Musorujsag
Élő Eredmények
×

Milliméterek és a hazai közönség – Piros Zsombor neve lassan összeforr a Davis-kupa-bravúrokkal

Milliméterek és a hazai közönség – Piros Zsombor neve lassan összeforr a Davis-kupa-bravúrokkal

M4 Sport - Tatabánya | Kovács Máté
Jirí Vesely Budapesten, John Milman és Marin Cilic Torinóban, most pedig Benjamin Bonzi Tatabányán. Ezek Piros Zsombor legnagyobb győzelmei eddigi pályafutása során. Az elsőt és az utolsót nagyban köszönhette a hazai közönségnek, a közte lévő kettőt pedig a hatalmas szívének és annak, hogy imád csapatban, csapatért játszani. S mi a közös ezekben a sikerekben? Az, hogy mindet a Davis-kupában érte el, amely épp emiatt a tenisz egyik legjobb és legkiszámíthatatlanabb sorozata.

Ha csak nézőként volt ott az ember a Magyarország-Franciaország Davis-kupa párharc megnyitóünnepségén a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban akkor is átjárta a libabőr, amikor több mint háromezer ember előtt kivonult a pályára a magyar csapat. És akkor gondoljunk csak bele, milyen érzések kavaroghatnak a percekkel később pályára lépő játékosokban. Piros Zsombor Benjamin Bonzi 7:6, 6:3-as legyőzése után azt mondta, sosem szeret elkezdeni egy meccset, pláne nem ilyen publikum előtt, szeret „belemelegedni”. Nos a forró hangulatra nem is kellett sokat várni, az ifjú magyar már a harmadik gémben elvette ellenfele szerváját, 0-40-ről nem akármilyen tenisszel.

Az a bizonyos bréklabda:

A magyar-francia párharc beharangozásakor már kifejtettük, sőt valamelyest meg is indokoltuk, miért jelent rengeteget a hazai pálya ebben a sorozatban. Amikor több ezer ember skandálja a neved és szurkol minden megnyert labdamenet után – még akkor is ha az az ellenfél hibája után jött – akkor nincs elveszett labda, nincs nyerhetetlen szituáció és még a milliméterek is képesek segíteni. Ugyanis Piros Zsombor az első játszma végén három szettlabdát hárított, de az egyiknél ő maga sem hitte el, hogy a fonák egyenese bent volt, elmondása szerint, már ment volna leülni. Később úgy fogalmazott: “ilyen a tenisz, ez a szépsége és olykor a fájó része is. Ha 3 milliméterrel hosszabbra megy a labda Bonzié a szett és teljesen más mérkőzés lett volna” – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a korábbi junior Australian Open-bajnok, aki aztán a rövidítésben parádés teniszt nyújtva megnyerte a játszmát a világranglista-45. Bonzi ellen.

Az első játszma rövidítése benne több Piros bravúrponttal: 

Piros ekkor szemmel láthatóan mindent kiadott magából. Ám, hogy megint csak a tenisz szép- és árnyoldalait nézzük, a nagy örömmámor szűk egy percig tartott, mert az idő lejárta után már újra szerválnia kellett a 23 esztendős teniszezőnek. És puff, „néhány pillanat” múlva már 3-1-re vezetett Bonzi, sőt Piros adogatójátékában 0-40 volt neki, amely gyakorlatilag a játszma megnyerésének kapuját jelentette.

Piros Zsombor a francia Benjamin Bonzi elleni mérkőzésen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa selejtezőben Tatabányán 2023. február 3-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Később erről a helyzetről Piros azt mondta, fordulópont volt a meccsen, ugyanis, ha három szettre került volna sor, koránt sem biztos, hogy azt végig bírta volna. Itt persze nem a fizikai állapot, vagy az állóképesség feltétlen, ami e mögött van, hanem az differencia, ami abban nyilvánul meg, hogy Benjamin Bonzi hétről hétre a legnagyobb versenyeken játszik és top 50-es teniszezőnek mondhatja magát, míg Zsombor karrierje csúcsán is még „csak” a top 150-be tudott bejutni. Ez pedig irtózatos különbség. Azonban a Davis-kupa pont azt a célt is hivatott szolgálni, hogy ezeket villámgyorsan lehet eltűntetni.

A meccslabda és a mámor pillanata:

Ezt pedig Piros Zsombor meg is tette és ő is érezte a mérkőzés után, hogy a közönség segítsége, a buzdítás nélkül nem tudott volna egy-egy nehezebb helyzetből így kikászálódni, ezért a diadalittas siker után – amely valóban pályafutása egyik legszebb győzelme volt – csak annyit mondott: „Köszönöm nektek, ezt együtt nyertük meg!”.

Piros Zsombor eddigi fantasztikus sikerei a Davis-kupában:

  • Világranglista 419.-ként nyert az akkor top 100-as Jiri Vesely ellen 2018-ban a magyar-cseh Davis-kupa párharcban
  • Világranglista 282.-ként megverte a 72. John Milmant a Dk-szuperdöntőjében 2021-ben Torinóban.
  • Szintén a torinói csoportküzdelmek során legyőzte a US Open-győztes, korábbi világranglista top 5-ös Marin Cilicet.
  • Ma pedig világranglista 182.-ként két szettben nyert a top 50-es Benjamin Bonzi ellen.
Nem az első bravúr volt már: Piros Zsombor, miután gyõzött az ausztrál John Millman ellen a tenisz Davis-kupa torinói döntõjében, a D csoport első fordulójának Magyarország-Ausztrália mérkõzésén 2021. november 27-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

A momentum tehát nálunk volt a franciák legyőzéséhez vezető út elején, azonban a Davis-kupa-újonc Ugo Humbert – aki szinte csak beesett ötödikként a franciák keretében – 6:3, 6:2-re legyőzte Fucsovics Mártont a második egyéni mérkőzésen, így 1-1-gyel zárult a három győzelemig tartó párharc első napja. Szombaton a páros mérkőzéssel kezdődik majd a program, melyben a franciák az abszolút favoritok, hiszen Nicolas Mahut személyében náluk egy korábbi világelső, és párosban ötszörös Grand Slam-bajnok játékos van, azonban a Valkusz Máté, Marozsán Fábián összeállítású magyar kettős már tavaly az ausztrálok ellen is igazolta, hogy képes a bravúrra.

Merthogy holnap bizony bravúrgyőzelmekre van szükség annak érdekében, hogy a Nagy Zoltán vezette Dk-válogatott kivívja helyét a sorozat 16 csapatos döntőben, hiszen minden bizonnyal Piros Zsombor a pénteken ihletett állapotban játszó Ugo Humberttel csap majd össze, míg Fucsovics Márton a top 50-es és holnap feltehetően már jobb napot kifogó Benjamin Bonzival mérkőzik majd meg, amennyiben nem változtatnak felállásaikon a kapitányok.

További tartalmak