Musorujsag
Élő Eredmények

Biles csillogott, 15. vb-címét jelentette az amerikai csapatarany

M4 Sport/mti
Az Egyesült Államok magabiztos címvédését hozta a Stuttgartban zajló torna-világbajnokság női csapatversenyének keddi döntője.

A nyolccsapatos finálét az amerikaiak ugrásban kezdték, amelynek zsűrijében ott volt Kalmár Zsuzsanna, a Testnevelési Egyetem torna tanszékének vezetője is. A verseny során az ötfős válogatottakból minden szeren három sportoló mutatott be gyakorlatot, azaz a négy szeren összesen 12 eredmény összessége adta ki egy-egy csapat eredményét.

A viadal óriási amerikai fölényt hozott, a tengerentúliak már az első szerükön remekeltek. Csapatuk első számú sztárja, Simone Biles parádésan ugrott. A négyszeres olimpiai bajnok gyönyörű, 6 pontos erősségű gyakorlatának kivitelezésére 9,4 pontot, összességében pedig 15,400-at kapott, ami az egész döntő legmagasabb pontszáma volt.

Felemáskorláton Grace McCallum ugyan hibázott, Biles viszont – akinek ez a legkevésbé erős szere – ismét remekelt, 6,2-es erősségű gyakorlatát több látványos repülő elem színesítette, a végén dupla cukaharával zárt.

Gerendán Sunisa Lee hibázott többször is az amerikaiaknál, Bilesnak viszont csupán egy apróbb megbillenése volt.

Majd talajon különleges elemekkel fűszerezett, lélegzetelállító produkcióval zárt, és ezúttal is teljesen más stílusban, más dimenzióban tornázott, mint bármely más riválisa.

Az amerikaiak végül 172,330 ponttal fejezték be a versenyt, s fölényükről mindent elmond, hogy majd hat ponttal győzték le a második helyen záró orosz együttest (166,529 pont). Parádés sorozatuk tehát ezúttal sem szakadt meg: 2011 óta minden világversenyen győztek csapatban. A hírek szerint a jövő nyári olimpia után visszavonuló Bilesnak ez volt a 15. világbajnoki aranya – csapatban a negyedik –, és a 21. vb-érme, ez utóbbi rekord a női tornászok között. Eddig az orosz Szvetlana Horkinával volt holtversenyben az élen 20 vb-medállal. Az abszolút rekorder a fehérorosz Vitalij Scserbo 23 éremmel.

Az igazi küzdelem a dobogó második és harmadik fokáért zajlott, az oroszok a második és a harmadik szer után is csak a negyedik helyen álltak, innen szerezték meg végül az ezüstérmet, ahogyan a tavalyi vb-n, illetve a Rio de Janeiró-i olimpián is.

A harmadik helyet kisebb meglepetésre az olaszok kaparintották meg, akik remekeltek a versenyen. Ugrásban és felemáskorláton a vártnál is több pontot gyűjtöttek, három szer után másodikak voltak, ám a legnehezebb szerrel, a gerendával meggyűlt a bajuk. Pontosabban az utolsó gyakorlatig itt is minden rendben ment számukra, ám Elisa Ioriónak éppen akkor kellett kezdenie, amikor Simone Biles nagy ováció közepette nekirugaszkodott talajon. Rögtön az elején nagyot rontott, csupán 11,933 pontot kapott, és ezzel elúszott az olaszok ezüstérme. A bronz így is nagy bravúr tőlük, hiszen az 1950-es harmadik helyezésük óta nem állhattak dobogón a világbajnoki csapatversenyt követően.

A nap negatív meglepetését a kínaiak szolgáltatták, mivel lemaradtak az éremről.

A magyar válogatott a selejtezőben a 18. helyen végzett.

női csapatverseny:
világbajnok: Egyesült Államok (Grace McCallum, Simone Biles, Jade Carey, Sunisa Lee, Kara Eaker) 172,330 pont
2. Oroszország 166,529
3. Olaszország 164,796

A világbajnokság további programja:
szerda: férfi csapatverseny, döntő, 13.45
csütörtök: női egyéni összetett döntő, 16.00
péntek: férfi egyéni összetett döntő, 16.00
szombat: szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 16.00
vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00

További tartalmak