Élő Eredmények
 

Az érmeken túl: emlékezetes magyar teljesítmények a tokiói olimpia első hét napján

Az érmeken túl: emlékezetes magyar teljesítmények a tokiói olimpia első hét napján

m4sport.hu | Kerényi Ervin (Tokió)
A magyar olimpiai küldöttség két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett a tokiói olimpia első hét napján, amivel Magyarország a cikk írásakor a 15. helyen áll a nemzetek rangsorában. Miközben a legfényesebb győzelmek pillanatai örökre az emlékezetünkbe égtek, a dobogós helyezéseken túl is számos kiemelkedő és történelmi magyar eredményt és teljesítményt láthattunk a játékok első hét napján, cikkünkben ezeket foglaltuk össze.

Talán az egyik legjobb dolog a 2021-re halasztott játékokban, hogy a klasszikus sikersportágak, mint például az úszás, vívás, vízilabda, birkózás, kajak-kenu és a cselgáncs mellett Magyarország kiugró, eddig vagy több évtizede nem látott eredményeket produkál olyan terepeken is, ahonnan csak kevesen várták volna.

Már a nyitóünnepség másnapján, az első hivatalos versenynapon aranyéremnek, Szilágyi Áron eddig példátlan triplázásának örülhettünk, miközben a vívócsarnok szomszédságában a mindössze 18 éves Salim Omar a férfi tekvondósok -58 kg-os kategóriájában ötödik helyen végzett. Az amerikai születésű fiú áprilisban robbant be a köztudatba, mikor élete első felnőtt versenyén Európa-bajnok lett, aminek köszönhetően 21 év után szerepelhetett magyar tekvondós ötkarikás játékokon. Bár teljesítményével nem volt megelégedve, főleg első veresége miatt volt csalódott, de biztosak lehetünk benne, hogy a következő években számolni kell vele a világversenyeken.

fotó: EPA/RUNGROJ YONGRIT

A legutóbbi pont nagybátyja, Salim József volt, aki 2000-ben, Sydneyben szintén ötödik lett. Nyolc évvel korábban, a barcelonai olimpián Salim Omar édesapja és edzője, Salim Gergely dán színekben nyert aranyérmet.

Az olimpia előtt egy sérülés tartotta idegőrlő bizonytalanságban a triatlonos Bicsák Bencét, aki szenzációs teljesítménnyel hetedikként végzett a világelitet felvonultató 51 fős mezőnyben, a magyar triatlon történetének legjobb eredményét elérve.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Felejthetetlen pillanat, ahogy célba érve összerogyott a végkimerülésben, de a futam után adott érzelmes interjúja is sokáig emlékezetes marad.

„Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült” – mondta a 25 éves Bicsák.

Maradva a sportágnál, egy nappal később a 27 éves Bragmayer Zsanett – az extrém körülményeket a maga javára fordítva – a 12. helyen ért célba, ami a nők versenyében szintén a valaha volt legjobb magyar eredmény olimpiákon, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek után már nem is lenne akkora meglepetés, ha vegyes váltóban is összejönne egy kiugró eredmény, július 31-én.

Valóságos sztár lett az elmúlt napokban a 19 éves Vas Kata Blanka, aki a hegyikerékpárosok női versenyében szenzációt jelentő negyedik helyen, három svájci mögött ért célba, többek között az olimpiai címvédőt és a világbajnokot is megelőzve, mindezt a 38 fős mezőny legfiatalabb tagjaként, az utolsó helyről indulva.

Folytatva a sort: minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon.

Bravúrról igen, de meglepetésről aligha beszélhetünk, a nemrég érettségiző Vas Kata Blanka terepkerékpárban az U23-asok között 2020-ban világbajnoki és Eb-ezüst, 2021-ben pedig vb-bronzérmes volt.

Ha ehhez hozzátesszük Valter Attila rózsaszín trikós napjait a Giro d’Italián, nyugodtan kijelenthető, hogy a magyar kerékpársport is ígéretes jövő előtt áll.

fotó: MTI/Kovács Tamás

A női tornaversenyek egyéni összetett döntőjének legnagyobb szenzációját a világ jelenlegi legjobbja, Simone Biles visszalépése jelentette, de az amerikaiak így is behúzták az aranyérmet. A döntő egyetlen magyarja, az Európa-bajnok Kovács Zsófia a 14. helyen végzett, amivel az 1992-es barcelonai olimpia (Ónodi Henrietta nyolcadik helyezése) óta a legjobb magyar eredményt érte el, de 1996 óta még döntősünk sem volt.

Egy ilyen felsorolásban furcsán hathat szóba hozni az úszást, hiszen Milák Kristóf már nyert egy aranyat (pillangóból az elsőt Magyarországnak valaha), amit szombaton egy újabb éremmel fejelhet meg – amivel egyedül közelítené Sós Csaba szövetségi kapitány a játékok előtt megfogalmazott elvárásait. Hosszú Katinkától sokan érmet vártak, végül egy ötödik helyezéssel fejezte be a versenyeit, míg Kapás Boglárkának, Kenderesi Tamásnak és Verrasztó Dávidnak is kevésen múlt a dobogó.

De az alapgondolat mentén haladva említsük meg aaz új országos csúccsal ötödik 4×100-as férfi gyorsváltót, a 400 vegyesen hatodik Mihályvári-Farkas Viktóriát, aki 17 évesen jutott döntőbe és a 100 gyorson nyolcadik Németh Nándort, aki révén 57 év után volt ismét magyar a klasszikus szám fináléjában.

És az olimpia programjának még messze nincs vége, hiszen csak az első hét ment le, egészen augusztus 8-ig tartanak a játékok, remélhetőleg még sok magyar sikerrel és izgalommal, amiért érdemes lesz akár hajnalban is felkelni.

Pénteken beindult a nagyüzem az atlétikában, hétfővel kezdődnek a kajak-kenu és a birkózó versenyek, a jövő hét második felében az öttusa, szerdán és csütörtökön nyílt vízi úszóink is éremért küzdhetnek, a női és férfi vízilabda tornán jövő vasárnapig szeretnénk izgulni, de akár vitorlázásban is kinézhet egy remek eredmény Berecz Zsombor révén.

A tokiói olimpiai eddigi magyar érmesei és pontszerzői:

arany:
Szilágyi Áron (vívás, kard, egyéni)
Milák Kristóf (úszás, 200m pillangó)

ezüst:

Siklósi Gergely (vívás, párbajtőr, egyéni)

bronz:
férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron)
Tóth Krisztián (cselgáncs, -90 kg)

4. helyezett:
Kapás Boglárka (úszás, 200 pillangó)
Kenderesi Tamás (úszás, 200 pillangó)
Verrasztó Dávid (úszás, 400 vegyes)
Vas Kata Blanka (hegyikerékpár, egyéni)
Márton Anna (vívás, kard, egyéni)

5. helyezett:
Pupp Réka (cselgáncs, 52 kg)
Hosszú Katinka (úszás, 400 vegyes)
Péni István (sportlövészet, légpuska)
Telegdy Ádám (úszás, 200 méter hát)
Sailim Omar (tekvondó, 58 kg)
4×100-as férfi gyorsváltó (úszás – Bohus Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Szabó Szebasztián)

6. helyezett:
Mihályvári-Farkas Viktória (úszás, 400 vegyes)

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További hírek

 • Menetrend
 • Érmek
 • Július

  21

 • Július

  22

 • Július

  23

 • Július

  24

 • Július

  25

 • Július

  26

 • Július

  27

 • Július

  28

 • Július

  29

 • Július

  30

 • Július

  31

 • Augusztus

  01

 • Augusztus

  02

 • Augusztus

  03

 • Augusztus

  04

 • Augusztus

  05

 • Augusztus

  06

 • Augusztus

  07

 • Augusztus

  08