Musorujsag
Élő Eredmények
×

Dr. Magyar Zoltán: Ott vagyunk a torna európai élvonalában

Dr. Magyar Zoltán: Ott vagyunk a torna európai élvonalában

m4sport.hu
A magyar tornászok kiválóan szerepeltek az augusztusban Münchenben megrendezett Európa-bajnokságon, ahol a férfi és női felnőtt, illetve a junior korosztály is megmutatta tudását. Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke úgy látja, ismét az európai élvonalhoz tartoznak a magyar tornászok.

A hölgyeknél Kovács Zsófia Európa-bajnok lett ugráson, míg a felnőtt csapat hetedik lett. A junior együttes kilencedikként zárt, Czifra Bettina Lili pedig gerendán a hetedik helyen végzett.

„Minden nap láttam a tornászok edzéseit, a bemutatott gyakorlatokat, de ezzel együtt sem hittem abban, hogy ennyit léptünk előre az európai elithez mérten – értékelt Dr. Magyar Zoltán.

Ott vagyunk a sportág európai élvonalában.

A versenyek után a többi nemzet képviselői is megerősítették ezt, rengetegen jöttek oda gratulálni, és kérdezték, hogy mit csináltunk a versenyzőkkel. Előzetesen nem gondolták volna a magyar férfi és női tornáról, hogy ilyen erő rejlik benne.”

A magyar férfi felnőtt csapat a hatodik lett a nemzetek versenyében, Mészáros Krisztofer pedig megszerezte a magyar tornasport első talaj Eb-ezüstérmét a szerenkénti döntőben.

A junioroknál a csapat szintén hatodikként fejezte be a kontinensviadalt, míg Molnár Botond egyéni összetettben Európa-bajnok lett, ugráson pedig bronzérmes. A tornászok teljesítményéről a MATSZ első embere is elismerően beszélt.

„A lányoknál sok rontás volt, de ezzel együtt is összejött egy aranyérem Kovács Zsófinak. Mészáros Krisztofer, a talaj ezüstérmese, maga a csoda. Azt el kell ismerni, hogy az izraeli fiú jobb volt, de ennyi és nem több. E mellett pedig egyéni összetettben és csapatban is remekül teljesítettek a mieink, mind a két szakágunkban. Ez rengeteg pozitív energiával töltött fel.”

Az elnök a siker lehetséges okait is fejtegette:

„Egy tehetséges edzői gárda egy nagyon tehetséges tornász generációval találkozott. Bővült a tömegbázis is, és nagyon sok fiatal került be a rendszerbe. Elég csak az összetettben junior Európa-bajnok Molnár Botondra gondolni, aki a felnőtteknél versenyzik majd a jövőben. Ugyanez igaz a lányokra is, rengeteg tehetséges fiatal van. Fejlődtünk minden téren, anyagerőben és kivitelben is, továbbá gyakorlatbiztonságban is előre léptünk. Emellett a versenyzésünk is javult, begyakorolták a gyakorlatokat is rendesen.”

A tornászok többsége már készül az őszi versenyszezonra, amelynek egyik állomása lesz a szombathelyi World Challenge Cup.

„A világversenyek közötti szombathelyi Challenge Világkupa mindenképpen fontos állomás lesz a felkészülés szempontjából a liverpooli világbajnokságra. Azt gondolom, a vb-n Kovács Zsófi ott lehet a szerenkénti döntőben. Mészáros Krisztofer ilyen talajjal szintén bekerülhet a legjobbak közé, korláton és nyújtón pedig Balázs Krisztiánnak van remek gyakorlata. A csapatokat tekintve pedig a 24-be kell bejutni, hogy a következő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ott lehessünk, biztos vagyok, hogy ez menni is fog” – zárta mondandóját dr. Magyar Zoltán.

Forrás: Magyar Torna Szövetség

Borítókép: MTI / Magyar Torna Szövetség - Freschli József

További tartalmak