Musorujsag
Élő Eredmények

Marozsán Fábián: Úgy érzem, hozzáerősödtem ehhez a szinthez, de egy Roland Garros-főtábla talán még nagy falat lenne

Marozsán Fábián: Úgy érzem, hozzáerősödtem ehhez a szinthez, de egy Roland Garros-főtábla talán még nagy falat lenne

m4sport.hu
Marozsán Fábián egy évvel ezelőtt még a 388. volt ATP-világranglistán, most pedig a karriercsúcsot jelentő 128. helyen szerepel, vagyis 108 pont és 28 pozíció választja el a top 100-as debütálástól, ami minden teniszező álma. A 23 esztendős játékos két héttel ezelőtt Antalyában ünnepelhetett egy Challenger-tornagyőzelmet, majd a székesfehérvári Kiskút Openen is az elődöntőig jutott, tehát sorozatban nyolc győztes mérkőzés után szenvedett vereséget. A Challenger-szinthez úgy érzi, már felnőtt, de az ATP-versenyekhez még pallérozódnia kell. Marozsán Fábiánnal az elmúlt egy évről, a több mint 250 hely előrelépésről és a jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Először is gratulálok az elmúlt két hét eredményességéhez. Tornagyőzelem Antalyában, majd egy végletekig kiélezett elődöntő Székesfehérváron, ráadásul mindkettő ATP Challenger versenyen. Ez pályafutásod egyik legjobb sorozata?

Úgy érzem, igen. Ez a legmagasabb szint, amin jelenleg játszom, persze még van feljebb. Nagyon örülök, hogy a tornagyőzelem után sikerült még három meccset nyernem. Tavaly, amikor Banja Lukában nyertem versenyt, a soron következő viadalon kiestem az első fordulóban. Nem könnyű tornagyőztesként rögtön néhány nap múlva pályára lépni a soron következő tornán, hiszen az ember ilyenkor küzd a fáradtsággal és az ország-, olykor pedig a borításváltással is. Mindenesetre pozitív volt ez az elmúlt két hét, örülök, hogy nyolc meccset tudtam zsinórban megnyerni és a kilencedik se múlt sokon, szóval igen, ez volt életem legjobb szériája.

Az elődöntőig remekül játszottál, három meccsen csupán kilenc gémet vesztettél. A legjobb négy között is sikerült ledolgoznod a szetthátrányt, de végül a döntő játszmában rövidítésben vereséget szenvedtél. Érződött már az a nyolc meccs a lábadban, fejedben?

Egyrészt hiába játszottam most két salakos tornán is, szoknom kell még ezt a borítást, ezek voltak az első salakos versenyeim, de azt gondolom, jó úton haladok. Mások voltak egyébként a körülmények Antalyában és Székesfehérváron, utóbbinál fedett pályán játszottunk, olykor sötét is volt és párásnak éreztem a levegőt. Igazság szerint már a második meccsemen éreztem némi fáradtságot, de akkor még győzni tudtam, majd a negyeddöntőben az ellenfelem feladta ellenem a második szett elején, de azért jó egy órát ott is teniszeztem. Az elődöntő napján éreztem, nem vagyok topformában, lassú voltam, nehéznek éreztem mindent, kicsit már elfáradtam addigra, de ez is jó tapasztalat volt, ritkán játszom kilenc meccset szűk két hét alatt.

Ezen a héten lesz pont egy éve, hogy tavaly nyertél egy 25 ezres ITF tornát Portugáliában, ami akkor karriered legnagyobb sikere volt. A 380. helyen álltál a világranglistán, most pedig már kétszeres ATP Challenger-tornagyőztesnek mondhatod magad és közel vagy a top 100-hoz is. Milyen volt ez az elmúlt egy év?

Tavaly kaptam a lehetőségen, amikor megnyertem azt a portugáliai viadalt és azonnal Challenger-tornák selejtezőiben kezdtem el próbálkozni. Úgy érzem az elmúlt egy év során hozzáerősödtem ehhez a szinthez, nagyon örülök, hogy két tornagyőzelmem is van már ebben a mezőnyben. A top 100-hoz való közelség azért még becsapós. Nagyon nehéz innen előrelépni, ráadásul a héten kiesik 25 pontom a világranglistán, amivel két helyet hátrébb csúszok majd. Számolgattunk az edzőmmel, a megvédett pontok mellett nagyjából még 100 pontot kell nyernem, hogy bejussak a legszűkebb elitbe, ehhez pedig meg kell nyerni két 50-es Challengert, vagy egy 75-öst és egy 50-esen döntőzni, ami azért így kimondva is sok még. Összességében egyébként nagyon pozitívan éltem meg az elmúlt egy évet a portugáliai tornagyőzelem óta, szinte csak jó dolgok történtek velem azóta.

Marozsán Fábián a franciák elleni Davis-kupa-párharc során (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Például ugye februárban egyéniben és párosban is pályára léptél a Davis-kupában, előtte egy hónappal pedig életed során először elindulhattál egy felnőtt Grand Slam, az Australian Open selejtezőjében. Bontogatod már tehát a szárnyaidat a legmagasabb szinten is, hogy érzed, mi kell még ahhoz, hogy berobbanj a legjobbak közé és az ATP-versenyeken is tudd ezt a szintet hozni?

Igen, úgy érzem, sokat javult a játékom, kiegyensúlyozott lett a teniszem, stabilabb és erősebb lettem, fejben is jobban ott vagyok a mérkőzéseken. Lehet, inkább úgy fogalmaznék, hogy profibb lettem, megértem erre a szintre és a kisebb-nagyobb sikerek érkezésével szépen lassan én is eredményesebb lettem. A múlt heti volt az utolsó hét, ameddig nem kellett pontokat védenem, innentől kezdve mindig kell majd. A neheze úgymond most jön, hiszen innentől kezdve már nehezebb lesz feljebb kúszni a rangsorban. Azt gondolom, a Roland Garros és Wimbledon selejtezője is megvan a jelenlegi helyezésemmel, aminek nagyon örülök, hiszen mindkét versenyen először indulhatok majd. Egy esetleges top 100-as tagsággal pedig a Grand Slam-főtábla is sikerülne, bár azt gondolom, lehet, ez még kicsit nagy falat lenne nekem, persze egyúttal hatalmas eredmény is.

Marozsán Fábián a banja lukai ATP Challenger torna megnyerése után. A döntőben az egykori top 50-es Damir Dzumhurt győzte le két szettben. (Fotó: Twitter / ATP Challenger Tour)

Hogy állsz a megvédendő pontokkal? Az év második felében kell majd nagyon résen lenned, hiszen ott lesz egy Challenger-tornagyőzelemből és egy Challenger-döntőből adódó pontmennyiséged is.

Igen, most kiesik 25 pontom. Aztán folyamatosan lesznek majd hetek, amikor 4, 11, 7 pontot kell védenem, ami nagyjából azt jelenti, hogy versenyeznem kell és igaz, hogy Challenger-szinten játszom már, de meccset, meccseket kell nyerjek ahhoz, hogy tudjak még feljebb lépni a világranglistán.

Nem is olyan régen játszottál már ATP 250-es versenyen selejtezőt. Hogy néz ki az elkövetkező hetek programja, milyen tornák vannak tervben?

Van most egy edzőhetem, aztán elmegyek Spanyolországba egy 75-ös ATP Challengerre, aztán pedig egy portugáliai ATP 250-es torna selejtezőjét néztük ki. Ezekre a viadalokra már a tornagyőzelmem előtt leadtuk a nevezést. Aztán megint egy Challenger verseny következik, és jön egy újabb 250-es. Ez a terv, azt találtuk ki most, hogy felválta próbálkozunk ezeken a tornákon. Jó lenne megszokni az ATP-szintet, felerősödni hozzá, de ehhez még azért sok mérkőzésre van szükség.

További tartalmak