×

Tizenkilencszeres világbajnokként utazhat haza Stuttgartból Simone Biles

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles mindkét női döntőt megnyerte a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján.

GERMANY ARTISTIC GYMNASTICS WORLD CHAMPIONSHIPS
A gerenda fináléjában sokáig a kínai Li Si-csia vezetett, majd honfitársa, a címvédő Liu Ting-ting állt az élre. Biles a tőle megszokott magabiztossággal mutatta be virtuóz gyakorlatát, és egyedüliként jutott 15 pont fölé ezen a szeren. A 22 éves versenyzőnek ez volt a harmadik világbajnoki címe gerendán, egyben a 24. vb-érme. Utóbbival megdöntötte a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.

A talaj fináléja előtt csupán az volt a kérdés, Biles mögött ki lesz a második és a harmadik. Mivel brazil és spanyol tornász is a szőnyegre lépett, ritmusos, közönségszórakoztató zenékre lendületes bemutatóknak tapsolhattak a nézők. Az ezüst végül az amerikai Sunisa Leenek, a bronz pedig az orosz Anzselina Melnyikovának jutott.

Biles tripla Cukaharával fűszerezett gyakorlata során egyszer kilépett, ez egytizedes levonást jelentett, ennek ellenére itt is csak ő került 15 pont fölé, és magabiztosan, egypontos előnnyel szerezte meg pályafutása ötödik vb-címét ezen a szeren.

Az amerikai klasszis öt aranyat nyert Stuttgartban, ahonnan 19-szeres világbajnokként és 25-szörös érmesként távozik. Többször is utalt már rá, hogy a jövő nyári, tokiói olimpia után visszavonul, és ha ez valóban így lesz, akkor ez volt pályafutása utolsó világbajnoksága.

A férfiaknál ugrásban az olimpiai és háromszoros világbajnok észak-koreai Ri Sze Gvang nagy meglepetésre nem jutott döntőbe, vagyis biztos volt a trónfosztás. A 38 éves román Marian Dragulescunak és a tavaly Dohában második orosz Artur Dalalojannak is volt egy nagyobb elszökkenése a második gyakorlatának leérkezésénél. Az egyéni összetett világbajnokának, az ugyancsak orosz Nyikita Nagornijnak viszont mindkét ugrása remekül sikerült - a második egy Cukahara volt két és fél csavarral -, és bár nem érte el a 15 pontot, megszerezte harmadik stuttgarti aranyérmét.

Korláton a címvédő kínai Csou Csing-jüan mellett az olimpiai bajnok ukrán Oleg Vernyajevnek és az Európa-bajnok Nagornijnak sem sikerült a fináléba kerülés. Eleinte minden gyakorlat után változott az éllovas személye, majd a brit Joe Fraser elérte a 15 pontot, amelynél többet a folytatásban nem kapott senki. A birminghami tornászé volt a világbajnokság leglátványosabb ünneplése is, csapattársai ugyanis azonnal a levegőbe dobálták, amikor a kijelzőn megjelent a végeredmény. A döntő első öt helyezettjét mindössze egy tizedpont választotta el egymástól.

Nyújtón a brazil Athur Mariano erőteljes, anyagerős gyakorlatot mutatott be remek kivitelezéssel. Őt csak az amerikai Samuel Mikulak előzhette volna meg, de neki egyszer megtört a lendülete, a leérkezésnél pedig némileg ellépett, így a dobogóról is lemaradt.

Eredmények, szerenkénti döntők:

férfiak:
ugrás, világbajnok:
Nyikita Nagornij (Oroszország) 14,966 pont
2. Artur Dalalojan (Oroszország) 14,933
3. Igor Radivilov (Ukrajna) 14,749

korlát, világbajnok:
Joe Fraser (Nagy-Britannia) 15,000 pont
2. Ahmet Önder (Törökország) 14,983
3. Kazuma Kaja (Japán) 14,966

nyújtó, világbajnok:
Arthur Mariano (Brazília) 14,900 pont
2. Tin Srbic (Horvátország) 14,666
3. Artur Dalalojan (Oroszország) 14,533

nők:

gerenda, világbajnok:
Simone Biles (Egyesült Államok) 15,066 pont
2. Liu Ting-ting (Kína) 14,433
3. Li Si-csia (Kína) 14,300

talaj, világbajnok:
Biles 15,133 pont
2. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 14,133
3. Anzselina Melnyikova (Oroszország)

Az Egyesült Államok végzett az éremtáblázat élén a Stuttgartban rendezett olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon.

Az amerikaiak elsősorban Simon Bilesnak köszönhetik fölényes elsőségüket, a négyszeres olimpiai bajnok klasszis győzött egyéni összetettben, gerendán, ugrásban, talajon, és az ugyancsak aranyérmet hozó csapatversenyben is vezéregyéniség volt.

A második helyen az oroszok zártak, akiknél Nyikita Nagornij egyéni összetettben, ugrásban és a csapat tagjaként is a dobogó felső fokára állhatott.

A házigazda németeknek egyetlen érmet sem sikerült szerezniük, a sportági nagyhatalomnak számító Kínának és Japánnak pedig azért lehet hiányérzete, mert ezúttal nem nyert aranyérmet.

A világbajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz
1. Egyesült Államok 5 2 1
2. Oroszország 3 3 3
3. Nagy-Britannia 2 1 1
4. Törökország 1 1 -
5. Belgium 1 - -
Brazília 1 - -
Fülöp-szigetek 1 - -
8. Kína - 3 2
9. Olaszország - 1 1
10. Tajvan - 1 -
Horvátország - 1 -
Izrael - 1 -
13. Japán - - 2
Ukrajna - - 2
15. Franciaország - - 1
Írország - - 1