Élő Eredmények
 

Jó hangulatban szeretne hazajönni Tokióból a sportlövők szövetségi kapitánya

Jó hangulatban szeretne hazajönni Tokióból a sportlövők szövetségi kapitánya

mti
Vidáman és jó hangulatban érkeztek meg a pénteken kezdődő tokiói olimpia helyszínére a magyar sportlövők, Győrik Csaba szövetségi kapitány pedig annak örülne a legjobban, ha a hazaútra is ugyanilyen pozitív hozzáállású, jókedvű társaság készülhetne.

A szakember az MTI-nek azt nyilatkozta, mind a négy sportoló jól van, gond nélkül akklimatizálódott, a csapaton belül pedig nagyon jó a hangulat.

„Az olimpiai falu kényelmes, minden rendelkezésre áll benne, összességében jó körülmények között vagyunk, még úgy is, hogy ez az olimpia más, mint a korábbiak” – jelentette ki Győrik Csaba. Hozzátette, az Aszaka Lőtér kiváló, jók a fények és a színek, valamint barátságos a környezet.

„Most még ideiglenes állapotában működik, ezért a 10 méteres részben még nem effektív a légkondicionálás, de ez a versenyeken már nem így lesz. Ez egy kicsit különleges, mert 10 méteren nincsenek hozzászokva a versenyzők, hogy a meleggel és a páratartalommal kelljen foglalkozniuk, de ezzel az akadállyal mindenkinek meg kellett küzdenie az edzéseken” – mondta a kapitány, aki beszámolt arról is, hogy probléma nélkül tudtak edzeni, túl vannak a fegyverellenőrzéseken is, illetve megérkeztek a nemzetközi szövetség tisztségviselői, így minden szervezési probléma megoldódott már.

Arról, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket hogyan élték meg a sportlövők, Győrik Csaba azt mondta, nagyon korán megkaptak minden tájékoztatást és segítséget a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB), de mivel négy fiatal sportolóról van szó, egyébként is könnyen vettek minden akadályt.

„A sportlövők általában is nagyon fegyelmezett emberek, így nem jelent számukra gondot az alkalmazkodás bármilyen előíráshoz, vagy szabályhoz” – fogalmazott a szakember.

A világkupa-győztes Mészáros Eszterről – aki szombaton, a magyarok közül elsőként áll lőállásba – a kapitány úgy vélekedett, hogy a 19 esztendős puskás jó hangulatban várja a kezdést, és úgy érzi, szerencsés, hogy itt lehet a tokiói olimpián.

„Az egyéves halasztás talán neki jött a legjobban, mert 10 méteren szerezte meg a kvótát, de az elmúlt esztendő során az 50 méteres versenyszámban is fel tudott zárkózni a nemzetközi élmezőnybe” – mondta Mészárosról Győrik Csaba. Kiemelte, a Gödöllői EAC lövője „nagyon megdolgozott” az ötkarikás részvételért.

A kétszeres Európa-bajnok és világkupa-győztes Péni Istvánon a kapitány látja a tudatosságot, és úgy véli, a 24 éves puskás egyébként is „munkamániás”, így a felkészülésével semmi gond nem volt.

„Valóban igaz, hogy István mindhárom versenyszámában éremesélyes, Eszterrel vegyescsapatban nemrég nyertek világkupát, a két egyéni számban pedig olyan magas eredményt tud lőni, amivel biztosan döntős lehet, a finálékat pedig ő nem szokta a hatodik-hetedik helyen zárni” – nyilatkozta Győrik Csaba, aki szerint a harmadik puskásnak, Pekler Zalánnak kifejezetten jót tesz, hogy szobatársa Péninek, akivel nagyon jó, baráti kapcsolatot ápol.

„Zalán rutinos utazó, ezért pontosan tudja, hogy hogyan kell a napjait felépíteni ahhoz, hogy Magyarországtól ennyire távol is sikeresen tudjon versenyezni” – mondta a kapitány.

A pisztolyos Major Veronika Győrik szavai szerint „egy nemzetközileg kifejezetten magasan jegyzett” versenyző, aki a felkészülése során minden területen nagyon sokat dolgozott.

„Egészen aprólékosan terveztük meg az ő programját, de ezt nagyon szigorúan be is tartotta és végigcsinálta, így azt mondhatom, hogy annál többet, mint amit ő tett, nem lehet tenni a felkészülés során” – fogalmazott a szakember, aki ugyanakkor azt is kiemelte, abból a szempontból érezhető a feszültség mind a négy lövőn, hogy már mindannyian nagyon szeretnék elkezdeni a versenyt.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Major esetében Győrik Csaba kiemelte, hogy az országos csúcs, amelyet az olimpiai versenyszámaiban tart, jobb, mint a jelenlegi világrekord, ezért ha csak az egyik számban kerül döntőbe, akkor is jó eséllyel az éremért küzdhet majd.

A sportlövészet szombaton kezdődik Tokióban, női légpuskában Mészáros Eszter lesz érdekelt – magyar idő szerint – 1.30 órától.

Borítókép: Tokió, 2021. július 22. Major Veronika sportlövő és Győrik Csaba szövetségi kapitány az Aszaka Lőtéren tartott edzésen Tokióban 2021. július 22-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. MTI/Czeglédi Zsolt

További hírek

  • Menetrend
  • Érmek
  • Július

    21

  • Július

    22

  • Július

    23

  • Július

    24

  • Július

    25

  • Július

    26

  • Július

    27

  • Július

    28

  • Július

    29

  • Július

    30

  • Július

    31

  • Augusztus

    01

  • Augusztus

    02

  • Augusztus

    03

  • Augusztus

    04

  • Augusztus

    05

  • Augusztus

    06

  • Augusztus

    07

  • Augusztus

    08

Baseball

3 esemény

02:00

Ausztrália - Japán (Softball)

05:00

Olaszország - Amerikai Egyesült Államok (Softball)

08:00

Mexikó - Kanada (Softball)

Labdarúgás

6 esemény

09:30

Nagy-Britannia - Chile (Női)

12:30

Japán - Kanada (Női)

10:00

Kína - Brazília (Női)

13:00

Zambia - Hollandia (Női)

10:30

Svédország - Amerikai Egyesült Államok (Női)

13:30

Ausztrália - Új-Zéland (Női)