×

A tisztes helytállás a célja a vb-n a szárnyaszegett magyar tornászválogatottnak

A hiányzók miatt csupán a tisztes helytállás a magyar férfi és női válogatott célja a péntektől jövő vasárnapig tartó stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon.

Kovács Zsófia Szombathely Challenge Kupa 2017 Fotó: matsz.hu

A hölgyeknél Kovács Zsófia kvótaszerzésében bízik leginkább a szövetségi kapitány (Fotó: matsz.hu)


Draskóczy Imre, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya esélylatolgatásában úgy fogalmazott, apró sérülések nehezítették a felkészülést, ami hullámvölgyeket okozott. Az ugrásban tavaly Európa-bajnok Dévai Boglárka elhúzódó felépülése miatt nem lehet tagja a csapatnak, sőt novemberben ismét korrekciós műtétre lesz szüksége, ugyanis kiveszik a rögzítő csavart a sérült lábából. Távollétében Kovács Zsófia, Schermann Bianka, Böczögő Dorina, Makra Noémi és Péter Sára alkotja a válogatottat, Székely Zója pedig tartalék.

„A tavalyi világbajnokságon kedvezőbb volt a kép, sajnos idén nem tudunk a tervezett teljes csapattal kiállni” – nyilatkozta a szakvezető.

Draskóczy hozzátette, tisztességes helytállást vár az együttestől, egyéni összetettben pedig az olimpiai kvótát a női szakág nagy valószínűséggel tudja hozni Kovács Zsófia révén.

„Tavaly Dohában a 17. helyen végeztünk. Boldog leszek, ha ezt megtartjuk, és még boldogabb, ha előrelépünk” – mondta a kapitány a női csapat kapcsán.

Az olimpiai csapatversenyek első három-három kvótája már tavaly a dohai világbajnokságon gazdára talált: a férfiaknál Kína, Oroszország és Japán, a nőknél az Egyesült Államok, Oroszország és Kína kvalifikált. Stuttgartban nemenként további kilenc csapat szerez kvótát, továbbá a női egyéni összetett első húsz helyezettje, és a szerenkénti döntők - ugrás, felemáskorlát, gerenda, talaj - dobogósai is kvalifikálnak.

Altorjai Sándor csapatvezető, a magyar szövetség főtitkára hozzátette, a női csapat esetében elvárás, hogy a 12-18. hely között végezzen.

„Ott olyan szűk a távolság a csapatok között, hogy szinte napi szinten dől el, ki, hol helyezkedik el a rangsorban” – mondta.

Hangsúlyozta, az olimpiai kvalifikáció rendszere nem túlságosan egyszerű, de nem a világbajnokság az utolsó lehetőség a kvótaszerzésre, a világkupa-sorozatban lesz további lehetőség, illetve a kontinentális versenyeken is kiosztanak még minimális számú kvótát.

Berki Krisztiánra továbbra is rájár a rúd, a stuttgarti vb-t is kénytelen kihagyni (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)


A magyar férfiválogatottból ezúttal is hiányzik az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián, akinek egy héttel ezelőtt ismét megsérült a válla, ezért negyedszer is műtétre lesz szüksége. Babos Ádám ugyancsak sérülés miatt nem áll rendelkezésre. A csapatot így Vecsernyés Dávid, Ryan Macleod Sheppard, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek és Csorvási Soma alkotja, Berki kiesése miatt tartalék nincs.

A férfiaknál olimpiai kvótát egyéni összetettben 12 tornász szerez a selejtezőben elért eredmények alapján, de erre országonként csak a legjobbnak van lehetősége, és a kvótával már rendelkező 12 nemzet versenyzőinek eredménye ilyen szempontból nem számít.

A szerenkénti döntőkben - talaj, lólengés, gyűrű, ugrás, korlát, nyújtó - szintén az első három-három kvalifikál. A sorból itt is kikerül a csapattal indulási jogot szerzett 12 versenyző és az egyéni összetett alapján kvótás tornászok is. Mindezek miatt akár a finálé nyolcadik helyezettje is kvalifikálhat, és ha a döntő mind a nyolc versenyzője rendelkezik már kvótával, akkor az egyéni összetettre száll tovább a lehetőség.

Puskás Jenő szakmai igazgató szintén úgy fogalmazott, hogy tisztes helytállást vár, hiszen vannak hiányzóik, hárman pedig újoncok lesznek felnőtt világversenyen. A szakvezető szerint egyéni összetettben az amerikai-magyar kettős állampolgárságú Ryan Macleod Sheppardtól várható jó szereplés és kvótaszerzés, ugyanis nagyon jó formában van. Nyújtón az Európa-bajnoki bronzérmes Vecsernyés Dávidtól várható az olimpiai indulási jog megszerzése.

Hozzátette, egyik céljuk, hogy mindenki hiba nélküli gyakorlatokat mutasson be.

A csapatversenyben az öt versenyző közül szerenként négyen indulhatnak, és a három legjobb eredmény számít.

A világbajnokság programja:
október 4., péntek: női selejtező, 9.00
október 5., szombat: női selejtező, 9.00
október 6., vasárnap: férfi selejtező, 10.00
október 7., hétfő: férfi selejtező, 10.00
október 8., kedd: női csapatverseny, döntő, 14.30
október 9., szerda: férfi csapatverseny, döntő, 13.45
október 10., csütörtök: női egyéni összetett döntő, 16.00
október 11., péntek: férfi egyéni összetett döntő, 16.00
október 12., szombat: szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 16.00
október 13., vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00