Élő Eredmények
 

Ez történt az olimpia első napján – összefoglaló

Ez történt az olimpia első napján – összefoglaló

M4 Sport/MTI
Szilágyi Áron harmadszor lett olimpiai bajnok, a 18 éves Salim Omar 5. helyen végzett, három úszónk a vasárnapi döntőbe jutott, és asztaliteniszben, cselgáncsban, országúti kerékpározásban, ökölvívásban, valamint sportlövészetben is volt magyar induló a tokiói ötkarikás játékok első hivatalos versenynapján. Mutatjuk a nap összefoglalóját!

Napi összefoglalónk:

Szilágyi Áron sorozatban harmadszor nyerte meg a férfi kardozók egyéni versenyét, miután a Vasas vívója szombaton végig bámulatos teljesítményt nyújtott, a döntőben pedig 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét. Szilágyin kívül eddig négy nagyszerű elődjének – Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak – sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás eddig még senkinek nem jött össze. Sőt, a férfiaknál a többi fegyvernemben sem akadt még olyan, aki ugyanabban a szakágban háromszor győzött volna az egyéni versenyben.

Társai közül a világbajnok Szatmári András és a világbajnoki harmadik Decsi Tamás egyaránt a 32 között búcsúzott.

Az áprilisban Európa-bajnok, 18 éves Salim Omar mindössze harmadik felnőtt versenyén kikapott a nyolcaddöntőben, de vigaszágra került. Ott előbb döntő fölénnyel verte thaiföldi ellenfelét, majd a bronzmérkőzésen 46-16-ra kikapott a világbajnoki címvédő dél-koreai Dzsang Dzsuntól, így ötödikként zárt. Ezt megelőzően egyetlen magyar tekvondós szerepelt olimpián, méghozzá Salim Omar nagybátyja, Salim József, aki a 2000-es, sydneyi játékokon szintén ötödik lett.

A Tokiói Vizes Központban megkezdődtek az úszók küzdelmei is, a nyitónapon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen. A férfiaknál ugyanebben a számban Verrasztó Dávid is beverekedte magát a vasárnapi fináléba, Bernek Péter viszont egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a döntőbe, s összesítésben a 13. helyen zárt.

Női 100 méter pillangón Sebestyén Dalmának a 27. helyével nem sikerült elődöntőbe jutnia, míg 400 méter gyorson Zombori Gábor a 18. helyen zárt, és nem került a fináléba.

A cselgáncsozók 48 kilós súlycsoportjában a 2012-es londoni játékokon harmadik Csernoviczki Éva győzelemmel kezdett, majd a nyolcaddöntőben kikapott a későbbi ezüstérmes japán Tonaki Funától, és helyezetlenül zárta negyedik olimpiáját.

Asztaliteniszben Majoros Bence 4-0-ra megnyerte első mérkőzését, és továbblépett a legjobb 48 közé, ahol a 22. kiemelt dán Jonathan Groth vár rá. Madarász Dóra viszont kikapott első mérkőzésén és kiesett, mint ahogy a vegyes párosok első fordulójában a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó is.

Országúti kerékpárban, ökölvívásban és sportlövészetben nem termett babér a magyar olimpikonoknak: a Giro d’Italián a rózsaszín trikót is viselő Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a mezőnyversenyt, az 57 kilós Gálos Roland első mérkőzésén egyhangú pontozással kikapott és búcsúzott, míg Mészáros Eszter a 20. helyen zárta a női légpuskások versenyszámát, így nem jutott be a legjobb nyolc lövőt felvonultató döntőbe.

ASZTALITENISZ
vegyes páros: a Szudi Ádám, Pergel Szandra páros a nyolcaddöntőben 4-0-ra kikapott a Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem hongkongi duótól, ezzel kiesett
női egyes: Madarász Dóra az első fordulóban 4-1-re kikapott a nigériai Offiong Edemtől, és kiesett
férfi egyes: Majoros Bence 4-0-ra verte az algériai Larbi Bouriah-t az első fordulóban, ezzel bejutott a 48 közé, ahol a 22. kiemelt dán Jonathan Groth lesz az ellenfele

CSELGÁNCS
női 48 kg: Csernoviczki Éva a nyolcaddöntőben ipponnal kikapott a japán Tonaki Funától, és kiesett

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
férfi mezőnyverseny: Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a versenyt

ÖKÖLVÍVÁS
férfi 57 kg selejtező: Gálos Roland egyhangú pontozással kikapott a kazah Serik Temirzsanovtól a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett selejtezőben, és búcsúzott

SPORTLÖVÉSZET
női légpuska: Mészáros Eszter 20.

TEKVONDÓ
férfi 58 kg: Salim Omar 5. ÚSZÁS
férfi 400 m vegyes: Verrasztó Dávid a 4. idővel döntős, Bernek Péter 13.
női 100 m pillangó: Sebestyén Dalma 27.
férfi 400 m gyors: Zombori Gábor 18.
női 400 m vegyes: Hosszú Katinka a 7., Mihályvári-Farkas Viktória a 6. idővel döntős

VÍVÁS
férfi kard egyéni: Szilágyi Áron sorozatban harmadszor aranyérmes lett. Decsi Tamás vereséget szenvedett a német Max Hartungtól, Szatmári András pedig az iráni Ali Pakdamantól a legjobb 32 között, utóbbi 21., előbbi 29. lett.

A tokiói nyári olimpia szombati magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek):

ARANY:
Szilágyi Áron (férfi kard egyéni)

EZÜST:

BRONZ:

4. hely:

5. hely:
Salim Omar (tekvondó, 58 kg)

6. hely:

Borítókép: Tokió, 2021. július 24. Szilágyi Áron mutatja az aranyérmét a sajtótájékoztatón, miután ismét megvédte olimpiai bajnoki címét a férfi kardozók egyéni versenyének döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. Szilágyi az olasz Luigi Samele ellen győzött. MTI/Illyés Tibor

További hírek

 • Menetrend
 • Érmek
 • Július

  21

 • Július

  22

 • Július

  23

 • Július

  24

 • Július

  25

 • Július

  26

 • Július

  27

 • Július

  28

 • Július

  29

 • Július

  30

 • Július

  31

 • Augusztus

  01

 • Augusztus

  02

 • Augusztus

  03

 • Augusztus

  04

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08