×

Berki Krisztián: Az az igazi bajnok, aki a mélypontból fel tud állni, tovább tud menni és versenyeket tud nyerni

Nem érez szomorúságot a visszavonulását bejelentő Berki Krisztián, azt ugyanakkor sajnálja, hogy az eredeti terveivel ellentétben nem tud versenyen elbúcsúzni a közönségtől.

„Néhány hónapja érlelődött bennem, hogy szögre akasztom a csuklószorítómat – nyilatkozta az M1-nek az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász. – Olyan pályafutást tudhatok magaménak, amit csak kívánni tudok bárkinek, úgyhogy semmi keserűség, semmi szomorúság nincs bennem. Szerettem volna versennyel búcsúzni a közönségtől, de ezt sajnos nem tudtam véghez vinni.”

London, 2012. augusztus 5.
Berki Krisztián ünnepel, miután aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia férfi lólengés versenyszámának döntőjében a North Greenwich csarnokban 2012. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Kovács TamásA 35 éves sportoló elárulta, a sorozatos vállműtétek miatt elhatározta: nem szeretné annyira kockára tenni az egészségét, hogy a civil életben ne tudjon boldogulni, a döntéshez azonban a tavalyi év adta meg a végső lökést. „A karantén után visszatértünk, próbáltunk terhelni, erősíteni, megtettünk mindent annak érdekében, hogy működőképes legyen a vállam, de nem sikerült. Amikor decemberben a magyar válogatott női és férfi részlege is jól versenyzett az Európa-bajnokságon, akkor éreztem azt, hogy már itt vannak az új versenyzők, egy picit át kell adnom a stafétát és ha lehet, akkor más szempontból segíteni nekik tovább.”

A kezdetekről Berki Krisztián elmondta, a véletlen műve, hogy a tornateremben kötött ki, és azt sem lehet állítani, hogy egyből szerelembe esett a tornasporttal. „Sokat játszottam a házunk udvarában, velünk szemben egy tornaedző apukája lakott, aki beszélt a fiával, aki beszélt a szüleimmel, aztán lekeveredtem a tornaterembe. Két hétig sírva mentem, sírva jöttem, nem éreztem jól magam a tornateremben, de idővel megszoktam és megszerettem a tornasportot. Csak hálával tartozom a tornának és a sportnak, hiszen nagyon sok élményt szereztem az évek alatt, úgyhogy nagyon boldogan zárom a pályafutásomat” – mondta a sportember, aki pályafutása csúcsának a 2012-es londoni olimpián szerzett aranyérmet tartja, a szívéhez ugyanakkor a 2005-ös debreceni Európa-bajnokságon aratott győzelem áll.

Berki Krisztián - fotó: MTI/AP/Matthias SchraderBerki Krisztián 1993 óta Kovács Istvánnal dolgozott együtt, a hosszú együttműködésnek szerinte az a titka, hogy megtanultak egymással kommunikálni, „minden egyes rezgést átvenni” és odafigyelni a másikra. „Megvolt a kölcsönös tisztelet közöttünk. Én elhittem vakon, amit ő kért tőlem, ő pedig látta rajtam, hogy mindent megteszek annak érdekében, ami a közös célunk.”

„Tüskék” nyilván voltak pályafutása során, ám ezeket szerinte „el kell engedni”, mivel oly sok jó dolgot kapott a tornától. „A sikertelenség, a nem győztes versenyek kellettek ahhoz, hogy azzá váljak, aki igazán vagyok. Az az igazi bajnok számomra, aki a mélypontból fel tud állni, tovább tud menni és versenyeket tud nyerni, én is próbáltam mindig ehhez tartani magam.”

Berki Krisztián - MTI Fotó: Kovács TamásBerki Krisztián elárulta, a londoni olimpia után voltak motivációs problémái, de kislánya 2014-es születése után visszatért a régi sikeréhsége.

A sportigazgatói poszt kihívásait nagyon izgatottan várja, hiszen így a szövetség összes szakágára rálátása lesz majd, így lesz feladata bőven. „Nem szeretnék elszakadni a sportágamtól, hiszen ez az életem, ezt csináltam egész életemben és ha lehet, akkor egy más pozícióban szintén szeretném tovább segíteni a tornasportot, ebben szerencsére partner a vezetőség is.”

Kovács István az M1-nek elmesélte, 28 évvel ezelőtt találkozott először Berki Krisztiánnal, amikor elkezdett edzősködni a KSI-ben. „Akkor még nem vettem észre, el kellett telnie néhány hónapnak, amikor lehetett látni, hogy ki figyel jobban, ki ügyesebb, bátrabb, fegyelmezettebb, és a Krisztián köztük volt.”

London, 2012. augusztus 5.
Berki Krisztián (j) megöleli edzőjét, Kovács Istvánt, miután aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia férfi lólengés versenyszámának döntőjében a North Greenwich csarnokban 2012. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Kollányi PéterTanítványa visszavonulásával kapcsolatban jó és rossz érzések kavarognak benne. „Jó, mert nagyon hosszú és tartalmas időszak volt, mindenkinek kívánom, hogy legyen része ilyenben, főleg a kollégáimnak. Ezt a 28 évet még egyszer elkezdeném, ha lehetne. A befejezés körülbelül egy évvel ezelőtt tudatosult bennem, a műtét után már láttam, hogy nem tudom annyira terhelni, úgy pedig nem mehetett vissza, hogy nem éremre megy.”

Kovács István kérdésre válaszolva azt mondta, lát olyan fiatal magyar tornászt, akinek van esélye Berki Krisztián nyomdokaiba lépni, „de ez egy nagyon hosszú út, nagyon sok mindentől függ, hogy azt a pályát be tudja futni.”

Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke az M1-nek úgy fogalmazott, Berki Krisztián a címei mellett olyan szemléletet adott a hazai tornasportnak, olyan karizmatikus megoldásokat, jó beszédkészséget, amellyel „el tudta adni” a sportágat.

A MATSZ első embere hozzátette, azt szeretné, ha Berkit egy napon az utódjává választanák.