepén könnyek között búcsúzott a világ egyik legnagyobbja, Roger Federer
Egyetlen tenisztorna van a világon, ahol Novak Djokovic magasba emeli az öklét, ha Rafael Nadal megnyer egy pontot, ez pedig a Laver Kupa. És egyetlen teniszező van a földön, aki még 24 év után, karrierje utolsó meccsén is képes olyan ütésre, amilyet korábban soha nem produkált. Őt pedig Roger Federernek hívják, akitől a tenisz is egy emberként köszönt el.
Tenisz
Cicipasz simán nyert, már 2-0 az európai csapat javára
Az európai csapat már 2-0-ra vezet a világválogatottal szemben a férfi teniszezők londoni Laver Kupáján, mivel a második egyesben a görög Sztefanosz Cicipasz simán, 77 perc alatt legyőzte az argentin Diego Schwartzmant.
Tenisz
Búcsúzhat-e szebben Roger Federer, aki újraírta a tenisz nagykönyvét?
Röviden a válasz, igen. A körülmények ismeretében lehetett volna jobbat elképzelni? Minden bizonnyal nem. El lehet-e szebben búcsúztatni minden idők egyik legnagyobb teniszezőjét, mintsem, hogy egy olyan „buliból lép majd le”, amelyet ő szervezett és a résztvevők jelentős része is csak miatta mondott rá áment? Nem, és nem is kell, mert annak a Rafael Nadalnak az oldalán teszi meg majd mindezt, aki miatt más ember lett. A tenisz egyik legnagyobb ünnepén búcsúzik Roger Federer, és ez most nem egy ’last dance’ lesz, hanem olyan pillanat, mint amikor a közönség vastapssal hívja vissza a színpadra az előadóművészt, hogy még egyszer utoljára megtapsolhassák.
Tenisz