×

Elhunyt az olimpiai bajnok Tass Olga

Életének 92. évében elhunyt Tass Olga, az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes női kéziszercsapat tagja. A világbajnok tornász négy olimpián hat érmet nyert.

A Magyar Olimpiai Bizottságot a család tájékoztatta arról, hogy Tass Olga péntek éjszaka súlyos betegségben, kórházban hunyt el.

Tass Olga (Fotó: MOB)Lemhényiné Tass Olga 1929. március 28-án született Pécsett. A tornával 14 évesen ismerkedett meg, majd öt évvel később a londoni olimpián a magyar csapattal összetett ezüstérmet szerzett. Az 1952-es helsinki olimpián bronzérmet, az 1954-es római világbajnokságon aranyat nyert a kéziszercsapattal, ahol még egy összetett ezüstöt is begyűjtöttek.

Ugyanebben az évben három aranyat nyert a főiskolai világbajnokságon, majd következett az 1956-os olimpia Melbourne-ben, ami pályafutása csúcsát jelentette, három érmet nyert. Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit és Köteles Erzsébet társaságában kéziszercsapatban arany-, összetett csapatban ezüstérmet nyert, valamint lóugrásban egy egyéni bronzot is szerzett. Ezt követően még az 1960-as római olimpiáig versenyzett, ahol a csapattal 7. lett; két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is indult, majd visszavonult.

1951-ben a Testnevelési Főiskolán tanári, 1978-ban torna szakedzői, 1981-ben pedig mesteredzői oklevelet szerzett. 1960-ban az Újpesti Dózsánál kezdett edzősködni, majd 1968-ig a francia női tornaválogatott trénereként dolgozott. Ezt követően a Vasas, a Honvéd és a magyar válogatott is rá bízta az edzői feladatokat, később nemzetközi pontozóbíró és a magyar szövetség szakfelügyelője volt. 2007-ben A tudatos mozgás művészete címmel írt könyvet.

Férje Lemhényi Dezső, olimpiai bajnok vízilabdázó volt, akivel ötven évet töltöttek együtt.