Musorujsag
Élő Eredmények

Piros Zsombor top 50-es franciát győzött le a nyitányon, előnyben a magyar válogatott a Davis-kupában

Piros Zsombor top 50-es franciát győzött le a nyitányon, előnyben a magyar válogatott a Davis-kupában

m4sport.hu/MTI
Előnybe került a magyar válogatott a franciák elleni, Tatabányán zajló Davis-kupa-selejtezőben, miután a párharc pénteki nyitómérkőzésén Piros Zsombor két szettben legyőzte a világranglista 45. helyén álló Benjamin Bonzit.

A világranglistán 182. Piros Új-Kaledóniában kezdte az évet, ahol egy challenger-tornán a nyolcaddöntőig jutott, majd az Australian Open selejtezőjében két győzelmet aratott, és kis híján feljutott a főtáblára. Azóta még egy franciaországi kisebb viadalon indult, ahol a nyitókörben kikapott.

Az Australian Open 2017-es junior bajnoka pályafutása során először találkozott a 45. helyen álló Bonzival, aki nemrég a harmadik fordulóig jutott a melbourne-i Grand Slam-versenyen. A 6500 férőhelyes Multifunkciós Sportcsarnokban a környékbeli hóvihar ellenére mintegy 1200-an voltak jelen a bemelegítésnél, majd fokozatosan 2000-re kúszott fel a nézőszám.

A vendégtábor mintegy 30 szurkolóból állt, és ott ült a francia szövetség (FFT) küldöttségében a 10 ATP-tornát nyert horvát Ivan Ljubicic – Roger Federer volt edzője – is, a 2024-es olimpiai felkészülést koordináló igazgatóként.

A DK-történelem első tatabányai csatája 3:1-gyel kezdődött, ám az ekkor már alig hibázó Bonzi hamarosan utolérte a 23 éves magyart, aki 4:5-nél három szettlabdát hárított. A rövidítésben a közönség által hajtott Piros szenzációs ütésekkel 3-0-ra, majd 5-1-re elhúzott, s végül 59 perc alatt hozta a nyitószettet.

A folytatásban a 26 éves ellenfél brékelt 1:1-nél, majd 1:3-nál három labdája volt a dupla brékhez, de ekkor nagyot fordult a meccs. A rendkívül stabilan játszó Piros sorozatban négy gémet nyert, és 5:3-nál már a mérkőzésért adogatott.

Két meccslabda következett, a másodiknál Bonzi a hálóba ütött egy röptét, így Piros 1 óra 36 perc alatt óriási meglepetésre győzött.

„Nektek is gratulálok, együtt nyertük, óriási erőt adtatok – mondta elsőként a közönségnek Piros Zsombor. – Az első szett nagy csoda volt, az ellenfél szettlabdájánál vonalat ütöttem, aztán a másodikban mélyen voltam mentálisan, de meg tudtam nyugodni, részben a kapitány segítségével. Nagy Zoli már az elején mondta, hogy szerinte kicsit tart tőlem az ellenfél, ezzel együtt irtózatosan nehéz volt, nem szoktam top 50-esekkel játszani. El se hiszem, hogy két szettben nyertem” – tette hozzá.

A folytatásban a rangsor 71. helyén álló Fucsovics Márton száll szembe Ugo Humbert-rel (86.) Tatabányán.

Szombaton a páros mérkőzéseken Marozsán Fábián és Valkusz Máté az Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut duó ellen lép pályára. Utána rendezik egyesben a Fucsovics-Bonzi és a Piros-Humbert összecsapásokat – ha szükséges.

A párharc győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

A franciákkal legutóbb 1994-ben mérkőzött meg a magyar válogatott, amely akkor 4-1-re kikapott Besanconban. Összességében a két csapat öt összecsapása közül csak egyszer, 1948-ban született magyar győzelem főként a legendás Asbóth József révén – azt a párharcot a párizsi Roland Garroson bonyolították le, ahol Asbóth az előző évben megnyerte a salakos Grand Slam-viadalt.

Eredmény:
Magyarország-Franciaország 1-0 – állás az első egyes után
Piros Zsombor-Benjamin Bonzi 7:6 (7-4), 6:3

később:
Fucsovics Márton-Ugo Humbert 16.15

szombaton játsszák:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut
Fucsovics Márton-Benjamin Bonzi
Piros Zsombor-Ugo Humbert

Borítókép: Piros Zsombor a francia Benjamin Bonzi elleni mérkőzésen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa selejtezőben Tatabányán 2023. február 3-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak