Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ez nem csak a jelen, ez a jövő Davis-kupa csapata is

Ez nem csak a jelen, ez a jövő Davis-kupa csapata is

M4 Sport / Tatabánya | Kovács Máté
Közel volt a magyar férfi teniszválogatott ahhoz, hogy nem akármilyen bravúrt elérve legyőzze a sorozat tízszeres győztesét, Franciaországot, ám a számunkra esélyesebb mérkőzéseken mi maradtunk alul, viszont a „ValMar” duó ezúttal is szárnyalt, Piros Zsombor pedig megint varázsolt. Ami tavaly Ausztráliában, az idén Tatabányán történt meg, 2-1-ről nem sikerült kivívni a továbbjutást. Ismét nagyon közel volt a világdöntő, de egy pici hiányzott, azonban ez a kevés a fiatalok rutinszerzésével hamarosan meglehet majd.

Amikor 2021 nyarán Fiola Attila elszaladt a Puskás Arénában rendezett Franciaország elleni labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzésen és gólt szerzett a világbajnok ellen nagyjából az ért fel akkora hőstettel, mint amit szombaton Valkusz Máté és Marozsán Fábián véghez vitt Tatabányán. A magyar kettős ugyanis a legnagyobb párosjátékosok rutinját meghazudtolva múlta felül az Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut párost. Utóbbi neve talán még a teniszben kevésbé jártas sportbarátoknak is ismerős lehet, hiszen a francia teniszező játszotta a világtörténelem valaha volt leghosszabb meccsét 2010-ben Wimbledonban, amikor egy több mint három napon át tartó, 11 órás meccsen múlta felül John Isnert.

A ValMar duó újragondolva, Valkusz Máté (b) és Marozsán Fábián (j), miután győzött a francia Arthur Rinderknech – Nicolas Mahut páros ellen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa selejtezõ mérkõzésen Tatabányán 2023. február 4-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Azonban párosban nem emiatt tartana tőle bárki, aki a háló túloldalán áll, ugyanis Nicolas Mahut ebben a műfajban korábbi világelsőnek és ötszörös Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, s közel 40 versenyt nyert a páros mezőnyben. Valkusz Máté és Marozsán Fábián viszont csupán a tizenötödik meccsét játszotta együtt, a Davis-kupában pedig csak a másodikat. Ezt a különbséget pedig úgy tüntették el, ahogyan arra csak kevesek képesek.

A meccs egyik legszebb labdamenete:

A fiatal duó, amelyet Valkusz Máté testvére zenei formációja után szabadon ValMar, vagyis Valkusz és Marozsán kettősre keresztelt már tavaly Ausztráliában is megmutatta, hogy nem retten meg, ha egy világklasszis páros áll a túloldalon és párharc végső kimenetelét is nagyban befolyásolhatja a meccsük eredménye. Hiszen, amikor 1-1-gyel zárul az első nap, kiemelt fontosággal bír a párosmeccs, tudniillik a hátrányba kerülő nemzetnek a továbbjutást érdekében már mindkét egyéni találkozóját meg kell nyernie, ami azért nem kis teher, de ezt a hátrányt elkerültük. Pedig azért voltak meredek pillanatok, például a második szett derekán, amikor több mint 6 ezer néző látta, hogy Valkusz Máté elért egy labdát és nyerőt ütött belőle, ám a mérkőzésvezető – talán egyedüliként a csarnokban – úgy ítélte meg, hogy az bizony kétszer pattant le, és így Mahut-ék jutottak bréklabdához.

A téves bírói döntés, amely nagyban befolyásolhatta a mérkőzés alakulását:

Viszont a magyar fiúk ereje és a közönség segítsége átlendítette őket ezen a nehéz pillanaton. Volt olyan időszak, amikor a padon helyet foglaló Fucsovics Márton mutogatott kifelé a közönségnek, hogy kapcsoljanak rá még egy kis hangerőt, ez pedig menetrendszerűen meg is érkezett. A „ValMar” páros hibátlan teniszt nyújtva két szettben legyőzte a franciákat, mondhatjuk, hogy ott, ahol előzetesen a legerősebbek voltak.

Marozsán Fábián (j) és Valkusz Máté, miután gyõzött a francia Arthur Rinderknech – Nicolas Mahut páros ellen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa selejtezõ mérkõzésen Tatabányán 2023. február 4-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nálunk pattogott a labda, vagyis előnnyel a birtokunkban várhattuk a magyar Davis-kupa csapat vezérének Fucsovics Mártonnak a meccsét, aki végül nem Benjamin Bonzi, hanem Adrian Mannarino ellen lépett pályára, s könnyen elképzelhető, hogy Sébastien Grosjean cseréje mögött az is szerepet játszott, hogy pénteken a balkezes Humbert megverte Fucsovicsot, s a szintén balkezes Mannarino is így tett. Ez a felvetést később a francia szövetségi kapitány is elismerte, a döntés hátterében ez is szerepelt, hogy úgy érezték, ebből előnyük származhat.

Sajnos a 23. Dk-páharcán pályára lépő magyar teniszező nem tudott élni a lehetőségeivel, az első játszmában brékelőnye is volt, majd a rövidítésben adogathatott a szettért, egy olyan szettért, amely gyakorlatilag a meccset is eldöntötte, de végül a francia megfordította azt és innen már „sétagalopp” volt a győzelem. Ugyanis tört az ütő, és Marci is megtört mentálisan, ezt követően Mannarino 21 pontot nyert zsinórban, innen pedig már nem volt visszaút. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Fucsovics egy „titokzatos sérülésről” beszélt, azt mondta nem volt 100%-os fizikálisan, de bővebb részleteket nem szeretett volna elárulni.

Fucsovics Márton nagyon közel volt az első szett megnyeréséhez, amely akár a meccset is eldönthette volna, de kicsúszott az a kezei közül. Nem véletlen, hogy az ütőjén vezette le mérgét. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

És a pénteki nap hőse, Piros Zsombor sem volt hadrafogható állapotban, így a szombaton már egy párosdiadalt maga mögött tudó Marozsán Fábiánon volt a sor, hogy bejuttassa a magyar teniszválogatott a 16 csapatos Davis-kupa döntőbe. A 23 esztendős teniszező gyűjtött már egy pár nagy skalpot karrierje során és az érezhető volt, nem ijedt meg a tehertől, de Ugo Humbert személyében egy korábbi top 25-ös játékos állt a háló túloldalán, aki pénteken is varázslatos napot fogott ki, és szombaton sem igazán volt ellenszer a gyors teniszére. A fiatal francia – aki ötödikként szinte épphogy csak beesett a Sébastien Grosjean keretébe – második egyéni meccsét is megnyerte és gyakorlatilag ő volt a kulcs a tízseres bajnok sikerében. Ugyan Marozsán Fábián tisztesen helyt állt, becsülettel küzdött, de számára ez még más kávéház, viszont megmutatta, hogy egyszer majd képes lesz a legjobbak közé tartozni.

Marozsán Fábián játszik a francia Ugo Humbert ellen a Magyarország-Franciaország Davis-kupa selejtezõ mérkõzésen Tatabányán 2023. február 4-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A magyar Dk-válogatott tehát 3-2-re kikapott Franciaországtól, de megmutatta, hogy ha az utóbbi években vezérnek számító Fucsovics Mártonnak nem megy a játék, akkor sem kell őket félteni. Persze 2-1 után a magyar szurkoló már kézzelfogható közelségben érezte a sorozat 16 csapatos döntőjét, de ahogyan Marozsán Fábián is elmondta a párharc után, fog ez a válogatott még a fináléban játszani. Mi kell hozzá?

Minél több ilyen mérkőzés, sok-sok rutin és ugyanez a szív, összetartás és a szurkolók szeretete. A magyar Davis-kupa-válogatott szeptemberben osztályozót játszik majd, egyelőre még nem tudni ki ellen, az akkori párharc tétje majd az lesz, hogy jövőre ismét a Dk-döntőjének selejtezőjében szerepelhessen a nemzeti együttes.

 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak