Musorujsag
Élő Eredmények

Szatmári András: az első kvalifikációs verseny megnyerése nagy lökést ad a párizsi kvalifikációra

Szatmári András: az első kvalifikációs verseny megnyerése nagy lökést ad a párizsi kvalifikációra

MTI
A csapatkvalifikáció az elsődleges cél a férfi kardozók számára, mert ha ez sikerülne, egyéniben is több magyar indulhatna a párizsi olimpián – emelte ki Szatmári András, a válogatott alapembere a vasárnapi madridi világkupagyőzelmet követően.

A csapattal Európa-bajnok, világbajnoki második, olimpiai harmadik helyezett vívó az M1 aktuális csatornának hétfőn azt mondta: nem is gondolnak arra, hogy nem jutnak ki, mert akkor csak egy magyar kardozó mehetne Párizsba és egymás ellen is kellene küzdeniük a kijutásért.

„Hiába egyéni sportág alapvetően a vívás, csapatban kell megszereznünk az olimpiai kvalifikációt, mert akkor tudunk többen egyéniben is indulni” – hangsúlyozta az egyéniben 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes kardozó. A madridi viadalt értékelve elmondta, az volt a tervük, hogy minél jobban kezdjék a kvalifikációs sorozatot, az pedig, hogy meg is nyerték az első versenyt, „nyilván nagy lökést ad a jövőre”.

Az Európa-bajnokságra rátérve – melyet az Európa Játékok keretében rendeznek Krakkóban június 25. és 30. között – emlékeztetett rá, hogy címvédőként versenyeznek majd.

„Remélem, ott is valami szép eredményt fogunk elérni, ami megalapozza az olimpiai kvalifikációnkat” – folytatta.

A magyar csapat erejét abban látja, hogy ha valaki nem vív éppen annyira jól vagy hullámvölgybe kerül, akkor a csapattársak kihúzzák belőle.

„Elég egységesek vagyunk és biztosan ott vagyunk az élmezőnyben” – szögezte le, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy mára már gyakorlatilag nincsenek gyenge ellenfelek, egyik válogatottat sem szabad lebecsülni, „mindenki ellen százszázalékos koncentrációval kell odaállni”.

Madridban a sorozatban négyszer világbajnok, Tokióban olimpiai aranyérmes, világranglista-vezető dél-koreaiak meglepetésre már a nyolcaddöntőben vereséget szenvedtek a georgiaiaktól. Erre reagálva Szatmári azt mondta, mindenkit nagyon meglepett az eredmény.

„Ezért is mondtam, hogy jó a mi csapatunk, mert nekünk, és ezt most lekopogom, egyelőre nem volt ilyen blamánk az elmúlt időszakban, hanem mindig ott tudtunk lenni az élmezőnyben” – fogalmazott.

A nemzetközi szövetség rangsorában második helyezett – Szatmári, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta – magyar csapat Madridban a törökök, a japánok, az olaszok és az amerikaiak legyőzésével szerezte meg az aranyérmet.

A férfi kardozók számára most hosszabb felkészülés következik az Európa-bajnokságra. Az olimpiai részvételt csapatban a világbajnoki szerepléssel – amely dupla szorzóval kerül be az összesítésbe -, valamint az Eb-n, illetve az egyéves kvalifikációs szakaszban esedékes öt csapat vk-n elért helyezéssel lehet kiharcolni. A vb mindenképpen belekerül az összesítésbe, a további hat közül a leggyengébb eredmény kiesik.

Borítókép: Szatmári András MTI/Illyés Tibor

További tartalmak