Musorujsag
Élő Eredmények
×

Összegyűjtöttük, milyen rekordok nyomába eredhet Novak Djokovic és milyen esélye van megdönteni ezeket

Összegyűjtöttük, milyen rekordok nyomába eredhet Novak Djokovic és milyen esélye van megdönteni ezeket

M4 Sport | Kovács Máté
A szerb klasszis vasárnap 22. Grand Slam-trófeáját szerezte az Australian Openen és ezzel holtversenyben beérte Rafael Nadalt. A régi-új világelsőnek minden esélye megvan, hogy akár megdöntse Margaret Court 24 GS-elsőségének csúcsát, és egyszer majd a sportág történetének valaha volt legeredményesebb játékosaként vonuljon majd vissza – persze ez éppúgy a spanyol előtt is adott, csak az ő esetében erre már kevesebb az esély. Ugyanakkor Djokovic úgy fest, megint félelmetesen felszívta magát és olyan csúcsok nyomába eredhet, amivel egy életre lezárja a GOAT-kérdést, vagyis, hogy ki a valaha volt legjobb teniszező.

Novak Djokovic a tizedik Australian Open-sikerének köszönhetően újra élre állt az ATP-rangsorban. Összességében ez már a 374. hét, amelyet megkezd világelsőként. Ez közel 8 évet jelent, ennyire és ilyen szinten dominálta a férfi teniszt a szerb klasszis az elmúlt egy évtizedben. A Grand Slam-tornákon eddig 341 meccsgyőzelmet szerzett eddig (a harmadik helyen Nadal áll 314 sikerrel), ebben a kategóriában az éllovas Roger Federer 369 sikerrel, ezen csúcs megdöntéséhez 29 meccset kell még nyernie a szerbnek, ami nemes egyszerűséggel legalább 4 GS-trófea elhódítását jelenti, vagy az elkövetkező két évben minden major viadalon jól kell szerepelnie. Ezen rekord átvételre szerintünk minden esélye megvan Djokovicnak.

A szerb Novak Djokovic fotózáson vesz részt a Norman Brookes bajnoki trófeával Melbourne-ben 2023. január 30-án. Djokovic előző nap tizedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon, miután a döntőben három szettben legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt. Djokovic a 22. Grand Slam-trófeájával utolérte az örökrangsor élén a spanyol Rafael Nadalt, és január 30-án újra világelső lett. (Fotó: MTI/AP)

A 22-szeres GS-bajnok szerb karrierje során egyszer megcsinálta a nem naptári Grand Slamet, vagyis, hogy sorozatban megnyerte mind a négy fontos tornát. Két évvel ezelőtt a US Openen viszont arra is megvolt az esélye, hogy Rod Laver 1969-es dominanciája után megcsinálja a naptári Grand Slamet is, azaz mind a négy nagy versenyt megnyerje egy éven belül, viszont az amerikai nyílt teniszbajnokság döntőjében Danyiil Medvegyev legyőzte őt. A négyből az első lépés most is megvan Djokovicnak, a következő a Roland Garros lesz, ahol azért még mindig Rafael Nadal a favorit, bár kérdés addigra milyen állapotban lesz a spanyol. Wimbledonban kétségkívül már most a szerb a legnagyobb esélyes, a US Open pedig pont az a Grand Slam, melyen szinte bárki csúcsra juthat a legjobbak közül. A naptári GS elérésre kevés sanszot látunk, de tény, hogy Djokovic idén is eljuthat ennek kapujába.

getty_ne használd Balra az egyetlen ember, aki megcsinálta a naptári Grand Slamet, Rod Laver. Jobbra pedig az a Novak Djokovic, aki idén is megpróbálja azt, ami két éve egyetlen mérkőzésen múlott. (Fotó: Getty Images / Vince Caligiuri / Tennis Australia)

Mióta ATP-világbajnokság hívják az év végi vb-t, azóta egészen a tavalyi évig Roger Federer volt ebben a csúcstartó. A svájci legenda hat alkalommal lett vébé győztes, ám ezt a rekordot Djokovic tavaly beállította, idén pedig meg is döntheti. Az abszolút éllovas egyébként John McEnroe, aki összességében nyolcszor nyerte meg ezt a viadalt, de az ő idejében még más tornának nevezték és más lebonyolításban is zajlott. Djokovicnak kifejezetten jó esélye van arra, hogy akár már idén megelőzze Federert az év végi vb sikerek számában, bár a szezon vége mindig csalafinta tud lenni, de alighanem a szerb előtt ezen csúcsdöntés lehetősége is ott lebeg.

A Masters, vagyis az ezres tornagyőzelmek számában hol Djokovic, hol Nadal volt az éllovas, ám tavaly a jelenlegi világelső ellépett riválisától, most már 38-36-ra vezet. Kifejezetten érdekes, hogy ezt a kategóriát milyen szinten uralta a szerb és a spanyol az elmúlt években, Roger Federernek mindössze 28 jutott ebből a fajtából, bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a svájci kedvenc borításán, vagyis füvön nem rendeznek Masters-tornát. A két legenda után az aktív játékosok közül Andy Murray rendelkezik a legtöbb ilyen sikerrel, ő 14 ezres versenyelsőséget hozott össze. Djokovic minden bizonnyal idén már a 40-et is eléri.

Novak Djokovic 2015-ben Roger Federer ellen nyerte az ötödik vébéjét, majd hét évvel később, tavaly sikerült a hatodik. Idén előzhet a világbajnoki trófeák számában. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

És ha már tornagyőzelmek, itt érkeztünk el az egyik legérdekesebb és leginkább megdönthetetlennek hitt csúcshoz. Jimmy Connors karrierje során 109 tornát nyert. Amikor Roger Federer topformában volt és megszerezte pályafutása 103. trófeáját, sokan már a rekorddöntés lehetőségét is vizionálták a svájci esetében, de Federer végül befejezte 103-nál. Djokovic jelenleg 93-nál jár, tehát még 17 versenyt kellene megnyernie ahhoz, hogy Connors csúcsát átadja a múltnak. Az biztos, hogy a szerb jóval kevesebb viadalon indul majd idén is, és főleg a Grand Slamek lesznek prioritásban, ám ha három évig még ilyen szinten tudja folytatni pályafutását, akkor adott lehet az esély, hogy egyedülálló legenda legyen e tekintetben. Karrierje csúcsán, 2015-ben egy év alatt 11 tornagyőzelmet hozott össze, ám igaz, akkor 88 meccset játszott az egész idény során. A mérkőzések száma az elmúlt két évben olyan 50-60 környékére esett vissza Djokovicnál, ám tavaly és tavalyelőtt is 5-5 trófeát emelhetett a magasba, ráadásul az előző szezonban több tornán el sem indulhatott a COVID-szigorítások miatt.

Egyetlen csúcs viszont van, ami jó eséllyel örökre Roger Federeré marad, és ezt a rekordot megőrizhetik maguknak a svájci zseni szimpatizánsai, mégpedig a világelsőként zsinórban eltöltött hetek számra, ugyanis Federer 237 héten keresztül vezette folyamatosan a világranglistát. Djokovic legjobbja e tekintetben 122 hét volt, ám ez egy olyan tett, amit minden bizonnyal soha senki nem lesz képes megismételni. Viszont, ha Djokovic a fent említett rekordok közül csak egyet-kettőt is megdönt, és emellé még mondjuk megnyeri a 23. vagy épp a 24. Grand Slam-tornáját, akkor egy életre zárójelbe teszi majd a kérdést, hogy akkor a Nagy Hármas közül ki is volt a legjobb. Bár mint ahogyan Ronaldo és Messi esetében is igaz, nem is biztos, hogy érdemes ezen a kérdésen egyáltalán vitatkozni, inkább csak élvezzük, amíg látjuk Djokovicot és Nadalt is játszani, és örüljünk annak, hogy a férfi tenisz valaha volt legjobb, legnagyobb csatákat hozó és minden képzeletet felülmúló korában élünk.

Borítókép: Novak Djokovic of Serbia looks on at the Norman Brookes Challenge Cup after winning the Men's Singles Final match against Stefanos Tsitsipas of Greece during day 14 of the 2023 Australian Open at Melbourne Park on January 29, 2023 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

További tartalmak