Musorujsag
Élő Eredmények

Felemás sorsolás, bizakodva várják az Australian Open rajtját a magyar női teniszezők

Felemás sorsolás, bizakodva várják az Australian Open rajtját a magyar női teniszezők

M4 Sport | Szerző: K.M.
Egyéniben és párosban is négy magyar játékossal a főtáblán rajtol az év első tenisz Grand Slam versenye, az Australian Open. Minden szempontból szerencsésebb sorolást kaptak teniszezőink, mint tavaly, és a három top 100-as női sportolónk egyaránt úgy érzi, jó felkészüléssel a hátuk mögött érkeznek majd Melbourne-be, ahol Bondár Anna például karrierje első felnőtt főtáblás Grand Slam-győzelmére hajt.

Tíz magyar teniszező vágott neki 2023 első Grand Slam versenyének, az Australian Opennek, azonban Jani Réka és Marozsán Fábián a selejtező utolsó körében, míg Piros Zsombor a kvalifikáció döntőjében kapott ki, Balázs Attila pedig végül nem is indult a versenyen. Így egyéniben maradt a három top 100-as női játékosunk, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma, míg párosban Babos Tímea, a juniorok között pedig Udvardy Luca indul majd. A férfiak mezőnyében egyedül Fucsovics Márton képviseli a magyar színeket, aki karrierje során kétszer, 2018-ban és 2020-ban is eljutott már a negyedik fordulóig. A 30 esztendős játékos az argentin Federico Coria ellen kezd majd az első fordulóban, továbbjutás esetén pedig a tizenhetedik kiemelt Lorenzo Musetti is jöhet.

Fucsovics Márton szerzett már nagy skalpokat az Australian Openen. Két évvel ezelőtt például Stan Wawrinkát győzte le egy maratoni, ötszettes csatában. (Fotó: MTI/EPA/Jason O’Brien)

A hölgyeknél tavaly még „csak” Bondár Anna és Udvardy Panna szerepelt alanyi jogon a főtáblán, most azonban már top 100-as tagságának köszönhetően Gálfi Dalma is automatikusan bekerült a legjobb 128-as mezőnybe. A korábbi junior világelső viszont eddig nehézkes felkészülési időszakon van túl.

„Decemberben volt egy négyhetes alapozásom, úgy érzem, az kifejezetten jól sikerült. Az év elején viszont Aucklandben sajnos összeszedtem egy bakteriális bélfertőzést, ami így sokat kivett belőlem. Mostanra kezdem jobban érezni magam, antibiotikumot is szedek és remélem teljesen rendben leszek a jövő hét elejére” – nyilatkozta a közmédiának Gálfi, aki majd a kínai Qinwen Zheng ellen kezd az első fordulóban. „Nem játszottam még ellene, de kifejezetten jó formában van az utóbbi időszakban, jó meccset várok és ha sikerül kihoznom magamból a legjobbat, akkor szerintem képes lehetek meglepetést okozni.”

A kínai játékos tavaly az év újonca lett a WTA-nál, nem véletlenül, hiszen 2022-t még a 126. helyen kezdte, majd a világranglista 28. helyén fejezte be és összesen 39 meccset nyert. A 24 esztendős Gálfi úgy érzi, a tavalyi US Openen aratott két győzelem adott neki akkora önbizalmat, hogy elhiszi, itt a helye a legjobbak között.

Gálfi Dalma pályafutása során először szerepel az Australian Open főtábláján. (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Bondár Anna – aki tavaly Anasztaszia Pavljucsenkova ellen szenvedett vereséget az első körben – a román Ana Bogdannal kezd, aki tavaly az év végi román-magyar Billie Jean King-kupa párharcon Gálfi Dalmát és Udvardy Pannát is legyőzte. A legmagasabban jegyzett női teniszezőnk az előző szezonban mind a négy Grand Slamen főtáblás volt, ám az első sikere még várat magára. „Várom már a rajtot, úgy gondolom jól sikerült a felkészülés. Tavaly a sorsolásokkal sem volt szerencsém, a Roland Garroson is például Kvitovával játszottam, remélem itt rögtön az év elején már sikerül megszakítanom ezt a rossz sorozatot. Láttam Bogdant játszani Nagyváradon, ott kifejezetten jól ment neki a tenisz, remélem sikerül majd meglepnem ő az első fordulóban” – osztotta meg gondolatait Bondár, aki idén eddig három meccset játszott, melyek közül csak egyet sikerült megnyernie.

A 25 esztendős sportoló azt is kiemelte, a tavalyi év szerinte minden szempontból segített neki a WTA-mezőnyéhez való akklimatizálódásban, mivel szinte végig a legjobb játékosok ellen játszhatott. Szerinte többször is bizonyította már, hogy több-kevesebb ideig képes olyan teniszre, amivel a legjobbakat is megtudja lepni.

Bondár Anna karrierje első felnőtt főtáblás Grand Slam sikerére hajt. (Fotó: MTI/EPA/Jason O’Brien)

Udvardy Panna kezét sem fogta Fortuna az előző Australian Openen, ugyanis a kétszeres döntős és egykori világelső Viktorija Azaranka volt az ellenfele, aki két szettben legyőzte őt. A 24 éves játékos az alapozást az Egyesült Államokban végezte el, ahol többek között a belorusz sportolóval is edzett. „Háromhetes floridai felkészülésen vagyok túl. Szerintem a körülmények jól felkészítettek a melbourne-i tornára. Több jó teniszezővel, köztük Pegulával és Azarankával is tudtam edzeni. Hobartban párosban elődöntőt játszunk majd Golubiccsal, így az önbizalmam is a helyén van” – nyilatkozta Udvardy, aki a kolumbiai Camila Osorio ellen kezd majd, akivel tavaly Wimbledonban három szettes csatát vívott.

„Örülök a sorsolásnak, kemény pályán jobb ilyen ellenfél ellen kezdeni, mint egy nagy ütőerővel bíró játékossal szemben. Sokat tanultam a 2022-es összecsapásunkból, bizakodó vagyok és remélem, sikerül majd pozitív eredménnyel zárnom az első kört. Jól fejeztem be tavaly az évet a buenos airesi tornagyőzelmemmel, remélem sikerül folytatni ezt a nyertes sorozatot”.

Udvardy Panna a fehérorosz Viktorija Azarenka ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyitókörében, Melbourne-ben 2022. január 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Jason O’Brien)

A három női játékosunk párosban is indul majd az Australian Openen, csakúgy, mint Babos Tímea is, aki régi-új társával Kristina Mladenoviccsal vág neki az év első Grand Slam versenyének, melyet együtt már kétszer is megnyertek. Bondár Anna a belga Greet Minnenel, Udvardy Panna a spanyol Aliona Bolsovával, míg Gálfi Dalma az amerikai Bernarda Perával alkot majd egy kettőst.

Borítókép: MTI

További tartalmak