Musorujsag
Élő Eredmények
×

Dévai Boglárka: Leírhatatlan érzés

M4 Sport
Az ugrásban Európa-bajnoki címet szerző Dévai Boglárka az elrontott leérkezések után attól félt, hogy még a dobogóra sem lesz elég a pontszáma a glasgow-i női torna Eb utolsó versenynapján.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szombathelyi tornász aranyérmet nyert ugrásban. A fináléban elsőként mutatta be gyakorlatát, ugrása mindkét alkalommal jól sikerült, de a leérkezés egyik esetben sem volt hibátlan. A 6,0-os erősségű ugrása után egy, az 5,4-es erősségű után három tizedpontos levonást kapott, így 14,349 ponttal zárt. A folytatásban senkit nem büntetett levonással a zsűri, de nem is voltak olyan erősségű gyakorlatok, amilyet a magyar versenyző bemutatott. A címvédő francia Coline Devillard sem tudta megelőzni Dévait, és a hatodik induló után már biztos volt, hogy érmet nyer. A német Sarah Voss sem került elé, és az orosz Angelina Melnyikova is csupán a második helyet szerezte meg.

„Ez egyszerűen leírhatatlan érzés – nyilatkozta Dévai Boglárka a verseny után az M4 Sportnak. – Rettenetesen izgultam, hiszen rosszabbakat ugrottam, mint a selejtezőben. Az első ugrásomból kiléptem, a másodikból pedig kiérkeztem, úgyhogy alapból mínusz négy tizeddel indultam. Nagyon féltem, hogy még a dobogó se lesz meg, de a jobbak közül többen rontottak. Egész végig rettenetesen izgultam, még most is gyomorgörcsöm van.”

A friss Európa-bajnok hozzátette, tartott egy kicsit a kontinensviadaltól, mivel a magyarországi versenyeken nem tudta sikeresen bemutatni az új ugrását, néha pedig még a régit is elrontotta. „Van még hova fejlődni, de úgy érzem, oda utok érni a világ elitjébe.”

Rácz Gábor: Magunknak tettük nehézzé

Dévai Boglárka edzője úgy fogalmazott, a két rontott leérkezés miatt lett izgalmas a verseny, mivel az ugrások erőssége előrevetítette a sikert. „Magunknak tettük nehézzé. A második ugrásával már három éve versenyez, és még soha nem érkezett a szektoron kívül. Ezt keményen, három tizeddel megbüntették. Ha ez nem lett volna, akkor nem lett volna ez az izgalom, mivel nagyon erős ez a két ugrás. Feleségemmel, Vizer Erzsébettel már 27 éve azon dolgozunk, hogy Szombathelyen kialakítsunk egy speciális műhelyt. Úgy rendeztük be az edzőtermünket, hogy az ugrásra specializálódtunk. Nagyon örülünk ennek az eredményenk, ez Szombathelynek és az egész magyar sportnak illetve a Magyar Torna Szövetségnek is egy nagy eredmény” – nyilatkozta Rácz Gábor.

Kérdésre válaszolva a tréner úgy fogalmazott, hogy Dévai erőssége a robbanékonysága és az, hogy „rettenetesen jól bánik a testével a levegőben”. „Mindenkinek ilyen ügyes tanítványt kívánok. Reméljük, ez valaminek a kezdete lesz” – zárta nyilatkozatát Rácz Gábor, aki azt is elárulta, a győzelem után telefonon beszélt a feleségével. ”Közösen sírtunk egyet és megköszöntük egymásnak a munkát.”

Draskóczy Imre szövetségi kapitány az MTI-nek úgy fogalmazott, csodálatos eredmény született, és ha ezeket az ugrásait Dévai tovább csiszolja, akkor az októberi, dohai világbajnokságon is jól szerepelhet. “Mindkettőben volt egy-egy kisebb rontás – az egyiknél kiment a síkból, a másiknál ki is lépett -, de szerencsére olyan magas a kiinduló pontszáma, hogy ezeket még elbírta.”

További tartalmak