Musorujsag
Élő Eredmények
×

A címvédő nélkül, számos esélyessel kezdődik a Davis Kupa málagai döntője

A címvédő nélkül, számos esélyessel kezdődik a Davis Kupa málagai döntője

MTI
Spanyolország-Horvátország, Ausztrália-Hollandia, Olaszország-Egyesült Államok és Németország-Kanada párharcokra kerül sor a nyolcas döntőben.

A címvédő orosz válogatott nélkül, több esélyessel rajtol kedden a tenisz Davis Kupa-döntő málagai fináléja. A férfiak legrangosabb csapatversenyének a lebonyolítása a közelmúltban többször is változott, a tavalyi finálé torinói csoportkörében a magyar válogatott is szerepelt. A nemzeti csapat nem jutott tovább a madridi végjátékba, de a csoportküzdelmek legjobbja a két bravúrgyőzelmet arató Piros Zsombor lett.

A 122 éves Davis Kupa 2019-ben esett át a legnagyobb átalakításon, a győztes egy 18 csapatos, egyhetes fináléból került ki, és a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték, 2020-ban elmaradt a koronavírus-járvány miatt, tavaly pedig – a korábbi tervekkel ellentétben – nemcsak a spanyol főváros adott otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is voltak mérkőzések. Idén Bologna, Glasgow, Valencia és Hamburg volt a döntő szeptemberi csoportkörének a helyszíne, a DK málagai zárásán pedig Spanyolország a negyeddöntőben Horvátországgal találkozik, ezen kívül Ausztrália-Hollandia, Olaszország-Egyesült Államok és Németország-Kanada párharcokra kerül sor. A győztesek az elődöntőben folytatják szereplésüket.

A tavalyi fináléban az oroszok legyőzték a horvátokat, ám az ukrajnai háború miatt – miként a nők a Billie Jean King Kupájában – nem védhetik meg a címüket. A távollétükben elvileg a házigazda spanyolok a favoritok, ám Sergi Bruguera szövetségi kapitány nem számíthat a pihenő 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadalra és a sérült világelső Carlos Alcarazra sem. A németeknél nem áll rendelkezésre a bokasérülése után decemberben visszatérő Alexander Zverev, így a nyolc együttes között a hadra fogható játékosok év végi formája dönthet.

A 2022-es évad az utolsó, amikor a Davis Kupa nem ad világranglistapontot, ugyanis a hivatásos férfi teniszezők szövetsége (ATP), a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a Davis Kupa kereskedelmi jogait birtokló Kosmos Tennis októberben közölte, hogy a DK bekerül az ATP versenynaptárába. A negyeddöntőket, az elődöntőket és a finálét az m4sport.hu élőben közvetíti!

A finálé párosítása:
Spanyolország-Horvátország
Ausztrália-Hollandia
Olaszország-Egyesült Államok
Németország-Kanada

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2012: Csehország
2013: Csehország
2014: Svájc
2015: Nagy-Britannia
2016: Argentína
2017: Franciaország
2018: Horvátország
2019: Spanyolország
2020: a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg a döntőt
2021: Oroszország

Borítókép: A spanyol játékosok készülnek a horvátok elleni negyeddöntőre. EPA/Alvaro Cabrera

További tartalmak