Musorujsag
Élő Eredmények

Szettek után meccs? Lehet esélye Fucsovics Mártonnak meglepni Djokovicot?

Szettek után meccs? Lehet esélye Fucsovics Mártonnak meglepni Djokovicot?

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Bő két hét telt el azóta, hogy Marozsán Fábián legyőzte Carlos Alcarazt és beírta magát a történelemkönyvekbe, valamint megismerte nevét a teniszvilág. Fucsovics Márton nevét már 2010 óta ismerhetik a sportág követői, hiszen a nyíregyházi születésű sportoló 13 évvel ezelőtt nyerte meg a wimbledoni bajnokságot, az elmúlt években pedig kisebb-nagyobb hullámzásokkal, de rendre tagja a férfi elitnek. Azonban egész karrierjében az olyan nagy skalpok hiányoztak, mint amilyet Marozsán Fábián Rómában begyűjtött.

Noha két évvel ezelőtt – pont a Roland Garroson – legyőzte az akkori világranglista-ötödik Danyiil Medvegyevet és ezzel először győzött le top 10-es ellenfelet – az addigi mérlege 0-14 volt a legszűkebb elittel szemben. Most a Philippe Chatrier Stadionban, a 22-szeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovic ellen, egy esti mérkőzésen készül valami hasonló bravúrt véghez vinni.

Ugyanis amíg két évvel ezelőtt a wimbledoni negyeddöntőben nem volt reális esélye legyőzni a szerbet, most azért sebezhetőnek tűnik a Roland Garros egyik legnagyobb esélyese. Persze, pont azért ő a francia nyílt-teniszbajnokság egyik favoritja, mert amennyire annak tűnik, erre éppúgy tud akár rácáfolni az elkövetkező két hétben és akár történelmet írva megnyerni a 23. Grand Slam-címét.

Kétszer már sikerült, most harmadjára szeretné megnyerni a Roland Garrost Novak Djokovic. (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Egy dolog biztos, szettet, szetteket megint lehet esélye nyerni Fucsovics Mártonnak. A többi pedig csak azon múlik, hogy milyen extrát képes kihozni magából egy ilyen mérkőzésen, és hogy milyen játékot nyújt az ellenfél.

Merthogy az eddigi négy találkozójuk alkalmával háromszor sikerült játszmát rabolni Novak Djokovictól, legutóbb pont Párizsban, igaz a kemény pályás Masters-tornán. A 2018-as US Open első fordulója volt az első állomás, amikor ketten összecsaptak, akkor egy tikkasztó hőséget hozó mérkőzésen négy szettben nyert a szerb. Majd egy évvel később Dohában is csak döntő játszmában sikerült felülmúlnia a magyar játékost. Aztán a wimbledoni párharcuk pedig már papírforma eredményt hozott, de az a pálya kétségkívül Djokovic terepe.

Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében Londonban 2021. július 7-én.
MTI/EPA/Neil Hall

A 22-szeres Grand Slam-bajnok szerb viszont az idei salakszezonban igencsak felemás formát mutat. Monte Carlóban Lorenzo Musetti verte, majd Banja Lukában Dusan Lajovic parancsolt neki megálljt, Rómában pedig a legjobb nyolc között Holger Rune múlta felül őt. A Roland Garroson meggyőző három szettes sikerrel kezdett a top 100-on kívüli Kovacevic ellenében, bár az amerikai kétszer is el tudta venni a szerváját, igaz mindkettővel csak a brékhátrányát tudta ledolgozni. Fucsovics is mondhatni magabiztosan lépett tovább a nyitófordulóból, ő a francia Hugo Grenier-t múlta felül négy szettben.

A magyar teniszező képes lehet szoros meccset játszani Novak Djokoviccsal, esetlegesen újabb teniszbravúrt okozva megverni őt, bár ahhoz szinte tökéletes játékra, remek adogatásokra és maukálátlan helyzetkihasználásra lesz szükség. A szerdai program egyik legjobbnak ígérkező mérkőzését nem előbb, mint negyed 9-től játsszák a minden bizonnyal teletömött Philippe Chatrier-ben. Fucsovics Márton pedig szereti az ilyen hangulatú nagy meccseket.

Borítókép: Fucsovics Márton és a szerb Novak Djokovic (j) a hálónál, miután Djokovic gyõzött az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2018. augusztus 28-án. (MTI/AP/Frank Franklin II)

További tartalmak