Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Valkusz, Marozsán páros remek meccsen győzte le a franciák kettősét a Davis-kupában

A Valkusz, Marozsán páros remek meccsen győzte le a franciák kettősét a Davis-kupában

m4sport.hu/MTI
A Valkusz Máté, Marozsán Fábián páros két szettben legyőzte a Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut francia kettőst a Tatabányán zajló Magyarország-Franciaország tenisz Davis-kupa-selejtező szombati játéknapján, így a így a magyar válogatott 2-1-re vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A tízszeres DK-bajnok franciák és a 2021-ben a torinói világdöntőben szerepelt magyarok 1-1-gyel fordultak a második napra, melynek nyitányán látványos csata ígérkezett. Hazai részről a 23 éves, a DK-ban 1/4-es győzelmi mérlegnél tartó Marozsánt és a 24 esztendős Valkuszt (1/2) küldte pályára Nagy Zoltán kapitány, a túloldalon pedig a csapatversenyben 2021-ben debütált Rinderknech oldalán a műfaj egyik legendás alakja állt. A 41 éves Mahut párosban 37 trófeát gyűjtött, köztük öt Grand Slamet és két ATP-világbajnoki serleget, míg egyesben négy tornagyőzelme mellett ő volt a vesztes fél minden idők leghosszabb – 11 óra 5 perces – meccsén 2010-ben Wimbledonban az amerikai John Isner ellen.

A tapasztalatlanabb magyarok nem ijedtek meg riválisaiktól, és a csaknem 5000 szurkolótól bíztatva rögtön elvették Mahut adogatását. Mindketten remekül szerváltak, majd 4:2-nél újra brékelték a veterán franciát, aztán Valkusz magabiztosan hozta az adogatását, így 27 perc eltelével már szettelőnynek tapsolhatott a Multifunkciós Sportcsarnok közönsége.

A folytatásban 2:3-nál egy bírói hibából bréklabdához jutott a rivális, a mérkőzésvezető szerint ugyanis Mahut lecsorgó röptéje után kétszer pattant a labda, mielőtt Valkusz bravúrral visszakanalazta volna, a két kapitány hevesen gesztikulálva vitatkozott, de az ítélet maradt. A magyarok ezzel együtt hozták Marozsán szervajátékát, majd két bréklabdát kivédve Valkuszét is (4:4), aztán a játszmát lezáró rövidítésben is fej fej mellett haladtak, majd 4-4 után Valkusz csodálatos röptéjével és Marozsán bombaerős tenyereseivel a házigazdák nyerték meg a nagyszerű hangulatú csatát. A találkozó másfél óráig tartott.

Valkusz elsőként a közönség jelentőségét emelte ki.

“Szárnyaltunk ma, köszönjük, hogy megtöltöttétek a csarnokot, tízszer nagyobb élmény volt, mint tavaly Ausztráliában” – utalt az egy éve Sydneyben elvesztett selejtezőre. “A kulcs a ritörn és a szerva volt, leírhatatlan ilyen helyszínen és ennyi ember előtt játszani. Volt egy kemény pont, ahol elpattantam fejben, de ez csak két-három labdamenetig tartott, ma a fiatalok nyertek és nem a rutin” – mondta hozzátéve, a jövőben igyekeznek többet párosozni Marozsánnal.

Utóbbi ugyancsak a körülményeket dicsérte.

Marozsán Fábián és Valkusz Máté értékelése:

“A közönség óriási segítség volt, emellett jó napunk volt, feküdt minden nekünk. Annál a kritikus pontnál, melyet elvettek tőlünk, a szurkolók is kellettek, hogy megmentsük a gémet” – tette hozzá.

A folytatásban Fucsovics Márton következik, de az eredeti tervekkel szemben nem Benjamin Bonzi ellen, Sebastien Grosjean kapitány ugyanis Adrian Mannarinónak szavazott bizalmat. Ha a magyarok legjobbja hozza a meccsét, akkor 3-1-gyel eldől a párharc.

A selejtező győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

Egy remek pont Valkusz Mátétól:

Sávolt Attila: Van érdeklődés a jó magyar teniszre

Francia részről Mahut úgy vélekedett, hogy a lassú kezdés sorsdöntőnek bizonyult.

“Nehezen jöttünk bele, pedig tudtuk, hogy kemény meccs lesz. A második szettben próbáltunk egy fokozattal feljebb kapcsolni, de a végén túl sokat hibáztunk, ez nem fért bele. Gratulálok a magyaroknak, remekül játszottak” – mondta az ötszörös Grand Slam-bajnok.

A folytatásban Fucsovics Márton következik, de az eredeti tervekkel szemben nem Benjamin Bonzi ellen, Sebastien Grosjean kapitány ugyanis Adrian Mannarinónak szavazott bizalmat. Ha a magyarok legjobbja hozza a meccsét, akkor 3-1-gyel eldől a párharc.

A selejtező győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

Eredmény:
Magyarország-Franciaország 2-1 – állás a páros után
—————————————————
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut 6:2, 7:6 (7-4)

Később:
Fucsovics Márton-Adrian Mannarino 14.15
Piros Zsombor-Ugo Humbert

Szombaton játszották:
Piros Zsombor-Benjamin Bonzi 7:6 (7-4), 6:3
Fucsovics Márton-Ugo Humbert 3:6, 2:6

Borítókép: Budapest, 2018. szeptember 16. Valkusz Máté játszik a cseh Jíri Vesely ellen a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

További tartalmak